Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

För att stilla habegäret där ute ska jag självklart tippa utgången av kvartsfinalerna. Själva tippandet är en av höjdpunkterna när slutspelet väl är på plats.
Det är en chans att visa sig på styva linan. Briljera med smarta och bitvis invecklade analyser som ska få en att framstå om insatt och kunnig men som tyvärr ofta får motsatt effekt och får en att framstå som Brasse Brännström med sin Lattjo Lajban-Låda i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Här är i alla fall mina tips på kvartsfinalerna i J20 och J18.
Och som The Game hade sagt; Hate it or love it.

J20
HV71-Örebro 2-0
HV71 seglade i och med uttåget av SAIK, LHC och Frölunda upp som favoriter i J20 tillsammans med Modo. Laget imponerade i första matchen i åttondelen men bjöd sedan in Västerås i matchserien med en förlust i andra matchen. Liknande var situationen för Örebro med enda skillnaden att Närke-laget såg till att ta hela handen när Frölunda bjöd på ett finger.
Jag tror HV har lärt sig av åttondelen och kommer höja sig ytterligare från föregående vecka. Örebro har sin chans i sitt solida försvarsspel och om målvakten Oscar Fröberg visar samma form som i vinstmatcherna mot Frölunda.

Färjestad-Djurgården 1-2
Osäkert. Väldigt osäkert. Djurgården kommer med en stark positiv känsla efter vinsten mot Skellefteå och slår återigen från underläge vilket passar laget perfekt. Den stora frågan är om laget kan mobilisera samma energi och glöd man hade senast?
Samtidigt kommer Färjestad från en matchserie mot AIK som egentligen inte sa någonting om var laget står. Visserligen tog man två raka vinster men spelet var inte övertygande. Jag vet att Färjestad har haft mycket sjukdomar men att det är på bättringsvägen. Det gör dock att laget är svårbedömt.

Brynäs-Leksand 1-2
Brynäs har en stigande formkurva och borstade av sig Malmö i två raka matcher. Positivt för laget är att Oskar Lindblom verkar ha hittat storformen efter en relativt svag säsong sett till hans kapacitet. Brynäs har i grunden en stark trupp men har samtidigt pendlat högt och lågt hela säsongen vilket öppnar upp för osäkerhet.
Dock talar mycket emot Leksand. Sett till resultaten lagen emellan är det fördel Brynäs. Dessutom är en av Leksands mer framträdande spelare, Fredrik Forsberg, skadad vilket är ett stort avbräck. Just därför tror jag att Leksand tar hem den här serien. Ologiskt eller hur. Men laget slår, precis som Djurgården, ur underläge vilket jag tror gynnar samtidigt som all press ligger på Brynäs.

Modo-Södertälje 2-0
Vågar jag tippa något annat än vinst för Södertälje? Skämt åsido. Vinsten mot Linköping till trots står Södertälje nu inför en uppgift som känns än tuffare. Modo har med sina SHL-spelare fått mer tyngd och spetskvalité än vad laget visade upp under J20 Top10 och har seglat upp som en guldfavorit. Dessutom känns det som att det finns ännu mer att hämta från spelare som stjärnspelarna Adrian Kempe och William Nylander. Förlusten av Robert Hägg gör dock att försvaret försvagas men inte till den grad att det ska haverera fullständigt.
Kan Södertälje spinna vidare på vi-mot-dem-känslan och den positiva atmosfären som kom utav vinsterna mot Linköping kan de definitivt bli ett hot. Södertälje har en stark offensiv och får nu även förstärkning av David Pastrnak som är tillbaka från skada. Däremot måste laget förbättra försvarsspelet för att avancemanget ska säkras.
Extra kul ska det bli att se när f.d radarparet och supertalangerna Nylander-Pastrnak ställs mot varandra.

J18
Djurgården-Västerås 2-0
Djurgården har sett ruskigt starka ut hela säsongen. Laget lider en viss del av att J20 har överraskat och tagit sig vidare men J18 har en bred trupp och tar inte så stor skada. Västerås fick svårt med SDE i åttondelen och var tvungna att ta till förstärkning av Christopher Mastomäki för att ta sig vidare och kommer få det tufft återigen. Det som talar för Västerås är att laget fick en rejäl matchning mot SDE och därmed har tempot uppe medan Djurgården har fått vila i två veckor.

Frölunda-Brynäs 2-1
Tack vare J20:s debacle kan Frölunda nu satsa fullt på J18. Det innebär att en rad spelare kommer flyttas ner och förstärka ett redan starkt lag. Dock är det en fråga om inställning. Det är inte bara att ställa ut skridskorna på isen.
Brynäs har i stort sett haft samma lag hela säsongen och har sakta men säkert blivit bättre och bättre ju längre säsongen har lidit. Brynäs har inte särskilt många 96:or av lyfta ner men möjligheterna finns att förstärka laget inför hemmamötet på torsdag och på det sättet kanske knipa en match.

Modo-Luleå 2-0
Modo är ett lag i överflöd känns det som. De spelare som inte får plats i J20 i och med SHL-spelarnas intåg kan flyttas ner och på så sätt förstärka J18-laget. Det kan förvisso skapa en viss oro i en grupp som fungerat bra hela säsongen.
Luleå har ett intressant lag med massor av spännande spelare men jag tror att Modo kommer vara ett nummer för stort. Luleås chans ligger i deras välsmorda powerplay. Men det räcker inte att ha en väl fungerande offensiv utan defensiven måste fungera felfritt. Lyckas de med det kan de skrälla.

Linköping-Skellefteå 1-2
På twitter beskrev jag matchserien som ett ångestmöte. Båda lagen är ute ur J20 och inget av lagen är kvar i U16-SM. Det betyder alltså att ett av lagen kommer vara helt utanför SM-slutspel när omgången är över vilket får ses som ett fiasko oavsett klubb som åker ut.
Båda lagen kommer förstärkas med spelare ifrån J20 och vilket kommer innebära att två otroligt starka lag komma ställa på isen. Utgången är oviss men jag tror att Skellefteå i slutändan drar det längsta strået tack vare en bättre defensiv.