I en undersökning gjord av DN och Ipsos i januari var invandring- och integrationsfrågan den näst viktigaste frågan bland väljarna – bara skolfrågan var prioriterad högre enligt undersökningen.

Frågan kring invandring- och integration har länge varit en känslig ämne, mycket på grund av att den näst intill ockuperats av det enda främlingsfientliga partiet i Sverige. Och medan de politiska partierna brottas om de bäst ska kunna lyfta frågan kliver sporten in och gör det den gör bäst – inkluderar människor.
Sport har enligt många studier en positiv inverkan på integrationen av människor in i ett nytt samhälle. Genom sporten blir man en del av en gemenskap, man träffar människor och lär sig på så sätt språket snabbare.

Ett härligt lysande exempel på detta är historien om Hussein Jafari. Som 15-åring lämnade han Afghanistan och kom till Sverige och Vännäs. Han kunde inte språket och hade ingen eller väldigt lite kontakt med något folk.
Men tack vare ishockey fick han ett nytt liv. Nu två år senare talar han flytande svenska och tränar på för fullt med Vännäs Hockeygymnasium.

Nyligen startade Svenska ishockeyförbundet tillsammans med Mats Sundin en projekt i Sollentuna  som ser till att främja integrationen av människor som nyligen kommit till Sverige. Liknande projekt pågår även i Angered i Göteborg och finns sedan tidigare i Skellefteå.

Det är ett värdefullt meddelande som svensk ishockey sänder ut och tillsammans med till exempel Kiruna IF:s kamp för HBTQ-personers rättigheter och en ökad tolerans har man tagit första steget mot att bli en kraft för det goda, en kraft för ett bättre samhälle där människors välbefinnande betyder mer än vinster och förluster.

Läs gärna Folkbladets intervju med Hussein Jafari och se gärna inslaget som Västerbottensnytt gjorde med Hussein.