Falu IF:s uterink har äntligen fått ett tält över sig så spelare slipper träna i snöstorm och regn.

Falu IF säkrade en plats i U16-SM när de slog ut Brynäs. En bedrift med tanke på att de spelar i division 1 – och att de saknat en egen ishall under vintern.
– I två och en halv månad har vi tränat på uterink. Det har varit många träningar som gått till spillo på grund av snöstormar och regn, säger Jesper Gillerås, tränare för Falu IF:s U16-lag, till Juniorbloggen.

Falu IF får beskrivas som en av årets U16-SM:s stora solskenshistorier. Laget spelar till vardags i division 1 i region väst och har visserligen lag från skridskoskola upp till a-lag men får trots det räknas som en mindre klubb och nykomlingen i sammanhanget.
Genom att slå bland annat Brynäs i regionens kvalspel kvalificerade sig laget till årets SM-slutspel.
– Det betyder väldigt mycket och det har engagerat mycket folk runtomkring och inte bara föräldrar, säger Jesper.
– Det är otroligt stort att vi nått SM med tanke på förutsättningarna med vår ishall som var tvungen att stängas.

TÄLT ÖVER UTERINKEN
Ishallen som Jesper talar om är Lugnets ishall som var tvungen att stängas i början av december på grund av bland annat mögelskador. Planer finns för att bygga en ny men det kommer naturligtvis dröja så under tiden har föreningens lag varit tvungna att köra på uterinken.
– Hela december, januari och halva februari har vi tränat på uterinken. Det är först för någon vecka sen som det slängdes upp ett tält över rinken.

Men trots hindren har laget alltså tagit sig till slutspel och väl där väntar Leksand, Modo och Skellefteå i gruppen. Jesper är medveten om att laget står inför ytterligare en tuff uppgift om de vill ta sig vidare. Men har de lyckas en gång kan de lyckas igen.
– Vi har slagit Brynäs och det är ett topplag så vi har definitivt chans att ta poäng.

SVÅRT ATT MOTIVERA SPELARE
Förutom att försöka spela på samma sätt som de gjorde mot Brynäs har Jesper inte tänkt något längre på taktiken inför slutspelet – och med tanke på att de varit tvungen att trotsa vädrets makter otaliga gånger är det lätt att förstå.
– Egentligen är vi väldigt nöjda med att bara ta oss till SM, säger han.
– Det har varit svårt att sätta upp längre mål när det blivit som det har blivit. Det mesta har handlat om att motivera spelarna att komma till träningarna.

Här är alla lag klara för U16-SM: Klart för åttondelsfinal i U16-SM