Foto: Bildbyrån

Det har varit väldigt intressant att följa utveckligen bland spelarna i 97-kullen. Många har tagit stora kliv under säsongen och många av dem har redan etablerat sig i J20 – vilket även reflekteras i rankingen. Sen har vi då Oliver Kylington som är i ligan för sig själv sett till kullen i stort.

Det som har varit extra kul under säsongen är att 97-landslaget haft en fantastisk utveckligen under året. Det är kombination av en fysisk och mental utveckling som gjort att spelarna blivit bättre lämpade och på ett bättre sätt har kunnat ta sig till den spelidé som finns kring de svenska landslagen.

Som med tidigare listor utgår de ifrån min egen subjektiva syn på spelarnas insatser under säsongen, deras potential samt hur vida jag anser dem har chans att etablera sig i NHL. Vissa spelare har jag sett mer av och vissa spelare har jag sett för lite för att kunna bedöma.

Tidigare listor hittar ni här:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition

Här följer min ranking över Sveriges bästa 97:or.

1. Oliver Kylington, B, Färjestad(1)
En supertalang som de flesta känner till vid det här laget. Fantastisk skridskoåkning som öppnar upp mycket ytor för honom. Har samtidigt ett bra spelsinne. Spelar väldigt ofta på gränsen och är inte rädd för att pröva igen om han misslyckats vilket är ett måste för att bli bättre.

2. Rasmus Asplund, F, Färjestad(2)
Bäst spelsinne av alla spelare i 97-kullen. Ser passningar som få andra ser och behärskar alla spelsituationer. Har även en väldigt bra klubbteknik. Kan han lägga på sig ett par kilo och få ännu mer power i skridskoåkningen till hösten kommer han vara en av J20:s bättre spelare.

3. Filip Ahl, F, HV71(10)
Hade en tung höst med sjukdomar men levererade en riktigt bra vår 18 poäng på 18 matcher i J20 Top10. Fick även pröva SHL under vintern och är en av grundpelarna i landslaget. Stor och stark men har fortfarande ett bra driv i skridskoåkningen och helt okej händer. Kan få ett stort genombrott kommande säsong.

4. Jens Lööke, F, Brynäs(6)
Hade även han en tuff höst med skador. Kom tillbaka och gjorde det väldigt bra. Imponerade med sitt spel under de få matcher han spelade med Brynäs J20. Tuff och bra ut med sargerna men försöker ofta driva rakt på mål. Visade framfötterna under JSM.

5. Carl Grundström, F, Modo(7)
Stark skridskoåkare som inte är rädd för att kliva in i närkamper och vara riktigt jobbig för motståndarbackarna. Har även en näsa för att hitta målet och driver, precis som Lööke, gärna på mål. Påminner en del om Patric Hörnqvist i sitt spelsätt.

6. Jacob Larsson, B, Frölunda(9)
Spelade J20-Elit redan som 15-åring i Troja men spelar numera i Frölunda J18 och J20. Stor men trots det väldigt rörlig. Bra speluppfattning och bra puckkontroll som han utnyttjat väldigt bra även i landslaget. Kan fortfarande lägga på sig ett par kilo och har därför mer kraft att hämta ut.

7. Jonathan Davidsson, F, Djurgården(4)
Har haft en kanonsäsong Djurgården och J18. Visat upp ett härligt register men framför allt är det hans fart som står ut. Skapar mycket chanser åt sig själv och sina medspelare genom sin fina skridskoåkning tillsammans med en bra klubbteknik.

8. Jesper Lindgren, B, Modo(NY)
Ett av de stora utropstecknen under säsongen. Kom från ingenstans kändes det och spelade till sig en plats i landslaget. Påminner om Erik Karlsson i sitt rörelsemönster och sina offensiva egenskaper. Har en väldigt fin skridskoåkning och ska bli hyperintressant att följa kommande säsong men en sommarträning i kroppen.

9. Gustav Bouramman, B, Luleå(3)
Har inte halkat ner för att han varit dålig utan snarare för att andra har tagit större steg sedan senaste listan. Spelar likt Kylington på gränsen och vill vara spelfördelare vilket är bra. Har en hög högstnivå och kommer bli en viktig pjäs för Luleå J20 kommande säsong.

10. Joel Ek Eriksson, F, Färjestad(20)
Har gjort en bra vårsäsong där han bland annat såg mer och mer speltid i J20. Spelar väldigt förståndigt och moget och värdera väldigt bra när han ska kliva fram och när han ska vara mer återhållsam. Väldigt allround sätt till egenskaper.

11. Calle Krantz, B, Linköping(NY)
12. Einar Emanuelsson, F, Luleå(8)
13. Linus Ölund, F, Brynäs(14)
14. Lucas Carlsson, B, Brynäs(NY)
15. Gabriel Carlsson, B, Linköping(NY)
16. Jonathan Léman, B, Modo(5)
17. Jesper Ylivainio, F, Luleå(NY)
18. Oliver Erixon, F, Frölunda(16)
19. John Dahlström, F, Frölunda(NY)
20. Philip Magnusson, F, Rögle(15)

Målvakter:
1. Felix Sandström, Brynäs
Ytterligare en stor målvaktstalang från Brynäs. Har alla egenskaper och verktyg för att kunna bli en framgångsrik målvakt. Hade det lite tufft i de J20-matcher han spelade under året men visade i J18-slutspelet hur bra han kan vara även det inte räckte hela vägen.

2. Adam Werner, Färjestad
Om de andra målvakterna räknas som stora så är Werner en jätte med sina 193 centimeter. Har en bra kroppslig ram att bygga ifrån och har väldigt mycket talang att jobba vidare med. Har bra spelförståelse och är väldigt tävlingsinriktad.

3. Rasmus Hedström, AIK
Ett tydligt exempel på att statistik inte är allt. Har haft ett mediokert försvar framför sig i J18 vilket har gjort att han bitvis fått stå på huvudet för att rädda puckar. Agerar lugnt i mål, läser av spelet på ett bra sätt och sätter inte sig själv i några svåra situationer.