Nyheter
Defensiven oroar – Finlands det vill säga
ANNONS

Till och börja med vill jag hälsa alla en god fortsättning på det nya året, och framför allt hoppas jag på en god fortsättning för det svenska JVM-laget som ikväll tar sig an Finland i kvartsfinalen i JVM. 

Ni som har följt JVM och förberedelserna inför turneringen vet att Sverige gjort en kraftig vändning från det vi såg mot Kanada och USA i träningsmatcherna.
Från mer eller mindre kaos sprudlar numera laget av offensiv kreativitet och glädje samtidigt som målvakten Linus Söderström bidragit med ett lugn som laget var i desperat behov av. Den enda punkten som fortfarande är ett osäkert kort är defensiven, och inför kvällens match är det just defensiven som är jag mest orolig över. Dock inte Sveriges.

Vi backar bandet ett drygt år till JVM-finalen förra året. Finland lyckades kamma hem JVM på övertid, mot ett svenskt lag som på pappret var bättre och som turneringen igenom hade varit det bättre laget.

Den stora skillnaden? Defensiven.

Sverige ångade på, försökte skapa chanser men lyckades inte utnyttja sitt spelövertag man hade samtidigt som Finland fick ta ledningen både en och två gånger. Varje gång Sverige kom in i anfallszon stod det finska försvaret där som en ogenomtränglig box framför det egna målet och såg till att alltid ligga mitt i skottlinjen för att förhindra att att de svenska backskotten nådde mål.

Precis som svenska landslag har en spelidé som grundar sig på puckkontroll har det finska landslaget en spelidé som framför allt bygger på en ruggigt stark defensiv – och årets finska lag har inte gjort någon ansats att förändra den bilden.
Visserligen har Finland haft svårt att göra mål i årets turnering men laget klarade 1-1 efter full tid mot USA, det vill säga samma USA som förnedrade Sverige med 10-5. Finland förlorade sedan överraskande mot Slovakien med 2-1 men det var snarare på grund av dålig offensiv utdelning än dålig defensiv.

16-åriga supertalangen Jesse Puljujärvi har otroligt nog varit en av Finlands bästa spelare och också är den spelare som skjutit flest skott mål på under JVM-turneringen. Trots det står han fortfarande på noll poäng – och det skrämmer livet ur mig. 

För eller senare lossnar målskyttet för en sådan spelare och tillsammans med en grym defensiv och två målvakter, Jusse Saros och Ville Husso, av yttersta världsklass räcker det med att göra två, kanske tre mål för att vinna – precis som i finalen förra året.

Nyckeln för Sverige blir att få till ett tidigt mål så laget slipper jaga på samma sätt som i finalen förra året. Ju längre tid Finland kan hålla 0-0, alternativt en 1-0-ledning, desto mer stress kommer de svenska spelarna att känna och den där otrygga känslan kommer så sakteliga komma krypandes.

Förhoppningsvis har Rikard Grönborg och hans ledarskap lärt sig av förlusten förra året och vet hur laget på bästa sätt ska komma runt den finländska defensiven och igenom de finlänsla målvakterna. Om inte…nä usch, det vill jag inte ens tänka på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch