Foto: Anna-Lena Bergqvist/ BILDBYRÅN

I helgen spelades så första gruppspelet i U16-SM. Personligen tog jag mig ut till Mälarhöjdens Ishall för att se några matcher live innan jag bänkade mig framför LiveArena för att hinna med några matcher i de andra grupperna.

På det hela taget så var det ett gruppspel utan några större överraskningar. Jag hade kanske trott att Hedemora skulle vara närmre att gå vidare men på den här nivån kan vad som helst hända. Två bra perioden kan följas av en minuts okoncentration och så är chansen borta, vilket var fallet för SDE i matchen mot Djurgården till exempel.

Förhoppningsvis kan man ta med sig det in till nästa säsong och nästa match där mycket står på spel. Det är så man utvecklas.
Nu återstår det dock bara åtta lag och jag tänkte att jag skulle försöka mig på att ranka dem utifrån det jag har sett, dels under helgen men även hur de har presterat under säsongen.

Förra året lyckades jag pricka in Malmö som vinnare av U16. Det här året känns dock betydligt svårare. Lagen känns betydligt jämnare och alla har minst en kedja av rang som kan producera framåt. Frågan är bara vem som kan täppa till bakåt?

Här är i alla fall min ranking av de återstående lagen i U16-SM.

8. Luleå
Kommentar: Tog sig vidare från vad som såg ut att bli en tuff grupp. Har inte riktigt samma bredd som de andra lagen som är kvar men en rejäl spets i Isac Lundeström, som ser väldigt spännande ut, och den storväxte backen Anton Andersson.

7. Almtuna
Kommentar: Körde över Falu IF med 11-0 i gruppspelet men fick se sig slagna av Frölunda i kampen om förstaplatsen. Spännande sparkapital i backarna Rasmus Sandin och Karl Markström som tillsammans och enskilt kan dominera matcher.

6. Linköping
Kommentar: Visade stundtals upp ett lysande spel under första gruppspelet samtidigt som de kan bli tillbakatryckta emellanåt. Har poängligaledare Jacob Sundberg och Victor Groth som driver upp tempot.

5. Djurgården
Kommentar: Årets Djurgården är tunga att möta. Det nöter ner motståndarna med fart och fysik. Var i final i Scandinavium Cup mot Färjestad och såg starka ut i gruppspelet i helgen. William Wiå och Hugo Leufvenius är två spelare som står ut.

4. Modo
Kommentar: Följer fotspåren av föreningens juniorlag och kan leverera stark offensiv hockey. Har några individuellt spelskickliga lirare i Lukas Wernbloom, Tobias Åhström och backen Sebastian Walfridsson. Smyger bakom de största favoriterna.

3. Frölunda
Kommentar: Består till stora delar av Göteborgs Tv-puckslag som tog sig till final tidigare i höstas. Leds dels av Philip Ekberg och målvakten Arvid Söderblom och har, likt Göteborg, en stark defensiv och släpper in få mål.

2. Leksand
Kommentar: Spelar i mina ögon det kanske finaste hockeyn av alla lagen med Rickard Hugg, Viktor Lodin och Axel Bergkvist i spetsen. Spelskickliga, bra speluppbyggnad och en imponerande rörelse på spelarna. Återstår att se om det räcker för att ta sig hela vägen?

1. Färjestad
Kommentar: Har imponerat under säsongen med segrar i både Tibro Trophy och Scandinavium Cup. Har kullens bästa målvakt i Olle Eriksson Ek och enorm spetskvalité i Fabian Zetterlund, Mikael Hedlund och Oskar Bäck.