• Publicerat 11 december, 2014
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg/Petter Arvidsson/Simon Hastegård

Då var det dags för årets första lista och som sig bör börjar vi med sistaårs-juniorerna, det vill säga 95:orna. Det har lämnat en drös spelare vilket gjort att listan har öppnats upp rejält jämfört med förra säsongen och därmed har flera nya spelare hittat in.

Precis som tidigare så utgår rankingen ifrån hur spelarna presterat under hösten och den baseras på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare. Samtidigt kan en kombination av egenskaper fungera i bättre för en spelare och sämre för någon annan – därför rankas spelare med tillsynes samma egenskaper på olika sätt.

Som jag nämnt tidigare listor ingår inte spelare som numera huserar borta i Nordamerika. Har jag inte sett en spelare under hösten kommer han inte vara med på någon lista. Därför är spelare som André Burakovsky, Robert Hägg eller Jacob De La Rose inte med på listan trots att de med stor sannolikhet klivit in i topp 5.

Fram till jul kommer jag gå igenom årskullarna, det vill säga 95, 96, 97, 98 och även den nya landslagskullen med 99:orna. Se det som ett par tidiga julklappar från Juniorbloggens sida. Som ni också kommer märka har jag gjort om strukturen på listorna och börjar numer på plats 20 istället för plats ett – allt för spänningens skull.

Here we go!

20. Mathias Karlsson, F, Linköping (Ny)
19. Jacob Andersson, B, Skellefteå (19)
18. David Westlund, B, Brynäs (16)
17. Rasmus Fyrpihl, F, Örebro (Ny)
16. Elias Edström, F, Skellefteå (18)
15. Tobias Liljendahl, F, Vita Hästen (20)
14. Anton Öhman, B, Skellefteå (Ny)
13. Victor Öhman, F, Modo (15)
12. Axel Eidstedt, B, HV71 (Ny)
11. Wilhelm Westlund, B, Djurgården/Vita Hästen (11)

10. Andreas Borgman, B, Timrå (Ny)
Kommentar: Timrå ligger förvisso näst sist i Allsvenskan men det är inte på grund av Borgman. Gjorde en väldigt fin insats med landslaget i augusti och har fortsatt att leverera hela hösten även om poängen inte riktigt trillat in. Inte störst i storleken men inte rädd för att spela fysiskt och kliva in i närkamperna.

9. Mikael Johansson, F, Växjö (Ny)
Kommentar: Växjöprodukten haft det svårt med poängproduktionen men har visat prov på defensiva kvalitéer under hösten. Lider lite av att Växjö gjort stora värvningar. Stor och kraftfull i sitt spel men har inte riktigt kommit till sin rätt med offensiven i klubblaget på samma sätt som han gjort i landslaget.

8. Carl Dahlström, B, Linköping (7)
Kommentar: Har fått ett större förtroende i SHL denna säsong men har inte riktigt fått det lyftet som jag hade hoppats på. Stor och tung men en riktigt bra räckvidd som gör att han stundtals är en koloss i försvaret. Bör kunna ta ytterligare ett kliv under säsongen och tror en stark vår är att vänta.

7. Anton Blidh, F, Frölunda (10)
Kommentar: Någon poängmaskin kan man inte beskylla Blidh för att vara men i det defensiva arbetet tummas det inte en millimeter. Inte överdrivet stor men spelar fysiskt och med stort hjärta. Den forward som spelat flest boxplay-minuter av alla juniorer i SHL. Kan han utveckla sitt offensiva spela är han ett framtida kaptensmaterial för Frölunda.

6. Lawrence Pilut, B, HV71 (9)
Kommentar: Han är inte särskilt stor eller stark men har en fantastisk rörlighet som gör att han kan vända på en femöring. Blandar det med ett fint spelsinne och en bra puckkontroll. Näst mest speltid av alla juniorbackar i SHL och var nere och vände i Allsvenskan där han gjorde två poäng på fyra matcher för Timrå.

5. Robin Norell, B, Djurgården(3)
Kommentar: Hade en fantastisk kvalserie i våras och övergången till SHL har gått förhållandevis smärtfritt. Han gör inte så mycket poäng men spelar rejält och med pondus i ett lag som stundtals har det tungt defensivt. Besitter en fin skridskoåkning och bra rörlighet som han i mina ögon skulle kunna utnyttja ännu mer.

4. Niklas Hansson, B, Rögle (6)
Kommentar: Var en av Rögles ledande backar i slutskedet av förra säsongen vilket gjorde att han förärades med ett ”A” inför säsongen. Ligger på tionde plats i backarnas poängliga i Allsvenskan tack vare ett härligt spelsinne grym spelförståelse. Spelar i SHL nästa säsong, med eller utan Rögle.

3. Victor Olofsson, F, Modo (17)
Kommentar: Konkurrerar med Brodecki om att vara det största utropstecknet bland 95:orna denna säsong. Har gjort 16 poäng hittills trots att han bara snittar drygt elva minuter per match. Olofsson är något som så ovanligt som en naturlig målskytt och har en stark skridskoåkning. Kommer bli av en joker i JVM och har stora förutsättningar att bli en rejält utropstecken.

2. Adam Brodecki, F, Brynäs (13)
Kommentar: Har varit ett av SHL:s stora utropstecken under hösten och fick rättvist en plats i den preliminära JVM-truppen. Har otroligt mycket känsla i sina handleder och ett fint spelsinne. Har framför allt lagt på sig lite mer muskler vilket är den stora skillnaden från ifjol då han vägde lite lätt i SHL. Har alla förutsättningar att få en lång och framgångsrik SHL-karriär.

1. Lucas Wallmark, F, Luleå (8)
Kommentar: Wallmark har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen den här säsongen och är idag en viktig spelare för Luleå. Började helt lysande i CHL och SHL men har gått sämre mot slutet i SHL i samband med att Luleå börjat prestera sämre men målet mot Modo(1 minut in) säger lite om hans spelsinne och färdigheter. Draftad av Carolina och kan med ett starkt JVM och en stark vår vara försvunnen till nästa säsong.

 

Målvakter
3. Viktor Scherrible, Leksand(Ny)
Kommentar: Har tagit ett stort kliv i utvecklingen sedan han lämnade Färjestad. Har imponerat i Leksand och varit en av J20 SuperElits bästa målvakter under hösten med flest spelade minuter i SuperElit Norra tillsammans med en imponerande goals against average.

2. Jonas Johansson, Brynäs(1)
Kommentar: Har haft en skade- och sjukdomsfylld säsong vilket gjort att hösten varit upphackad och faller därmed en placering. Har stor potential, vilket han stundtals visat upp, men har samtidigt dippat och behöver fler matcher under bältet för att kunna återta sin förstaplats på den här rankningen.

1. Samuel Ward, Luleå(3)
Kommentar: Har gjort det väldigt bra i Asplöven och har levererat ett jämt spel under hösten i Allsvenskan även om statistiken kanske inte säger så. Har visat att han är med och slåss om rollen som förstemålvakt i JVM-truppen och fördelen av att han spelat matcher under hela hösten till skillnad från Jonas Johansson.

Vårens listor:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition