Västerviks IK
ENGLUND: Västervik – blir det repris från ifjol?
ANNONS

Joakim Englund har kommit till det sista stoppet gällande genomgången av de allsvenska trupperna. Denna gång är det hans förra gäng Västervik som slagit sig ner i barberarstolen.

Det har blivit dags att, som näst sista lag, syna hur Västerviks silly season har varit. Laget som förra säsongen lyckades knipa en av de åtråvärda topp-8 platserna som innebar positivt spel efter grundserien. Kan man upprepa den bedriften kommande säsong?

Målvakter:

Ádàm Vay (Ny)
Samuel Ward (Ny)

I Ward får man en svensk före detta juniorlandslagsspelare som spenderat de tre senaste säsongerna i Sparta Sarpsborg i Norge. Samuels konkurrent om speltiden utgörs av en ungersk jätte vid namn Ádàm Vay som hämtas från den slovakiska ligan. Med ett par säsonger i det amerikanska farmarsystemet samt flertalet VM-turneringar på meritlistan ska det bli intressant att se honom på våra svenska rinkar. Vay är väl annars mest känd för oss svenskar genom det här klippet:

Det är alltså ett helt nytt målvaktspar som tar upp kampen dels med varandra om speltid men även om att försöka matcha fjolårets gigant mellan stolparna; Emil Kruse.

Det är lite svårt att sia om vad man ska ha för förväntningar på målvaktsparet som har en del att leva upp till i skuggan av förra årets målvaktsspel. Att överträffa Kruse blir svårt, men om man bara skulle komma i närheten av den nivån så har man en stabil sista utpost att luta sig emot.

Backar:

Alexis Binner (Ny)
Niklas Folin
Erik Gustafsson
Kim Johansson
Henrik Malmström
Adam Plant (Ny)
Anton Sundin (Ny)
Erik Ullman

Min känsla säger mig att backsidan är något sämre än förra säsongen. Ändå har man lyckats behålla det man velat behålla, sånär som på SHL-flyktade Emil Wahlberg.

Ovanstående stycke kan verka lite motsägelsefullt men jag menar att Wahlberg är bättre och mer betydelsefull än alla tre nyförvärv. Wahlberg är, för nivån, en komplett tvåvägsback som behärskar spelets alla delar. Jag tror varken Binner, Plant eller Sundin är i närheten av att matcha Wahlbergs kvalité, varken på eller utanför isen.

Däremot hoppas man förmodligen på en fortsatt fin utvecklingskurva hos framförallt Johansson och Ullman men även hos Malmström. Alla tre är i en utvecklingsbar ålder och tog redan under fjolåret stora kliv i sin utveckling.

I inledningen av förra säsongen uppträdde backsidan minst sagt darrigt och bjöd på mål i var och varannan match. Men under säsongens gång växte enheten med uppgiften för att i säsongens slutskede vara säkerheten själv. Kan man ta vid där man slutade är jag övertygad om att Västervik inte kommer att vara det roligaste laget att möta.

Forwards:

Erik Aterius (Ny)
Jacob Bjerselius
Adrian Elefalk (Ny)
Ken Jäger
Peter Krieger (Ny)
Darren Nowick
Oskar Pettersson (Ny)
Jake Randolph (Ny)
Victor Wänghult (Kom precis innan fönstret stängde i vintras)
Victor Öhman

Forwardssidan består officiellt av tio spelare i dagsläget men trovärdiga källor menar att även Emil Alba och Erik Nyström, som hämtas in från AIK, ska vara klara.

Här kommer Öhman, Nyström, Alba och Nowick ta ett stort ansvar för lagets offensiv. Där bakom är det svårt att veta vad det är för klass på och vilken spelstil Jake Randolph och Peter Krieger har. Slår det väl ut med de båda kanadensarna ser forwardssidan skaplig ut också.

Förlängningen av Nowick är viktig på flera plan. Dels är han en riktigt skicklig hockeyspelare som tillsammans med Kruse och Wahlberg utgjorde loket som drog tåget förra säsongen. Nu är både Wahlberg och Kruse borta och en allt större roll väntar förmodligen redan från start. Jag ser även en stor potential att Darren kan höja sitt spel ytterligare under sin andra säsong i Sverige. Därmed tror jag att klubben eventuellt ser möjligheter att ”sälja” spelaren under säsongen för att stärka upp den skrala ekonomin.

Att Västervik kommer att klara kontraktet är jag övertygad om, inte minst med tanke på att man har en av Sveriges vassaste coacher. Mattias Karlin har ett riktigt vasst hockeyöga där han förmedlar sitt budskap via, mindre eller större, speltaktiska detaljer som kan ändra matchbilden radikalt från en period till en annan.

Kan man även i år vara med och kämpa om positivt kvalspel efter 52 omgångar?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch