Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Då var den sista turneringen innan JVM avklarad och spelarna har fått visa upp sig – åtminstone spelarna på hemmaplan. Några har definitivt ta ett par steg närmre truppen medan andra fått se sig omsprungna. I och med 4-nationsturneringens slut ger jag mig i kast med att producera en första version av den kommande JVM-truppen – en JVM-trupp 1.0 om ni så vill.

Innan laget redovisas ska jag påpeka att jag tvivlar på att den slutgiltiga truppen kommer se ut på samma sätt. Skador och sjukdomar uppstår, det såg vi inte minst på Gustav Possler förra året. Efter en succéhöst var han given men så kom knäskadan som förstörde inte bara hans JVM-chanser utan även stora delar av säsongen.
Utöver skador och sjukdomar är det dessutom svårt att avgöra vilka spelare som kommer loss borta i Nordamerika. Det var länge osäkert om Elias Lindholm och Filip Forsberg skulle komma loss men det vet vi ju alla hur det gick tillslut.
En spelare som André Burakovsky skulle givetvis vara en enorm förstärkning och han verkar inte helt oäven ett JVM till vilket inger ett litet hopp.

Men utan några fler utdragna meningar om ditten och datten kommer här nu JVM-truppen som jag tror den kommer att se ut.

Målvakter:
Jonas Johansson
Samuel Ward
Linus Söderström
Kommentar:
Jonas Johansson var inte uttagen till truppen i Tjeckien och har varit sjuk under en längre tid och inte spelat några matcher. Dock tror jag att Grönborg räknar in honom i den slutgiltiga truppen när han fått några matcher under bältet och tror även att han ses som förstemålvakt. Samuel Ward är störste konkurrenten och har stundtals briljerat i ett Asplöven som har överraskat de flesta. Bra turneringen i Tjeckien. Linus Söderström blir tredjemålvakt är med för att se och lära till nästa år då han är tänkt att vara förstemålvakt.

Backar:
Robert HäggNiklas Hansson
Anton CederholmSebastian Aho
Robin NorellJulius Bergman
Andreas EnglundGustav Forsling
Kommentar:
Har delat in backarna i vad jag anser vara fungerande backpar med en mer defensivt inriktad back tillsammans med en mer offensiv. Den stora frågan är om Robert Hägg kommer loss för spel. Hägg, med sin rutin, storlek och numera erfarenhet av spel på liten rink, kommer vara otroligt viktig om Sverige ska gå långt. Andra kuggar blir Cederholm men sin tuffhet samt erfarenhet av spel från Kanadas juniorligor och PP-backarna där Hansson, Aho och Forsling ingår.
Nu vill säkert några påpeka att Oliver Kylington inte är med, vilket är helt korrekt. För tillfället anser jag att det finns åtta backar som helt enkelt är bättre än Kylington. Det går givetvis att hävda att det vore bra för kommande turneringar men Grönborg åker till Kanada för att vinna och det gör man med bästa laget.

Forwards:
William NylanderAxel HolmströmAdrian Kempe
Jacob De La RoseLucas WallmarkTobias Lindberg
Axel BlomqvistJakob Forsbacka KarlssonAnton Karlsson
Anton BlidhChristoffer EhnVictor Olofsson
Kommentar:
Som jag skrev tidigare är där ingen André Burakovsky med i denna trupp men jag hoppas innerligt att han väl står där på blålinjen i Sveriges öppningsmatch när den svenska nationalsången spelas.
Utöver det är det en salig blandning av de spelare som var med i JVM samt de spelare som stod bra ifrån sig i U18-VM i våras. Nylander hade ett fantastiskt samarbete tillsammans med Holmström och tillsammans med Kempes skridskoåkning får man en extra dimension. Wallmark och De La Rose kommer bli offensiva nycklar med sin rutin från förra årets turnering samtidigt som Lindberg kniper en plats efter en lysande vår i OHL och tillför ytterligare spjutspets.

Därefter blir det allt svårare. Det var många som gjorde bra ifrån sig i 4-nationsturneringen och spelade sig allt närmare en plats i truppen. Dock tror jag att Grönborg har sina favoriter, så som Blomqvist och Ehn, och samtidigt vill ha spelare som han vet kan leverera i de roller som finns kvar. Därför blir tredje- och fjärdekedjan med tydliga checking- och shut down-lines än vad vi såg i JVM i Malmö. Blomqvist och Karlsson kommer ges offensivt utrymme genom en defensiv Forsbacka Karlsson och Ehn och Blidh kommer agera shut down-line tillsammans med en joker på kanten i form av Olofsson, som genom en bra turnering i Tjeckien och en bra höst i SHL spelat till sig en plats i truppen.

Spelare som får stanna hemma:
Adam Brodecki
Oliver Kylington
Mikael Johansson
Victor Crus Rydberg
Henrik Törnqvist
Marcus Pettersson
Emil Johansson
Leon Bristedt
Dmytro Timashov
Kommentar:
Brodecki, Kylington, Johansson och Crus Rydberg är de spelare som jag tror ligger närmast ett JVM. Med dessa spelarna handlar det mycket om vilka roller de behöver för att frodas. Brodecki och Crus Rydberg är båda topp 6-spelare, dvs ska gärna ha mycket istid och tid i PP för att vara som bäst, och för tillfället ser jag inte några platser för dem i de två toppkedjorna och därför lämnas de utanför.

Mikael Johansson ligger på gränsen till en centerplats och kan mycket väl knipa en plats men just nu tror jag att Ehn och FK ligger steget före. Vad det gäller Kylington så ser jag inte riktigt vem han ska peta i dagsläget. Men om det dyker upp en sen skada tror jag att han kommer med.
Förutom Kylington är det säkert många som anser att Dmytro Timashov ska komma med. En supersäsong borta i Kanada talar för det men precis som med Cruz Rydberg och Brodecki så ska Timashov ha en topp 6-roll för att vara som bäst och den platsen existerar inte för tillfället.