• Publicerat 20 december, 2014
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Foto: BIldbyrån/Andreas Eriksson/Joel Marklund/Karl Nilsson

Då tar vi en titt på 98-kullen!

Som jag nämnt i tidigare listor är det i de yngre åldrarna som det blir som mest rörelse på listorna. Olika spelare utvecklas i olika takt vilket betyder att några som stod ut tidigt kanske nu får tillbaka för spelare som först nu börjat växa, lägga på sig muskler och fått ordning på koordinationen, allt som hör till med att komma in i puberteten.

Det ska bli extra kul att följa spelarna under våren då det kommer bli tuffare matcher för lagen och spelarna. Det är bra att vi har fyra J18-serier för det betyder att vi utbildar fler spelare och att det finns plats för spelare som kanske utvecklas väldigt sent. Med de sagt så tenderar vissa matcher i serierna att bli väldigt ojämna vilket gör det svårt att bedöma spelare.

Något som är extra kul att se med 98-kullen är att de efter en tuff period internationellt börjar anamma den svenska mantrat med puckkontroll och att det börjar ge resultat. 97:orna gick igenom en liknande förvandling i och med 5-nationsturneringen i Sundsvall för snart ett år sen.

Här kommer 98:orna!

20. Alfons Malmström, B, Luleå (Ny)
19. Oliver Horsell, B, Linköping (Ny)
18. Måns Hansson, B, Malmö (13)
17. Simon Krekula, F, Skellefteå (Ny)
16. Tim Wahlgren, F, Modo (17)
15. Linus Nässén, B, Luleå (5)
14. Oskar Steen, B, Färjestad (Ny)
13. Lias Andersson, F, HV71 (15)
12. Linus Högberg, B, Växjö(13)
11. Adam Thilander, B, Skellefteå (11)

10. Linus Lindström, F, Skellefteå (Ny)
Kommentar: En av spelarna som tagit störst kliv under hösten. Har levererat stabilt i J18 och blivit belönad med spel i J20 där han producerat över förväntan. Åkte på en nedrig skada i slutet vilket förstörde momentum en del. Stabil tvåvägs-center som läser spelet väldigt bra och har ett fint spelsinne.

9. Linus Weissbach, F, Frölunda (2)
Kommentar: Har haft en bra höstsäsong levererat på en stabil nivå i både J18 och J20. Har en fin skridskoåkning men framför allt en fantastiskt utväxling i åkningen. Har en nästa för att göra mål och men har även ett fint spelsinne och bidrar med en hel del assist.

8. Hugo Danielsson, B, Djurgården (6)
Kommentar: Har haft en liknande höst som lagkamraten Fällström där det varit mycket upp och ner. Har en väldigt hög lägstanivå men har, vilket är fullt normalt under första året i J20, dippat en del. Bra storlek men är samtidigt rörlig och lätt på fötterna. Stor potential.

7. Tim Söderlund, F, Luleå (20)
Kommentar: Har gjort succé i Luleås J20 med 16 poäng på 19 matcher men smyger trots det lite i skymundan av de mer etablerade namnen. Inte särskilt stor till växten men är snabb och förhållandevis stark. Kryddar det med en bra och funktionell teknik. Sitter i en bra sits i Luleå och blir intressant att följa i fortsättningsserien.

6. William Fällström, F, Djurgården (1)
Kommentar: Medan spelet i landslaget fortsätter att rulla på utan hinder har säsongen i Djurgårdens J20 varit upp och ner samtidigt som poängen uteblivit. Dock intressant att se hur han tacklar det. Som spelare rätt komplett med bra skott, bra spelsinne, bra skridskoåkning och funktionell teknik. Kan han träna på under vintern kan våren bli den omvända.

5. Jesper Boqvist, F, Brynäs (12)
Kommentar: Härligt spelsinne och känsliga handleder har gjort att han formligen öst in poäng i J18 Elit Västra. Visserligen behöver det inte säga någonting men 43 poäng på 20 matcher är svårt att blunda för. Gjort några enstaka matcher i J20 men fått spela sitt spel i J18 och visat att det kan vara lika bra för utvecklingens skull.

4. Jacob Moverare, B, HV71 (3)
Kommentar: Flyttade överraskande från Skellefteå till HV71 men har bara fortsatt på den redan inslagna vägen. Har främst spelat J20 under hösten och har fått ta stort ansvar i ett nästan ny backuppsättning. Väldigt stabil defensiv som kommer en en bra puckkontroll och går väldigt sällan bort sig. Sex poäng på 24 matcher är dessutom mer än godkänt.

3. Jesper Bratt, F, AIK (15)
Kommentar: Jesper har tillsammans med Alex Nylander fått ett rejält genombrott under hösten. Är inte särskilt stor till växten men väger upp det med vindsnabb skridskoåkning, ett vasst skott och ett öga för att hitta nätmaskorna bakom målvakterna. Fick även ett genombrott i landslaget i och med sin prestation i World Hockey Challenge tidigare i höstas.

2. Alexander Nylander, F, AIK (9)
Kommentar: Svårt att inte jämföra Alex med storebror William då de är mer eller mindre en kopia av varandra även om Alex inte lika stark som William i samma ålder. Har upplevt ett rejält genombrott under hösten och tillsammans med Jesper Bratt varit AIK bästa spelare. Fantastiska händer, grymt spelsinne och härlig skridskoteknik som gör att han kan snurra bort vilken försvarar som helst.

1. Alexander Andersson, B, Växjö (10)
Kommentar: Flyttade från Huddinge till Växjö där han fått stort förtroende under hösten i lagets J20. Har varit lagets bästa back vilket resulterat i ett par träningar med A-laget. Modern smart back med bra spelsinne, rörlighet och puckkontroll. Bra på att avväga offensivt och defensivt arbete och kan spela alla former av situationer.

 

Målvakter
3. David Otter, Leksand(Ny)
Kommentar: En målvakt som tagit en lite annorlunda väg jämfört med många andra. Från Farsta till IFK Ore och nu är han i Leksand där imponerat rejält. Med 1.16 i GAA och 93.8 i räddningsprocent var han en stor anledning till att Leksand tog hem J18 Elit Västra. En landslagsplats är kanske för tidigt att hoppas på men en chans på ett russinläger borde vara rimligt om han kan upprätthålla formen under våren.

2. Gusten Lundh, Linköping(Ny)
Kommentar: Landslagskonkurrent med Filip Gustafsson som har presterat otroligt bra i Linköpings J18 under hösten. Har 1.12 i GAA och 94.8 i räddningsprocent vilket helt otroligt siffror. Likt sin landslagskamrat är Gusten stor till växten och bra spelförståelse och läser av spelet på ett bra sätt.

1. Filip Gustafsson, Luleå(1)
Kommentar: Kullens bästa målvakt vilket han visat upp på landslagssamlingar och kanske framför allt under Under -17 World Hockey Challenge där han blev uttagen i turneringens All Star Team. Fått chansen att träna med Luleås A-lag under hösten. Har en bra storlek som han kan förlita sig på samtidigt som han sprider en lugn och säkerhet i mål.

 

Höstens listor:
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014

Vårens listor:
Sveriges bästa 95:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition