Foto: Bildbyrån

Då var vi här igen. Säsongen är mer eller mindre över och med det tänkte jag det skulle passa med vårversionerna av mina ranking-listor över Sveriges juniorer. Först ut är 95:orna och sedan kommer i tur och ordning 96, 97 och 98:orna. Jag ska även försöka få till en draft-lista som en avslutning på säsongen men i och med att draften inte sker förrän i slutet av juni får ni vänta ett tag till på den listan.

På förhand kan jag säga att några av listorna har förändrats en hel del sedan hösten – vilket får ses som normalt med tanke på spelarnas ålder och olika faser i utvecklingen.
Men som jag skrev tidigare i höstas baseras listorna på min egen subjektiva syn på spelarnas insatser under säsongen, deras potential samt hur vida jag anser dem har chans att etablera sig i NHL. Vissa spelare har jag sett mer av än andra och vissa spelare har jag sett för lite för att kunna bedöma överhuvudtaget – vilket även gäller bra spelare. Tyvärr blir det så när jag ska hantera den mäktiga uppgiften att hålla koll på spelare i U16, J18, J20 samt juniorer i Allsvenskan och SHL.

Förutom André Burakovsky innehåller listan inga namn från USA och Kanada. I och med hans framfart i JVM och Erie anser jag mig ha tillräckligt på fötterna för att kunna bedöma honom. Däremot finns det en rad 95:or däröver som kan vara intressanta att följa under nästa säsong med tanke på JVM.

Här är i alla fall listan över Sveriges bästa 95:or. Föregående ranking-position inom parentes.

Forwards:
1. André Burakovsky, F, Erie Otters(1)
Ingen direkt överraskning. Har haft en fantastisk säsong i OHL och Erie Otters med 87 poäng på 53 matcher. Dessutom övertygade han rejält under JVM i Malmö. Har alla kvalitéer för att bli en topp 6-spelare och har av prestationen i JVM att döma förbättrat sin defensiv. Bli inte överraskade om Burakovsky dyker upp i Capitals till hösten.

2. Jacob de la Rose, F, Leksand(2)
Har på alla sätt haft en stabil första säsong i SHL och gjorde ett riktigt bra JVM som arbetshäst och defensiv motpol till Lindholm och Forsberg. Har kapacitet att slå sig in i en tredje/fjärde-kedja i Montreal till hösten men frågan är om inte ett år till i SHL med en mer offensiv roll och mer ansvar skulle göra honom gott.

3. Robin Norell, B, Djurgården(7)
Efter en trasslig höst och ett mer en godkänt JVM har Norell blommat ut ordentligt på vårkanten. Har varit en av Djurgårdens klart lysande backar och var en jätte under kvalserien. Utnyttjar sin skridskoåkning maximalt och spelar väldigt fysiskt trots sin ringa längd. Kommer bli en kugge bland Djurgårdens backar till hösten.

4. Robert Hägg, B, Modo(3)
En bra säsong i Modo och SHL och ett nytt silver ifrån JVM. Gör inte särskilt mycket poäng men det är inte heller tanken i hans roll som defensiv tank. Använder sig av sin storlek och tyngd och har ett bra passningsspel och ruggigt kanon till skott. Åkte över till USA och Adirondack för att acklimatisera sig för att ha en bättre chans att slå sig in i Flyers till kommande säsong.

5. Niklas Hansson, B, Rögle(6)
Skrev i höstas att Hansson var en spelare med stor potential som inte fått tillräckligt med förtroende i Rögle. När han väl fick det blev det succé. Stark avslutning på grundserien och tio poäng på 16 matcher i kvalserien talar sitt tydliga språk. Rörlig med ett bra spelsinne som gör sig absolut bäst i powerplay.

6. Leon Bristedt, F, Linköping(15)
60 poäng på 43 matcher i J20 SuperElit är bra. Riktigt bra. Må vara liten men otroligt snabb på skridskorna, ett väldigt bra skott och han är en måltjuv ut i fingerspetsarna. Gör rätt när han åker över till USA för att spela på College. Får utvecklas i lugn och ro vilket har visat sig vara bra för lite kortare spelare.

7. Carl Dahlström, B, Linköping(4)
Har haft en okej säsong men växlade, likt Hansson, upp i slutspelet i och med ett ökat förtroende. Väldigt stabil defensivt och bra positionsspel. Bör få större förtroende i SHL nästa år för att kunna ta nästa kliv i utvecklingen. Kapaciteten för att bli en riktigt bra defensiv back finns där.

8. Lucas Wallmark, F, Luleå(11)
Var en av spelarna som klev fram när det som mest behövdes i JVM och visade prov på sitt spelsinne och sin fina teknik. Har gjorde bra ifrån de gånger han varit utlånat till Allsvenskan men har haft svårt att få det att stämma ordentligt i SHL. Har alla förutsättningar för att få en lång karriär i SHL men har svårt att se honom passa in i NHL.

9. Lawrence Pilut, B, HV71(9)
Var en av juniorerna som fick debutera i HV71 under säsongen och tog vara på chansen. Blev även utvald till MVP under J20-slutspelet. Spelskicklig, pucksäker och klarar av alla situationer på isen. Nästintill 96:a och går därmed i draften i år. Har en god chans att draftas även om det inte kommer vara i någon av de tidigare omgångarna.

10. Anton Blidh, F, Frölunda(14)
Tuff säsong i Frölundas A-lag och i Karlskrona men har växt allteftersom säsongen har fortlöpt. Gjorde en bra insats i slutspelet med tre poäng på sex matcher och visade att mer finns att hämta. Bra skridskoåkning och bra arbetsmoral väger till viss del upp för mindre starka attribut.

11. Wilhelm Westlund, B, Färjestad(10)
12. Julius Bergman, B, Frölunda(8)
13. Adam Brodecki, F, Brynäs(13)
14. Tobias Lindberg, F, Djurgården(18)
15. Victor Öhman, F, Modo(17)
16. David Westlund, B, Brynäs(NY)
17. Victor Olofsson, F, Modo(NY)
18. Elias Edström, F, Skellefteå(NY)
19. Jacob Andersson, B, Skellefteå(NY)
20. Tobias Liljendahl, F, Djurgården(NY)

Målvakter:
1. Jonas Johansson, Brynäs
Brynäs nästa målvaktstalang som har fått pröva på SHL. Lite sviktande spel i SHL har vägts upp med stabilt spel i J20. Stor men ändå relativt rörlig för sin storlek. Ån så länge förstavalet till spaden i kommande JVM. Tillsammans med Linus Söderström de högst rankade svenska målvakterna i sommarens draft.

2. Fredrik Bergvik, Frölunda
Frölunda fick lämna J20-slutspelet tidigare än väntat men det var inte på grund av Bergvik som gjorde vad han kunde. Har även han fått chansen i SHL. Behöver ta ytterligare ett steg i sommaren för att på allvar konkurrera om en plats i A-laget och för att ha chans på förstaspaden i en JVM-trupp.

3. Samuel Ward, Luleå
Tuff säsong i klubblaget men desto bättre i landslaget där han har imponerande siffror. Är med tanke på insatser i landslaget en stark kandidat inför JVM. Är betydligt mindre än låt sig Bergvik och Johansson men är mer rörlig och snabbare.