• Publicerat 22 februari, 2019
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
VILKA TVINGAS KVALA? Blir det Almtuna, Pantern eller Tingsryd som följer Vita Hästen till kvalet?Foto: Bildbyrån

Den allsvenska tabellen kommer att leva ända in i mål. Åtminstone på alla plan förutom toppstriden som redan är avgjord sedan ett tag tillbaka. Nu förlorade seriens formstarkaste lag Leksand mot Västerås igår, vilket innebär att Oskarshamn har tio poäng till godo med fem matcher kvar att spela. Det försprånget slarvas så klart inte bort.

Det kommer däremot att bli ett race ända till sista matchen mellan lagen som slåss om bonuspoäng till slutspelsserien. Det blir ett trelagsrace mellan Södertälje, Västervik och Björklöven om den sista platsen som innebär ytterligare fem matcher i slutspelsserien.

I det här inlägget fokuserar jag dock mest på bottenstriden.

Efter onsdagens viktiga match mellan Tingsryd och Almtuna i Nelson Garden, där bortalaget segrade, stod det klart att det nedersta strecket också blir en kamp mellan tre lag. Almtuna, Tingsryd och Pantern gör upp om två platser där det sämsta laget av dessa tre får göra Vita Hästen sällskap i kvalserien. Hästarna är nämligen hela åtta poäng efter och skulle i princip behöva gå rent för att ha en chans. Visst, i sina bästa dagar kan man slå alla lag i serien, men den stabiliteten som krävs för fem raka segrar har man inte visat upp på hela säsongen och varför skulle man göra det nu?

Kvar att möta:

Almtuna: Oskarshamn (B), Karlskrona (H), Västervik (B), Oskarshamn (H), AIK (B)

Tingsryd: Västervik (B), Björklöven (B), Leksand (H), Västervik (H), Oskarshamn (B)

Pantern: Björklöven (H), Karlskoga (H), Vita Hästen (B), Björklöven (B), Karlskrona (B)

Lagen har alltså spelat färdigt inbördes mot varandra och jag skulle bli förvånad om bottenstriden är avgjord innan sista omgången är färdigspelad. Kollar man på spelschemat har alla tre lag två matcher vardera på respektive hemmaplan och således tre på bortaplan.

Kikar man på vilka lag man möter skulle jag säga att Almtuna har det tuffaste spelschemat där man bland annat möter ettan och tvåan i tabellen vid inte mindre än tre tillfällen. Det behöver dock inte vara till någon nackdel då chansen finns att dessa lag är något nedtränade, alternativt går lite på sparlåga inför vad som komma skall. Dessutom är Oskarshamn, som man även har dubbelmöte med, just nu ett av seriens formsvagaste lag med fyra raka förluster.

Tingsryd har också en match mot Oskarshamn kvar; på bortaplan i ligans sista omgång. I övrigt möter TAIF lag som alla har något att spela för. Man har dubbelmöte mot formstarka Västervik där man förlorat båda mötena tidigare i år.

AVSÅGADE HÄSTAR

Pantern möter Vita Hästen som i mina ögon är avsågade – även om de själva försöker intala sig att så inte är fallet. Hoppet är det sista som överger en sägs det. Men när Pantern möter Vita Hästen återstår endast tre omgångar och jag tror inte att hästarna har kraften att sprattla till så pass att man fortfarande lever när man åker till Malmö då endast tre omgångar återstår. Pantern kan få en fördel till. Är Karlskrona fast på sjunde plats och varken kan ta sig upp eller ner i tabellen finns chansen till en något enklare resa i slutomgången.

Hur bottenstriden slutar står skrivet i stjärnorna och racet är ovisst. Men om jag måste komma med en gissning säger jag att Almtuna blir det lag som får följa med Vita Hästen till kvalserien. För om man ser det krasst så har man sämst förutsättningar. Av dessa tre lag ligger man sämst till i tabellen och har det tuffaste spelschemat kvar om man ser till det faktum att man möter lag med högst skicklighetsgrad.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN