• Publicerat 13 december, 2014
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund, Ola Westerberg/Andreas Sandström

Next up – Sveriges bästa 96:or! Precis som med 95:orna har det försvunnit ett antal spelare över atlanten vilket gör att listan förändrats en hel del sedan versionen i våras. Precis som tidigare så utgår rankingen ifrån hur spelarna presterat under hösten och den baseras på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare.

Det man kan säga om 96:orna och som jag säkerligen nämnt tidigare är att det är stor årskull med en väldigt fin bredd. Bakom de 20 spelare jag har listat finns en hel drös som knackar på dörren. I viss mån kan listan bli snedvriden då jag sett vissa spelare mer än andra och en sämre insats kan därför betyda att man hamnar utanför listan. Det kan tyckas vara orättvist men tyvärr är det så det blir när jag ska hålla koll på fem årskullar – hoppas ni har överseende med detta.

Men nu kör vi 96:orna!

20. Daniel Bernhardt, F, Djurgården (Ny)
19. Axel Ottosson, F, Modo (Ny)
18. Filip Karlsson, F, Rögle (Ny)
17. Pontus Själin, B, Leksand (Ny)
16. Daniel Muzito-Bagenda, F, Modo (17)
15. Petter Hansson, B, Linköping (Ny)
14. Albin Runesson, B, Modo (Ny)
13. Kevin Stenlund, F, HV71 (Ny)
12. Marcus Pettersson, B, Skellefteå (5)
11. Lukas Ekeståhl-Jonsson, B, Modo (Ny)

10. Adam Ollas Mattsson, B, Djurgården (11)
Kommentar: Tidigare har Mattsson fått stå tillbaka en aning för Englund men i år har han tagit ett rejält kliv upp och in i Djurgårdens A-lag. Stor, tung och kraftig men har trots det känsliga handleder och bra spelsinne. Har en offensiv sida som än så länge inte nyttjats i SHL men den lär dyka upp tids nog.

9. Robin Kovacs, F, AIK (Ny)
Kommentar: Har varit en av AIK:s bäst producerande spelare under hösten och skrapat ihop 17 på 32 matcher vilket är mer än godkänt. En ytterforward ut i fingerspetsarna med fin skridskoåkning, funktionell teknik och en näsa för att göra mål. Fortfarande väldigt tunn behöver två ordentliga sommarträningar för att ta nästa steg.

8. Oskar Lindblom, F, Brynäs (15)
Kommentar: Började säsongen på ett lysande sätt med sju poäng på tio matcher efter att ha kommit hem från ett starkt camp i Philadelphia. Fick dock se hösten förstörd av en skada. En målskytt med ett bra spelsinne och han starka sommar ser ut att ha förbättrat hans tidigare svaga punk, skridskoåkningen.

7. Emil Johansson, B, HV71 (Ny)
Kommentar: Fick chansen i HV71 när laget drabbades av skador och har gjort det väldigt bra sedan dess. Stark skridskoåkning, starka ben och bra balans gör honom svårrubbad i närkamper. Har näst mest istid i boxplay av alla spelare i HV71 vilket säger en del om förtroende HV har för honom. Nästa steg blir att utveckla sitt spelsinne ytterligare.

6. Sebastian Aho, B, Skellefteå (2)
Kommentar: Succébacken från ifjol har fått ta ett steg tillbaka under hösten och det har inte blivit lika mycket speltid som i våras. Sitter dock inne på fantastiska kvalitéer, framför allt sitt spelsinne, och skulle inte förvåna mig om han gör ett bra JVM och tar med sig formen tillbaka till Skellefteå och SHL. Blev överraskande nog förbisedd i årets draft men har svårt att se det hända igen.

5. Andreas Englund, B, Djurgården (6)
Kommentar: Defensiv back som är väldigt stabil och säker i sitt spel. Har dubblerat sin poängskörd från Allsvensakn förra året men tar trots det inte så stora offensiva initiativ vilket egentligen är det enda negativa i hans spel för tillfället. Har alla förutsättningar att bli ett defensivt monster i SHL och med ytterligare utveckling en ”shutdown D” i NHL.

4. Axel Holmström, F, Skellefteå (9)
Kommentar: Överraskade i början av säsongen genom sin poängskörd och visade prov på sin spelskicklighet i Skellefteås powerplay. Har allt eftersom hösten lidit fallit tillbaka men med den starten var det ganska väntat. Fungerar väldigt bra ihop med Nylander och de två kommer vara viktig kugge i Sveriges JVM-trupp.

3. Adrian Kempe, F, Modo (3)
Kommentar: Fantastiskt tryck i skridskoåkningen och kan med sin styrka och snabbhet ta sig förbi vem som helst i SHL. Poängen trillar in i den utsträckning man kan förvänta sig även om det hade kunnat vara fler med tanke på chanserna han skapar. Tar för sig även fysiskt och är bland de juniorer som tacklar mest i SHL.

2. Gustav Forsling, B, Linköping (8)
Kommentar: Tagit ett större kliv den hösten än vad jag trodde han skulle göra. Spelar kontinuerligt i SHL och gör det otroligt bra, med speltid i både powerplay som boxplay. Fem poäng på 26 matcher är definitivt godkänt. Läser spelet väldigt bra, positionsstark och har ett lysande skott vilket han visat upp i landslaget.

1. William Nylander, F, Modo (1)
Kommentar: Obestridlig etta i Sverige vilket han gång på gång har visat upp i SHL under hösten. Ett spelsinne som är få förunnat som tillsammans med sin fina skridskoåkning gör att han redan nu kan leverera hockey på världsnivå. Med stor sannolikhet är den här säsongen det sista vi ser av William i SHL – nästa år blir det Toronto.

 

Målvakter:
3.
Markus Olsson, Modo
Kommentar: Hade precis som Källgren ett bra fjolår med ett par lysande matcher i JSM och har fortsatt på samma inslagna spår. 93.0 i räddningsprocent i J20 är väldigt bra och har tack vare ett bra spel under hösten även fått debutera i division 1, och även där har han gjort det bra. Även han är född sent och har chansen att draftas i år.

2. Erik Källgren, Linköping
Kommentar: 1.79 och 93.3 talar sitt tydliga språk. Källgren briljerade i JSM i fjol och har tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen under hösten och en stor anledningen till att Linköping vinner J20 SuperElit Södra. Skulle inte förvåna mig om han får prova på spel i SHL eller Allsvenskan innan säsongen är över. Född sent och kan därför gå i draften i år.

1. Linus Söderström, Djurgården
Kommentar: Har länge ansett vara 96:ornas bästa målvakt och finns egentligen inget som talar emot det. Fått chansen i Södertälje under hösten och gjort det bra även om det blivit något enstaka dipp. Storväxt, lugn och enormt tävlingsinriktad, det vill säga alla komponenter för att gå långt.

Höstens listor:
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

Vårens listor:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition