Juniorer

360 grader JSM-helg

ANNONS

Påskhelgen är till ända och så även årets svenska juniorsäsong. Det blev som väntat en underhållande helg i Behrn Arena när Sveriges bästa juniorlag gjorde upp om de ädlaste medaljerna. Ungtupparna stångades som små tjurar och visade i många fall upp en vilja som skulle kunna förflytta berg. Återigen kan jag damma av klyschan att återväxten inom svensk hockey ser fortsatt bra ut.

Glädjeämnena på isen var många och jag ska återkomma till dem längre fram. Jag börjar ändå utanför isen, för först och främst måste jag applådera Örebro HK för deras arrangemang. Visst, det var i sedvanlig juniorordning ganska tomt på läktarna, men själva arrangemanget och bemötandet från de hjälpsamma funktionärerna var klockrent. För mig som ex-örebroare var det dessutom kul att kunna konstatera att hockeyn är på stark frammarsch i regionen, vilket inte minst elitserieplatsen är ett kvitto på. Ansiktslyftningen som Behrn Arena har fått är dessutom häpnadsväckande. Den skamfläck till öststatsbunker som en gång i tiden kallades Toyotahallen har förvandlats till en fräsch och modern arena med bra atmosfär. Tummen upp.

En dunk i ryggen är Niklas Wikegård även värd. Som jag har förstått det är det till stor del hans förtjänst att TV4 gick in och sände J20-matcherna från helgen. Det hade inte varit dumt om man även sänt J18-matcherna, men det här är i alla fall en bra början. Förhoppningsvis kan den här typen av exponeringen hjälpa juniorhockeyn att växa på sikt.

Resten tar vi i punktform.

HELGENS…

… festprisse: Johan ”Mr. Madhawk” Svensson har inte upplevt några hockeyframgångar nere i Malmö på länge. Ändå börjar den resvane stjärnbloggaren bli rutinerad när det gäller elitserieavancemang. I helgen hann han partaja med fans i både Leksand och Örebro. Det kan den gode skåningen gott unna sig. Hans egen verksamhet är trots allt långt mer framgångsrik än laget han följer. Man skulle kunna gå så långt som att påstå att han, inom citationstecken, är Malmös största hockeystjärna. Åtminstone så länge Calle Söderberg håller sig i Östergötland.

Foto: Bildbyrån

Jonas Johansson.

… knock: Brynäs J18-keeper Jonas Johansson åkte på en riktig stjärnsmäll – mitt i segeryran efter J18-guldet. En uppspelt lagkamrat råkade nämligen sopa till U18-landslagsmannen över näsan. Blodet sprutade i alla riktningar, men det hindrade inte Johansson från att fortsätta firandet – med två stora bomullstussar i näsan. Lagkamraten Mattias Nörstebös guldfirande blev av det mer vimmelkantiga slaget. Den norske backen, som har imponerat i elitserien, fick en tackling mot huvudet sent i matchen och verkade knappt veta var han befann sig under medaljceremonin.

… bekantskap: Äntligen fick jag nöjet att träffa och samtala med HV71:s legendariska juniortränare Anders Olsson. Och visst var han lika karismatisk och hockeynördig som myten gjort gällande. Hans hockeyintresse är inte så grunt att det bara innefattar elitserien, Hockeyallsvenskan och NHL. När han presenterade sin önskelista för vad han ville läsa om på hockeysverige.se var det mycket av det mer obskyra slaget, typ polska coachfilosofier och vitryska uppspelsformeringar. Att han dessutom är omåttligt populär råder det ingen större tvekan om. En knapp timme efter att HV säkrat guldet visade han stolt upp en mobiltelefon med 84 olästa gratulations-sms.

… bekantskap II: Efter att ha haft ett långt snack med Modos målvakt Linus Ullmark förstår jag varför killen kallar sig @Icebeardude på Twitter. En mer avslappnad snubbe får man leta efter. Han berättade dessutom en helt hysteriskt rolig historia från sitt besök på Buffalo Sabres camp förra sommaren. Eftersom jag av egen erfarenhet vet att Buffalobor inte är att leka med måste jag dessvärre behålla den för mig själv.

… otäckaste incident: Frölundas J20-kapten, backen Tommi Juntunen, fick en skridsko över handleden i slutet av bronsmatchen mot Färjestad. Vi som satt på pressläktaren hade fri sikt rakt ned i Frölundas bås när Juntunen kom in från isen och det var inte utan att man tappade andan när man såg hans blödande handled. Det sista jag hörde innan jag lämnade Behrn Arena var i alla fall goda nyheter, att Juntunen under omständigheterna hade klarat sig okej.

Foto: Uffe Bodin

Gustaf Franzén.

… målskytt: HV71:s blott 16-årige juniorlandslagsman Gustaf Franzén svarade för mål i både semifinalen mot Färjestad och finalen mot Modo. Han avslutade därmed J20-slutspelet med sju mål på sju matcher. Ett imponerande facit av en otroligt talangfull forward som inte är draftaktuell förrän 2015.

… sidekick: Det var synnerligen trevligt att få assistans under helgen. Skåningen Jacob Nyström, till vardags juniortränare i talangfabriken SDE, anslöt i Örebro och minskade min stressnivån radikalt. Han knåpar dessutom på ett lite längre reportage om ovan nämnde Gustaf Franzén som kommer här på sajten senare i veckan. Håll utkik!

… konstaterande: Svenska juniorhockeyspelare ser i alltför stor utsträckning ut som medlemmar i pojkband. Läge för en imageuppgradering?

… stoltaste tupp: Spelaragenten Walter Olsson svävade omkring som på små moln under hela helgen. Jag tror att det kan ha något att göra med att han fick leda in Jared Aulin i Behrn Arena när Örebros stora stjärna anlände från Arlanda mitt under den pågående kvalseriematchen mellan Örebro och Västerås på påskafton.

… chock: Jag och vår NHL-bloggare Linus Hugosson, som också dök upp på pressläktaren under måndagen, var båda lika tagna efter att ha träffat den mytomspunne Twitterikonen SteffeG. Han existerar på riktigt och visade sig dessutom vara en riktigt trevlig pöjk.

… svordom: ”Man hade förväntat sig något annat än två JÄVLA silver”. Modos J20-kapten Robert Hägg gav uttryck för vad han och flera av hans lagkamrater kände när de lämnade Örebro med dubbla medaljer av fel valör. Förlust både i J18- och J20-finalen var en gigantisk missräkning för en klubb som siktade på dubbeln.

Uffes All-Star Team:

Målvakt: Linus Ullmark, Modo
Stod på den förlorande sidan i J20-finalen, men hade ändå en riktigt bra helg. Svarade för några fantastiska räddningar när han höll nollan i semifinalen mot Frölunda. Fick en tung inledning på finalen mot HV71, men saknade också bra upp backning från sina utespelare när HV sköt tre mål i första perioden. Spelade upp sig rejält och visade att formen från SM-slutspelet är intakt.

Backar:
Mathias Göransson, Brynäs

J18-guldlagets kapten svarade för en suverän final från sin backposition. Rörlig, smart och passningssäker. Levererade massor med bra förstapassningar ut ur egen zon och fick bra fart på Brynäs anfallsspel. Att värmlänningen inte har figurerat speciellt mycket i j-landslagssammanhang tyder på att Sverige har en riktigt bra bredd på backsidan i 95-kullen.

Lawrence Pilut, HV71
J20-finalens stora härförare. Pilut mer eller mindre dränktes i speltid och förtroende av tränaren Anders Olsson. Han tackade för förtroendet genom att bidra till både ett stabilt försvarsspel och ett flygande anfallsspel. Är inte stor och kraftfull, men påminner en hel del om Adam Almqvist i sitt spel. Kreativ framåt och placeringssäker defensivt.

Forwards:
William Karlsson, HV71

Det finns bara ett ord för att summera William Karlssons helg: dominant. Trots att han inte hade spelat juniorhockey på ett år hade HV-centern inga problem att anpassa sig till det lite mer flängiga och bångstyriga spelet i J20-slutspelet. Sköt två mål och var utöver sina offensiva bidrag riktigt, riktigt bra på defensiv sida om pucken.

Oskar Lindblom, Brynäs
Stor, kraftfull och frejdig i sitt spel. Oskar Lindblom var J18-finalens främsta förgrundsfigur. Hans kedja med brorsan Marcus som center och Oscar Larsson på motsatt vinge gjorde fyra av Brynäs sex mål i finalen mot Modo. Oskar sköt två av dem och hade dessutom två assist. En giftig målskytt med ett fruktansvärt bra skott.

Gustaf Franzén, HV71
Bara 16 år, men ändå en riktigt tongivande spelare i Sveriges bästa J20-lag. HV71 tycks ha gjort ett riktigt fynd i den vasse 96:an från Valdemarsvik utanför Norrköping. Franzén bjöd på ett otroligt vackert mål i HV:s semifinal mot Färjestad där han plockade åt sig en galen felpassning från en motståndare och fintade upp målvakten Luca Boltshauser på läktaren innan han satte pucken. Sköt ytterligare ett mål i finalen och avslutade slutspelet med sju mål på sju matcher. Det är bara att buga inför spelaren som har potential att bli en Rickard Wallin-look-a-like till utseendet.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga