• Publicerat 25 februari, 2015
  • Skrivet av Jacob Nyström
  • 0 Kommentarer
Bildbyrån/Carl Sandin

Under vintern har John Dahlström gjort succé i Frölunda med elva mål på tolv matcher i J20 SuperElit fortsättningsserie. För fem år sen fick han dock beskedet som kunde sänkt vem som helst – han har diabetes.
– Kommer jag kunna spela hockey? Det var min första fråga. Nu tänker jag inte på det. Det är en del av mig, det är jag, säger John Dahlström till Juniorbloggen.

Ett besked om diabetes vore en tung nyhet att smälta för vem som helst. För en tolvåring som älskar hockey skulle det kunna innebära slutet på en karriär som inte ens tagit fart. Men istället för att låta sjukdomen bli ett hinder har John accepterat att hans typ 1 diabetes kommer vara med honom livet ut – och sett till att vända motgångarna till en fördel.
– Man skulle kunna säga att det påverkat mig positivt. Jag lägger mer fokus på vad jag äter vilket är viktigt, berättar Dahlström som fyllde 18 för bara en dryg månad sen.
– Sen handlar det om rutiner. Jag vet hur mycket jag ska äta och när och jag vet alltid vilken mängd insulin som passar mig.

Dahlström är långt ifrån ensam om att ha diabetes och fortfarande spela hockey på hög nivå. För er som följde årets JVM låter namnet Max Domi säkert bekant. Domi, son till förre slagskämpen Tie Domi, diagnostiserad med typ 1 diabetes för drygt sex år sedan. Det har dock inte stoppat honom från att vara en JVM bästa spelare samt att bli draftad som nummer 12 av Arizona Coyotes i draften 2013.

SKADEFRI VINTER
Och precis som Domi går Dahlström en ljus framtid till mötes – 16 poäng på tolv matcher, varav elva mål, lovar gott inför slutspurten av säsongen.
– Det har rullat på bra och fått mycket förtroende, säger Dahlström.
– Jag har precis som alla andra alltid tyckt det är kul att göra mål. Det började bra även på hösten men skadan kom och förstörde och nu jag istället fått vara skadefri, fortsätter han och syftar på det brutna benet i handen som förstörde stora delar av hösten.

Dahlströms framfart på isen kommer samtidigt som Frölunda hittat tillbaka till en vinnande formel. Sedan laget sparkade Andreas Karlsson och istället tog in Björn Liljander har laget sju raka vinster och 45-12 i målskillnad – och det ger hopp inför slutspelet.
– Jag tror vi kan gå hela vägen i J20, och även i J18, säger Dahlström.
– Vi har fått ett mer go i laget och spelar mer som ett lag. Vi är mer påkopplade och verkligen där under matcherna.

Förutom att vinna SM-guld med J20 och J18 har Dahlström siktena klara för sig under den kommande våren.
– Det stora målet är självklart att komma med till U18-VM. Sen hade det varit kul att bli draftad, men man vet aldrig vad som händer. Får hoppas att de hittar något som de tycker om hos en, avslutar han.