Nyheter
Dags för alla att se sig spegeln
ANNONS

Drygt 15 matcher in på en ny juniorsäsong, en lång säsong som kommer att avslutas sent i april, skulle man kunna tro att allting ska vara frid och fröjd bland spelare och föreningar – men faktum är att paniken är större än på länge.

Hetsen och paniken bland spelare, deras representanter och föräldrar att vara bra, duktig, bäst så tidigt som 16-17-18-års ålder har lett till att spelare avverkar klubb efter klubb i hopp att hitta den snabba lösningen som kan uppgradera en från epitetet talang till supertalang. Det ska gå snabbt. Det ska gå smärtfritt. Får man inte det man tycker sig vara värd packar man trunken och drar.

Speltid, powerplay, utrustning och i vissa fall lön och lägenhet brukar vara bland de vanligaste kraven och fortsätter så att vara – för det är inte kraven som förändrats, det är spelarna. Det har skett en inflation av spelare som i dag känner sig berättigad att kräva saker. En inflation av spelare som tycker sig kunna begära, som tycker sig vara värd. En inflation av spelare som vill bli behandlade som professionella men inte förstått innebörden ordet.

Klubbarna skriker oroligt efter förändringar. Juniorkontrakt, regelverk, förbud och reglementen. För som en ungdomsansvarig väl la fram det.

Spelarna idag har inga skyldigheter utan bara rättigheter.

Förslagen är många men enigheten bland klubbarna är liten. Det enda man är överens är att klubbarna har ett stort ansvar att ta i frågan – vilket är ironiskt med tanke på att det är just det de inte tar.

För någonstans bottnar frågan i att klubbarna själva i står mån står bakom det vi ser genom att gå med på de krav som spelarna och agenterna kommer med. Klubbarna underminerar varandra genom att säga en sak på sina gemensamma möten men göra en annan när en spelare väl knackar på dörren. Man värvar spelare från andra sidan landet trots ett överskott på spelare i den egna föreningen och man bidrar till hetsen genom att lyfta upp spelare i A-laget allt för tidigt. Allt för att få ett konkurrenskraftigt lag i ett JSM och för att kunna proklamerar att föreningen har Sveriges bästa juniorverksamhet.

Det klubbarna aldrig får glömma bort att det först och främst är en utbildning de sysslar med – en utbildning där vinna är en viktig del av spelet men inte målet.
Målet ska vara en utbildning som förhoppningsvis i slutändan leder till en stadig ström av egna produkter(OBS! ej att förväxla med förvärvade produkter) upp i föreningens A-lag. En utbildning där man lägger vikt vid att skynda lugnt men att träna stenhårt. Att man ingjuter och förmedlar en tro på sin utbildning oavsett en bra, fast framför allt, dålig säsong.

Men samtidigt klubbarna måste ta sig i kragen så bör svenska juniorer se sig själva i spegeln. Vill de ställa krav, så som bättre kontrakt, förmåner och speltid, och därmed betrakta sig själva som professionella i sitt utövande, måste de acceptera de motgångar som kommer deras väg. Då fungerar det inte att byta lag på grund av utebliven speltid, att du förlorat din landslagsplats eller att din lagkamrat fått chansen i J20, Allsvenskan eller i SHL innan dig. Professionella krav kräver en professionell inställning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL