Foto: Bildbyrån

Nu blev det ingen medalj i U18-VM för 96-kullen men laget visade prov på kvalitéer även om de sista två matcherna – som visserligen betydde mest – inte blev den succén man hoppats på. Men det är fortfarande en väldigt bra kull med massor av potential. Självklart har spelarnas insatser i U18-VM påverkat deras ranking men i det stora hela är det framför allt vårsäsongen som bedöms.

Precis som med 95:orna – och det gäller även resterande listor – är rankingen subjektiv och baseras på min egen syn på spelarnas insatser under säsongen, deras potential samt hur vida jag anser dem har chans att etablera sig i NHL. Vissa spelare har jag sett mer av och vissa spelare har jag sett för lite för att kunna bedöma överhuvudtaget.

Här följer i alla fall rankingen över Sveriges bästa 96:or – spring edition.

1. William Nylander, F, Modo(1)
Bevisade i U18-VM att han är Sveriges bästa 96:a och en av de mest sevärda spelarna i världen i sin årskull. Har alla egenskaper för att kunna bli en stjärna i NHL, möjligtvis med undantag för storleken. Har haft en säsong som gått upp och ner men fick till en stark avslutning i SHL och spelade hem ett guld i J18-SM.

2. Sebastian Aho, B, Skellefteå(9)
Att spela SM-final som 17-åring är det få som har gjort. Haft en fantastisk säsong och framför allt en fantastisk vår där han varit ordinarie i Sveriges bästa lag. Väldigt skicklig tekniskt och bra spelsinne som han utnyttjar i PP. Slöt upp med landslaget i Finland och gjorde ett stort avtryck. Storleken är ett frågetecken om han kommer lyckas i NHL men egenskaperna finns där.

3. Adrian Kempe, F, Modo(2)
Full säsong med A-laget i bagaget med stundtals imponerande spel. Grym skridskoåkning och har en ”mean streak” i sitt spel och inte rädd för att kliva in fysiska situationer. Bra attityd och det finns utrymme att förbättra skottet och tekniken vilket hade gett honom ytterligare en nivå.

4. Rasmus Andersson, B, Malmö(3)
Stora förutsättningar att bli en framgångsrik back. Inte så lång men stor men trots det en rörlig med bra skridskoteknik. Bra spelsinne och läser spelet väldigt bra och vill hela tiden vara delaktig. Kan han få en framskjuten position i Malmö kommande säsong kommer han ta nästa steg.

5. Marcus Pettersson, B, Skellefteå(6)
Med tanke på att detta bara är Marcus andra säsong som back så får man säga att han lyckats rätt bra. Har prövat på spel i SHL och gjort det bra. Väldigt spelskicklig med bra pass och snabb uppfattningsförmåga. Kommer vara en överraskning i draften i sommar. Skulle behöva lägga på sig 10-15 kg – vilket är drygt 2-3 sommarträningar.

6. Andreas Englund, B, Djurgården(14)
Klev fram ordentligt när han fick chansen i Allsvenskan. Varit otroligt stabil i Djurgårdens försvar. Spelar ofta enkelt men kan även växla upp i svårighetsgrad när tillfälle ges och har offensiva kvalitéer som ofta in nämns. Har ett bra fysiskt spel men kan fortfarande lägga på sig ett par kilon till och därmed bli ett defensivt monster.

7. Gustaf Franzén, F, HV71(5)
Ett tyngre år rent poängmässigt men övertygar med sin spelförståelse, sitt positionsspel och sin höga arbetsmoral. Har ledaregenskaper och sätter alltid laget i första hand. Fick debutera i SHL under säsongen och chansen är stor att han kommer göra fler inhopp kommande säsong.

8. Gustav Forsling, B, Linköping(20)
Har haft en väldigt fin säsong och tagit ordentliga kliv under vintern och våren. Bra på skridskorna och samtidigt rörlig. Vill hela tiden vara delaktig och har ett bra skott som han gärna använder. Visade verkligen upp sig under U18-VM genom att panga in fyra mål och totalt fem poäng.

9. Axel Holmström, F, Skellefteå(10)
Hade detta varit en lista baserat enbart på insatsen i U18-VM hade Holmström varit topp tre. Bevisade med sin insats i U18-VM vilken talang han är och hur bra han kan vara. Började det nya året med en skada vilket gjorde att han inte kunde göra sig själv rätta när slutspelet väl kom. Spelskicklig, bra teknik och stark.

10. William Lagesson, B, Frölunda(19)
Stor, tuff spelare som inte är rädd för att kliva i närkamper och spela fysiskt. Gjorde ett bra U18-VM och stärkte sina aktier inför i sommar. Är ingen poängmaskin från backplats men har offensiva kvalitéer som kanske glöms bort.

11. Adam Ollas Mattsson, B, Djurgården(8)
12. Fredrik Forsberg, F, Leksand(11)
13. Henrik Törnqvist, F, Linköping(NY)
14. Oskar Lindblom, F, Brynäs(15)
15. Anton Karlsson, F, Frölunda(4)
16. Christopher Mastomäki, F, Västerås(NY)
17. Daniel Muzito Bagenda, F, Modo(18)
18. August Gunnarsson, F, Färjestad(16)
19. Kevin Elgestål, F, Frölunda(NY)
20. Kim Rosdahl, F, Malmö(NY)

Målvakter:
1. Linus SöderströmDjurgården
Lång och stor målvakt som har stor kapacitet. Förvånansvärt rörlig med tanke på sin kroppshydda. Har haft skadebekymmer vilket har hämmat utvecklingen under året men gjorde en riktigt bra U18-VM och avslutade därmed säsongen tå topp. Kan han få vara skadefri och får en bra sommarträning kan han och behöver ta nästa steg till nästa säsong.

2. Markus Olsson, Modo
Kom lite från ingenstans och har gjort en riktigt bra säsong och ett fantastiskt slutspel. Spelat till sig en plats i landslaget och kan med en liknande utveckling i höst vara med och slåss om en plats i JVM-truppen. Lång men väldigt rörlig och snabb i sidled.

3. Erik Källgren, Linköping
Har gjort en väldigt bra säsong och var en av huvudpersonerna som såg till att Linköping kunde ta sig till final i J18-SM. Väl där spelade han makalös hockey. Är lång, snabb och smidig och kan han fortsätta nästa säsong som han slutade denna får de andra där framme se upp.