Nyheter
SICO vill ha nytt juniorkontrakt: ”Måste finnas lite rim och reson”
ANNONS

Svensk juniorhockey präglas allt mer av professionalitet. Samtidigt råder det en förvirring bland klubbar och spelare om vilka kontraktsregler som gäller. Nu vill SICO ha ett standardiserat kontrakt för alla svenska hockeygymnasium.
– Vi hoppas att det ska finnas klara regler för vad som gäller, till exempel vilka regler som ska gälla vid byten av klubbar och på så sätt tona ner stressen kring att byta klubbar. Just stressen är det primära som vi vill få bort, säger Christian Sjögren som är en av agenterna som arbetar med frågan.

Under de senaste åren har vi kunnat se en explosionsartad ökning av intresset för svensk juniorhockey och svenska juniorspelare. Det som tidigare grundades i en ideell grundidé har idag övergått till att vara alltmer professionell. Varje år slåss klubbarna och deras respektive hockeygymnasier med varandra i jakten på de största talanger – och man gör det utan något större regelverk eller standardiserat avtal.
– Från SICO och agenternas sida anser vi att det skulle vara bra med ett ramverk och ett standardkontrakt. Det måste finnas lite rim och reson i vad som erbjuds av klubbarna och vad som är en skälig ersättning till spelarna, säger agenten Erik Ryman.

Christian Sjögren, Erik Ryman och Martin Nilsson ingår alla i den grupp av totalt nio agenter som har tagit på sig uppgiften att försöka komma fram till ett nytt standardiserat kontrakt för alla svenska hockeygymnasium. I samförstånd med hockeygymnasierna och sportchefer i både SHL och allsvenskan vill nå ett kontrakt som de hoppas ska minska hetsen bland spelare och jämna ut spelfältet för alla hockeygymnasium.
– Man måste ha respekt för de olika ekonomiska situationerna i de olika klubbarna för det skiljer en stor del mellan toppen i SHL och botten av Allsvenskan för det kan inte vara så att en klubb ska kunna locka 15-20 klubbor, skridskor fri lägenhet och kanske till och med lön samtidigt som en annan klubb inte ens kan erbjuda ett par handskar, säger Christian Sjögren.

Konkurrera med utbildning inte lön
Christian menar också på att en spelare går miste om alternativa vägar till utbildning så fort personen tagit emot ersättning eller lön. Bland annat stoppar det spelaren från allt spel på collegenivå senare i karriären.
– Det är något som många föräldrar som inte känner till i början av säsongen då vi agenter inte är involverade i avtalen, eftersom vi inte får kontakta spelarna innan den 1 januari det året de fyller 16 år, säger han.

Frågan kring ett nytt kontrakt har varit upp på SICO:s agenda under en längre tid och det är något diskuterats på de agentmöten som arrangeras varje år. Än så länge handlar det inte om några konkreta förslag på kontrakt utan till stor del om en diskussion som förhoppningsvis ska leda till något som ska gynna alla parter.
– Det handlar om att upplysa och hjälpa spelarna, samt föräldrarna, att inse att de kanske har det ganska bra på hemmaplan, istället för att jaga de ”stora” kontrakten som erbjuds på olika hockeygymnasium ute i Sverige. Samtidigt vill vi att klubbarna ska konkurrera vad det gäller utbildning av spelarna istället för att locka med pengar till en spelare i 15-årsåldern, säger Martin Nilsson.

Men det är inte en fråga som avhandlas i handvändning menar Christian Sjögren.
– Det är en fri marknad inom EU vilket betyder att det blir svårt att begränsa vissa saker, exempelvis ersättningsnivåer och lönetak.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch