Frölundabacken Jacob Larsson är en av de uttagna spelarna.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Truppen till U18-VM i Schweiz tillkänna gjordes idag och det var en trupp utan några överraskningen – sånär som på ett namn.
Linus Lindström blev som enda 98:a uttagen i en trupp som nu ska försöka återställa det svenska ryktet efter två raka medaljmissar.

Det var en mer eller mindre väntad trupp som presenterades idag. Det egentligen enda överraskningen var Skellefteås center Linus Lindström, som i och med uttagningen blev det första underåriga att spela med 97:orna.

97-kullen är en årskull som inte fick den bästa starten på den internationella nivån men som steg för steg knaprat in på de bästa lagen. Chansen till guld finns givetvis alltid men det vore samtidigt att ha för höga förväntningar.
En mer rimlig målsättning vore istället att hoppas på medalj – vilket i så fall betytt den första på två år för Sverige i U18-VM.

Det finns en rad välkända namn i truppen så som Felix Sandström i mål, Jacob Larsson på backen och Färjestadsduon Rasmus Asplund och Joel Eriksson-Ek som ska leda offensiven. Lägg där till namn som till exempel Linköpings nya backtalang Gabriel Carlsson och Modos murbräcka Carl Grundström och du får ihop ett lag som på pappret ser väldigt starkt ut.

Förutom att det är ett världsmästerskap så är U18-VM som alltid intressant även ur en draft-synpunkt. För spelarna är det här sista chansen att visa upp sig inför sommarens draft och en bra turnering kan betyda att man hoppar från att vara en sen andra- eller tredjerunda till att klämma sig in på topp 30.
Det finns för tillfället är det ett par svenska spelare som har den chansen men då räcker det inte med en individuellt bra turnering utan då krävs ett starkt samlat resultat – och det är enklare sagt än gjort.

För om det svenska laget ser starkt ut på pappret så ska man komma ihåg att Kanada, USA och grannationen Finland kan och kommer ställa upp med vad som på pappret är ännu starkare lag.
Finland leds av supertalangen Jesse Puljujärvi, USA kommer ta rygg på Auston Matthews och Kanada skulle rent teoretiskt kunna ställa upp med Connor McDavid, Mitchell Marner och Dylan Strome som tillsammans gjorde 369 poäng i OHL:s grundserie – där talar vi offensiva kvalitéer.