Nyheter
ENGLUND: Detta är framgångens baksida
ANNONS

Västerås överträffade alla förväntningar den här säsongen. Först slutade man trea i den allsvenska grundserien innan man var nära att ta sig till play off till SHL. Men framgången har också en baksida, och nu har sportchefen Patrik Zetterberg ett viktigt jobb framför sig att ersätta alla de SHL-flyktande spelarna.

Jag har själv spelat i en nykomling i allsvenskan som presterat över förväntan. Man har ett ganska behagligt läge där man kan spela i princip helt utan press och förväntan, precis som årets Västerås. De spelare som sticker ut mest får genast ögonen på sig från andra klubbar, både från samma liga men även från SHL.

Något jag trodde skulle hjälpa Västerås med nästa säsongs truppbygge var det faktum att man hade flera spelare som redan satt på längre kontrakt. Man hade bland annat säkrat upp Lukas Zetterberg, Kalle Östman, Fredrik Johansson, Marcus Bergman och Jimmie Jansson på kontrakt över kommande säsong.

Genom att skriva längre kontrakt än endast över en säsong så skyddar man sig från att andra allsvenska klubbar ska ”sno” spelaren innan kontraktstiden löpt ut. Man skyddar sig även mot att spelare som gjort det bra, kräver en mycket högre lön och snabbt klättrar på lönestegen.

Nackdelen skulle kunna vara att spelaren underpresterar men det är egentligen inget större problem då det är ganska lätt att göra sig av med spelare som har kontrakt. Det har vi Mattias Beck som ett bra exempel från årets trupp.

SPÄNNER MAN BÅGEN YTTERLIGARE?

Det som längre kontrakt däremot inte skyddar mot är om SHL-klubbar skulle göra anspråk på spelare. Mästaren på övergångar, MrMadhawk, har senaste veckorna rapporterat om att lagets bästa spelare kan lämna för uppdrag på högre nivå.

De som kan lämna är Samuel Ersson, Alexander Lindelöf, Kalle Östman, Marcus Bergman och Lukas Zetterberg. Om jag inte missminner mig kan även Mikael Frycklund vara aktuell. Det är alltså sex av lagets bästa spelare som ska ersättas till kommande säsong.

Fördelen är att man är medveten om läget i ett tidigt skede och att man kommer ersättas med i runda slängar åtminstone 1,5 miljoner kronor. På så sätt har man ändå hyggliga förutsättningar att kunna ersätta med likvärdiga spelare. Till skillnad från Södertälje som ställdes i ett prekärt läge när man i somras tappade sin tilltänkta förstacenter Dan Pettersson till Linköping i närheten av deadline 15 juli.

Det ska bli intressant att följa Västerås lagbygge inför nästa säsong. Känslan säger mig att man kom in i förra säsongen med en förhållandevis försiktig spelarbudget som slog mycket väl ut. Mycket mer hockey per krona går knappast att få. När man gick så pass bra som man gjorde och sålde bland annat över 4 000 biljetter i snitt över slutspelsseriens tre matcher bör innebära att man kan spänna bågen ytterligare inför nästa säsong.

Man gick häromdagen ut med att en av Tingsryds bästa spelare Daniel Öhrn är klar för klubben. En riktigt bra rekrytering. Rykten gör även gällande att man är ute efter målvakten Emil Kruse som ersättare till SHL-flyktade Samuel Ersson. Om det går i lås har man även där en riktigt bra ersättare.

*****

Leksand vann igår det första play off-mötet mot AIK med 2-1. Matchbilden var för AIK:s del liknande som mot Oskarshamn i den allsvenska finalen. Man förde tillställningen utan att få in pucken. AIK har minst sagt en del att fundera på och faktum är att man för tillfället är iskalla efter att endast tagit en seger på senaste fem matcherna. Segern var dessutom på övertid efter en tavla från Rifalk i motståndarmålet. Känslan säger mig att det börjar smyga sig in en hel del frustration i truppen. Hur hanterar man det?

Orkar man mobilisera, ladda om och studsa tillbaka? Imorgon får vi svaret.

Klockan 16 idag startar andra omgången av kvalserien som ni ser på Sportbladet. Kommer allsvenska lagen Vita Hästen och Almtuna spänna musklerna och sätta sig i förarsätet eller kommer lagen underifrån att sätta käppar i hjulet? Båda lagen har ett gyllene läge att i ett tidigt skede göra ett miniryck i tabellen. Frågan är bara vilken match man ska lägga fokus på?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch