• Publicerat 17 december, 2014
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist/Simon Hastegård/Daniel Stiller

Vidare till 97:orna!

Det är intressant att titta på utveckligen av 97-kullen. Du har fortfarande en solklar etta men det blir allt tuffare kamp om platserna där bakom. Många spelare har tagit stora kliv i sin utveckling och visat att de klarar av att prestera på SHL-nivå även om poängen kanske har uteblivit. Det som var absolut roligast att se är att ett par av spelarna klivit in helt respektlöst och utan några nerver alls, vilket tyder på starkt psyke och en stark tro på sig själv – ett måste om man vill lyckas.

En för mig viktig aspekt när man talar om utvecklingen för spelare i den här åldern och för spelare som fått prova på spel i SHL är att man skyndar långsamt. Sjävklart ska de få chansen att spela SHL men det är även viktigt att de får fortsätta träna. Att åka runt i Sverige och spela fem minuter här och där och sedan inte få träna ordentligt på grund av t.ex. resdagar är inte optimalt utvecklingens skull.

Extra kul att se att 97-landslaget går bättre och bättre och även om det inte blev medalj i Ivan Hlinka har 97-kullen tagit stora kliv internationellt. Fortsätter de utvecklas i samma bana under vintern kan kommande U18-VM bli väldigt intressant att följa.

Här är Sveriges bästa 97:or! 

20. Linus Ölund, F, Brynäs (13)
19. Alexander Anderberg, B, Örebro (Ny)
18. Marcus Björk, B, Luleå (Ny)
17. Sebastian Ohlsson, F, Skellefteå (Ny)
16. Alexander Younan, B, HV71 (Ny)
15. Jonathan Dahlén, F, Timrå (Ny)
14. John Dahlström, F, Frölunda (19)
13. Lucas Carlsson, B, Brynäs (14)
12. Lucas Zetterberg, F, Västerås (Ny)
11. William Pethrus, B, Mora (Ny)

10. Gabriel Carlsson, B, Linköping (15)
Kommentar: Storväxt back som enligt några listor tippas gå i högt i sommarens draft. Framför allt duktig i defensiven och svårforcerad tack vare sin längd. Kan bli en jätte i försvaret när han med tiden lägger på sig mer muskler.

9. Jonathan Davidsson, F, Djurgården (7)
Kommentar: Vindsnabb ytter med fint spelsinne och bra klubbteknik. Får sällan de stora rubrikerna men trots det väldigt viktig i Djurgården och i landslaget. Tycker om att utmana sin back och kommer väldigt ofta runt.

8. Jacob Larsson, B, Frölunda (6)
Kommentar: Troja-Ljungby-produkten är den senaste i raden att komma fram i Frölunda. Väldigt allsidig tvåvägs-back med bra rörlighet som klarar av alla spelsituationer. Bra spelförståelse och på att avväga när han ska agera. Fått pröva på SHL och även gjort en assist.

7. Filip Ahl, F, HV71 (3)
Kommentar: Trodde inför säsongen på ett genombrott för Ahl och det har väl delvis slagit in. Ahl har varit en av J20:s mest produktiva spelare med 30 poäng på 23 matcher i ett HV71 som kämpat för en plats i Topp10. Stor som ett hus men har trots det en bra rörlighet. Har en bra offensiv verktygslåda och bra på att täcka puck.

6. Joel Eriksson Ek, F, Färjestad (10)
Kommentar: Tagit ett rejält kliv i sin utveckling under sommaren och hösten och varit en av SuperElit Södras mest framträdande spelare med 29 poäng på 23 matcher. Har även han fått prova på SHL och gjort det bra. Tvåvägs-center med vasst skott och bra spelsinne.

5. Jesper Lindgren, B, Modo (8)
Kommentar: Spännande högerfattad back men härliga offensiva kvalitéer. Missade Ivan Hlinka till mångas förvåning men fick istället chansen i Modos A-lag på försäsongen. Har en bit kvar rent fysiskt men har så mycket spel i sig och har en väldigt fin rörlighet. Påminner en hel del Erik Karlsson i spelstilen.

4. Carl Grundström, F, Modo (5)
Kommentar: Tung forward som gärna driver på mål vilket är ovanligt för svenska juniorer. Fysisk i sin spelstil men har samtidigt en näsa för mål. Fått chansen i SHL under hösten och har gjort det bra. Har visat i SuperElit att han kan leverera med 15 poäng på 13 matcher.

3. Rasmus Asplund, F, Färjestad (2)
Kommentar: Asplund har klivit rakt in i SHL och presterat väldigt bra, trots att poängen uteblivit. Poängen har däremot kommit SuperElit där det blivit 21 poäng på 15 matcher. Rikard Grönborg liknande honom vid Henrik Zetterberg och jag kan förstå var han kommer ifrån. Har i mina ögon bäst spelsinne av alla 97:or.

2. Jens Lööke, F, Brynäs (4)
Kommentar: Jens Lööke är en av många 97:or som fått chansen under hösten och kanske den som gjort mest avtryck. Efter en initial poängsuccé har formen avtagit men det var väntat. Har spelat fysiskt, tufft och respektlöst och tillsammans med ett okej spelsinne och bra skott. I mina ögon största överraskningen i JVM-truppen.

1. Oliver Kylington, B, Färjestad (1)
Kommentar: Kylington har under hösten upplevt det man brukar kalla ”sophomore jinx”. Att följa upp fjolårets succé skulle bli svårt men efter en tung höst i Färjestad har han börjat hitta formen sedan utlåningen till AIK. Har en stark skridskoåkning och spelar frejdig offensiv och har ett bra spelsinne. Återstår att se om scouterna anser den tillräckligt bra för en hög position i draften samt hur länge han blir kvar i AIK.

 

Vill tillägga här vid målvakterna att det finns en hel drös med duktiga 97-måvakter runt om i landet – alla med potentialen att knipa en plats i ett landslag. Det finns dock bara plats för tre på denna lista.

Målvakter:
3. 
Emil Hedman, Modo
Kommentar: Visade prov på talang förra året i J18 men fick stå tillbaka i slutet i förmån för lagkamraten Markus Olsson. Tillskillnad från de andra två på listan är mindre till storlek men desto snabbare och rörligare upp, ner och i sidled.

2. Daniel Marmenlind, Örebro
Kommentar: Lämnade Djurgården för mer speltid och är en stor anledning till Örebro gjort det så pass bra som de gjort i J20. En av de målvakterna med bäst statistik i J20 med 1,92 och 93,5 på 16 matcher. Liknande storlek som Sandström men född sent och har därför potentialen att gå i draften först 2016.

1. Felix Sandström, Brynäs
Kommentar: Ny målvaktstalang ifrån Brynäs som upplevt en sönderhackad höst på grund av sjukdomar. Har enorm potential och har fått pröva på spel i SHL där han registrerat makalösa 1,09 i GAA och 96,3 i räddningsprocent på två matcher. Har storleken och är följsam i sitt rörelsemönster.

Höstens listor:
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014

Vårens listor:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition