• Publicerat 10 februari, 2019
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Kevin Schulze.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Joakim Englund tar en titt på landskapet i Hockeyallsvenskan just nu. Det blir framför allt fokus på Södertälje, Västervik och Leksand – tre lag i intressanta situationer. En av frågorna han ställer sig är: hur dyr blir värvningen av Kevin Schulze för Leksand?

Trots att Oskarshamn förlorade toppmötet mot BIK häromdagen skiljer det hela 13 poäng mellan plats två och tre som i den änden av tabellen är avgjord. Det enda intressanta i toppen är vilket lag av AIK och IKO som kniper förstaplatsen och ger sig själv hemmaplansfördel i den allsvenska finalen. Just nu sitter AIK i förarsätet med två pinnar mer och dessutom en match mindre spelad.

Desto mer intressant är det kring tabellens två övriga streck. Kring det nedre strecket hittar vi Almtuna, Tingsryd och Pantern inom ramen av fem poäng. Vid strecket för topp-8 hittar vi Björklöven, Västervik och Södertälje inom spannet av tre poäng. Därför var gårdagens möte mellan formstarka VIK och seriens formsvagaste lag Södertälje extra intressant.

SSK hade en gyllene chans att skaffa sig sex poängs försprång i jakten på fortsatt spel efter 52 omgångar. Men matchen nådde inga höjder då det i princip var avgjort redan efter fem minuter där hemmaspelarna rivstartade mot ett SSK som inte ens klivit av bussen. Med tanke på att man endast tagit två poäng senaste fem matcherna var det tvunget att nästan ske ett mirakel för att lyckas vända underläge 0–2 efter fem minuter. Miraklet skedde aldrig utan ett skickligt Västervik kunde enkelt spela ut klockans 60 minuter och resultattavlan stannade på komfortabla 4–1.

MEDIOKER BREDD I SSK

Södertälje slipper åtminstone oroa sig för negativt kval men om man inte får ordning på sitt spel snarast kan man glömma fortsatt spel efter grundserien. Man har inte fått igång sina tilltänkta offensiva spjutspetsar Åslin, Ahlén och Blomstrand. När duon Meyer och Dyk inte levererar mer än ett mål per match måste dessa spelare ta ett större offensivt ansvar för att laget ska vinna matcher. Trion har förvisso huserat i SHL med en mer undanskymd roll men alla har levererat bra med poäng i allsvenskan tidigare. Jag förväntar mig mer av dessa herrar.

Västervik då? I veckan gjorde man sig av med sin andra nordamerikan man hade på artistkontrakt när man skeppade Kevin Schulze till seriekonkurrenten Leksand. Formstarka Västervik har sju hela och friska backar som för tillfället spelar sin bästa hockey för säsongen. Man gör inte alls lika mycket misstag som i inledningen av serien och just backsidan är en stark bidragande orsak till att Västervik lyft i tabellen på sistone. Med tanke på det kommande bokslutet och det faktum att publiksiffran är lägre än väntat tycker jag det är ett klokt beslut att släppa den offensivt skicklige amerikanen.

Efter dagens seger ser jag inga tendenser på att spelet ska fallera så totalt att man i princip förlorar resterande åtta matcher och hamnar i negativt kval. Däremot har man har goda möjligheter att kunna knipa en topp-8-placering med tanke på det fina spelet man för närvarande visar upp. Även om chansen till en topp-8-placering är goda så är chansen till både avancemang och degradering minimala vilket gör att jag tycker det är rätt att tänka på ekonomin genom släppa en av sina förmodligen dyraste spelare.

VÄRVNINGEN KAN BLI DYR FÖR LEKSAND

Leksand har vänt på skeppet och spelar numer en vägvinnande hockey. Man vinner match efter match och det finns inga tendenser att det ska ändras. Men vad händer om nyförvärvet Kevin Schulze gör succé? Han anlände nämligen till Västervik på artistkontrakt i mitten på september. Detta innebär att han får ”arbeta” i Sverige under maximalt sex månader där han endast behöver betala 15 procent i skatt. Stannar han längre än så måste han betala vanlig skatt för hela tiden han ”arbetat” i landet. Alltså även retroaktivt för alla pengar han har tjänat in i landet. Kevin har alla förutsättningar för att lyckas i Leksand och om både han och laget går bra kommer laget spela längre än till mitten av mars.

I grund och botten är det spelaren som blir upptaxerad och återbetalningsskyldig. Jag tar dock för givet att spelaren och dennes agent tänkt på detta och bakat in i kontraktet att Leksand tar skattesmällen om man fortsätter spela hockey efter spannet för Kevins sex månader i landet.

Uppskattningsvis landar en sådan typ av skattesmäll på ca 20 procent av Kevins totala inkomst i landet. Jag antar att det är ”peanuts” för Leksand med tanke på att man langar ut 220 kakor i månaden för duon Ollas och Ritola.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN