Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Det är bara en dryg vecka kvar innan U18-VM drar igång i Lappeenranta och Imatra, ett stenkast från den ryska gränsen. Den preliminära truppen samlades i veckan uppe i Norrtälje för att spela ihop laget, få ihop gruppen och för att göra de sista uttagningarna.

Totalt 23 spelare har tagits ut och bland dem finns väntade namn som William Nylander, Adrian Kempe, Rasmus Andersson och Andreas Englund. På pappret ser laget väldigt starkt ut och med tanke på ett lag som Kanada kommer till start utan Connor McDavid(slutspel med Erie Otters), Sam Bennett och Jake Virtanen(båda osäkra kort pga skador) öppnas det upp för en bra placering. Men, och det är ett rätt stort ”men” därtill, då gäller det att laget kommer ihop som grupp.

Resultaten under säsongen har varit upp och ner. Turneringen i Ivan Hlinka var på många sätt ett fiasko och av rapportera att döma var det för mycket individuellt spel i den turneringen. Därefter har det svenska laget blandat och gett och och hel del av spelarna jag pratat med under säsongen menar att det har varit för mycket individuellt spel och om det ska bli medalj i Finland måste den delen av spelet försvinna för att istället ge plats åt laget. Återstår och se om så kommer bli fallet.

Målvakter:
Markus Olsson, Modo
Linus Söderström, Djurgården
Felix Sandström, Brynäs

Kommentar:
Tre väldigt duktiga målvakter där kampen om första-spaden främst kommer stå mellan Linus Söderström och Markus Olsson. Just Markus Olsson är en solskenshistoria med tanke på att han inte varit med i landslaget tidigare och mitt tips är han också kommer starta. Markus har visat upp en otrolig form hela våren och var väldigt bra i J20- och J18-slutspelet. Såg även vass ut i Norrtälje i veckan. Linus Söderström i sin tur är väldigt stabil och gör sällan en dålig match så det är absolut ingen panik om det blir han som vaktar målet. Felix Sandström har definitivt kapaciteten att vara kliva och spika igen men jag tror att förbundskapten Eriksén håller honom som tredjemålvakt i det här läget.

Backar:
Rasmus Andersson, Malmö – Marcus Pettersson, Skellefteå
Gustav Forsling, Linköping – Adam Ollas Mattsson, Djurgården
William Lagesson, Frölunda – Andreas Englund, Djurgården
Albin Runesson, Modo

Kommentar:
På backsidan var det inga större överraskningar. Alla utom Runesson har egentligen haft en fast plats i landslaget sedan första U16-landslaget. Den stora frågan bland backarna är om Oliver Kylington kommer finnas tillgänglig eller inte. Skulle Växjö slå ut Färjestad kommer Kylington med stor sannolikhet sluta upp med laget. Frågan är då om man väljer att behålla Runesson eller om det blir ett byte rakt av. Sebastian Aho var också med i tankarna men i och med att Skellefteå redan är klara för final och Aho tidigast kan komma loss till andra gruppspelsmatchen i turneringen har man valt att räkna bort honom helt.

Forwards:
William Nylander, Modo – Axel Holmström, Skellefteå – Oskar Lindblom, Brynäs
Adrian Kempe, Modo – Gustaf Franzén, HV71 – Anton Karlsson, Frölunda
Daniel Muzito Bagenda, Modo – Filip Karlsson, Rögle – Kevin Elgestål, Frölunda
Henrik Törnqvist, Linköping – Christoffer Ehn, Frölunda – Kim Rosdahl, Malmö
Axel Ottosson, Modo

Kommentar:
På pappret en urstark offensiv med massor av spetsegenskaper. Den stora fråga är som jag nämnde innan, hur kan man få individer att fungera som ett komplett lag. De två första kedjorna kommer vara renodlat offensiva i matcherna medan tredje och fjärde kommer få mer defensiva uppgifter. Holmström kommer få ta ett stort defensivt ansvar i förstakedjan och detsamma gäller Franzén i andra.
Filip Karlsson har haft en bra säsong i Rögle och har, som många andra i laget, känna på A-lagshockey. Kim Rosdahl i fjärde imponerade på förbundskaptenerna uppe i Norrtälje och kommer med sin tyngd och snabbhet bli en värdefull pjäs när det ska sugas energi ur motståndarlagen.
Dock kan jag tycka att Rasmus Asplund borde haft en plats i laget. Av det jag såg i Norrtälje och med tanke på hans prestationer i slutspelet, framför allt i numerära underlägen, tyckte jag han förtjänade en plats. Sen är det aldrig dumt att ta med sig 2-3 underåriga, som fortfarande håller måttet ska sägas, för att de ska få rutin till året därpå.