Nyheter
360 grader JSM-helg
ANNONS

Jaha…vad ska man göra nu då?

Som alltid blev det en otroligt rolig avslutningshelg i samband med JSM. Extra roligt blev det med att U16-slutspelet inledde hela helgen. Även om det räknas som ungdomshockey så är det många spelare som spelat juniorhockey under säsongen och det märktes på matcherna. Tycker att man i framtiden ska fortsätta med att placera U16-slutspelet med JSM. Det blir en bra sammanslutning på allting kan jag tycka.

Jag ska också säga ett stort grattis till Nyköping för ett bra arrangemang – även om hallen var i kallaste laget för min smak. Det otroligt bra förutsättningar som klubben har i Nyköping med två isytor och en stor multiarena i anslutning till varandra.
Det var kul att se att så mycket folk hade tagit sig dit, speciellt de föräldrar som såg till att höja stämningen inne i hallen. Visserligen var det en hel de klappor på läktaren men bättre med publik med klappor än ingen publik alls.

Finns säker massvis med saker på jag bör ta upp här men pga av dålig kosthållning, dåligt med sömn och en bränd hjärna förmår jag inte att komma ihåg det just nu. Men vi avslutar med några punkter som jag uppmärksammade under helgen.

JSM-helgens…

…finaste: Brynäs hyllning till Noppa, materialaren som gick bort hastigt tidigare under säsongen. Otroligt fint att se laget lyfta fram hur mycket han har betytt för dem, laget och föreningen.

…bästa möte: Den mellan mig och Timrå-bloggaren Jimmy Hamrin. Tyvärr skedde det nu när han bestämt sig för att lägga ner bloggen. Förhoppningsvis betyder det inte att han kommer försvinna ur svensk hockeyjournalistik helt.

…besvikelse: Frölundas J18 kom till slutspel efter att ha vunnit J18 Allsvenskan Södra och slagit i Linköping med 2-0 i matcher. Väl under JSM-helgen gick det dock inte att känna igen laget. Två förluster och 2-12 i målskillnad är svårt att förklara bort. Såväl Leksand som Timrå gjorde slarvsylta av Göteborgarna som aldrig vara nära i någon av matcherna.

…mest hypande: Elias Pettersson vårsäsong har gjort att han kommit att bli en namn på allas läppar. Ibland kan hypen dock komma ifatt en och man lyckas inte prestera som man själv och många annan tänkt. Det gällde dock inte Pettersson som var en behållning att se under J18-slutspelet. Finurlig, initiativrik, otrolig spelförståelse, ja han visade upp det mesta och runt om i korridorerna viskades det om den här ”Pettersson killen”.

…mest överraskande: Att svara i klyschor är en favoritsysselsättning hos många hockeyspelare. Därför blev jag otroligt överraskad när jag intervjuade Djurgårdens U16-målvakt Hampus Löfgren. 15-åringen(!!!) levererade så pass genomtänka svar och resonemang att spelarna i SHL framstår som troglodyter(look it up, eller gör som jag och titta på filmen Studio 54).

…mest ägda(som kidsen säger): Jag. Jag stod och väntade på Jens Lööke för en intervju efter semifinalvinsten mot Timrå. Då kommer det en liten Nyköpingskille. På jackan stod Team04.
Lilla killen: Ska du intervju?
Jag: Ja precis, ska du också det eller?(Sådär barntrevligt ni vet)
Lilla killen: Nä, men snart kommer du intervjua mig.(Sen gick han bara)

…största rån 1: ”Utan assist” sa sekretariatet efter Erik Brissles mål mot Frölunda. Anmärkningsvärt med tanke på att stora delar av läktaren jag satt på var helt lyriska efter Daniel Håkanssons fantastiska förarbete. Tillslut fick de rätt på assisten vilket kändes skönt då den egentligen var Linköpings enda ljuspunkt i en annars miserabel match.

…största rån 2(?): Åsikterna om huruvida Löökes avgörande puck var inne eller inte var vida spridda. Å ena sidan fanns det dem som ansåg att den var solklart inne samtidigt som du hade ett helt lag(Leksand) ståendes bakom målet vevandes för wash-out. I och med att det inte finns några fina kameravinklar på den här nivån här det bara för Timrå-supportrarna att svälja nederlaget. Samtidigt kan man gå på sommarsäsong medvetna om att de visade upp den kanske bäst hockey av alla.

…konstigaste: SIF:s utmärkelser – framför allt i J18. Det här är absolut inte riktigt mot spelarna som alla har imponerade säsonger bakom sig. Men det sammanlagda antalet J18-matcher för spelarna som mottog utmärkelser i J18 var tio stycken. Daniel Marmenlind har spelat tre matcher, Gabriel Carlsson sju och Joel Eriksson-Ek har noll registrerade J18-matcher under säsongen. Trots det får de pris som bäste målvakt, back och forward.

Jacobs All Star Team:

Målvakt:
Robin Jensen, Djurgården
Har länge fått stå i skuggan av klubbkamraten Linus Söderström men har i år fått chansen. Och som han har tagit den. Var säkerheten själv i finalen mot Frölunda och spelade med stor pondus och självsäkerhet i allt han gjorde. Enligt kontakter nära laget blir han aldrig nervös och det syntes.

Backar:
Wilhelm Westlund, Djurgårde
Segern igår innebär att Westlund nu samlat på sig brons, silver och då guld i J20-sammanhang. En prestation lika imponerande som spelat han visade upp i helgen. Stark i defensiven samtidigt som han såg till att vara ett hot offensivt gjorde att han var Djurgårdens bästa back. Blir senior nästa säsong och kunde inte avslutat junioråldern på ett bättre sätt.

Marcus Hadegård, Timrå
Har varit en jätte under hela slutspelet med 9 poäng på 8 matcher och en ledande back i ett Timrå som spelade den bästa hockey av alla lag under JSM. Stor, stark men fortfarande bra händer och ett ruggigt skott. Bör efter vad han visat upp under slutspelet få chansen i landslaget under nästa säsong.

Forwards:
Elias Pettersson, Timrå
Säsongens verkliga raket inom svenska juniorhockey och han gjorde ingen besviken under JSM-helgen. Fyra poäng och bländande spel under helgen och totalt 14 poäng på åtta matcher i slutspelet säger en hel del. Stod och pratade med en amerikansk college-tränare som frågade om ”this Elias Pettersson-guy” inför semifinalen. Ryktet har spridit sig hela vägen dit. När jag sedan mötte upp ett gigantiskt leende efter matchen gick det inte att ta miste på hans uppfattning kring Pettersson.

Albin Lundin, Djurgården
Klev verkligen fram i under JSM-helgen och var en av Djurgårdens bättre spelare. Fyra poäng i semifinalen och assist till avgörande 2-1 i finalen tillsammans med en övertygande spel över hela banan var han i mina ögon högaktuell för MVP och matchens lirare. Hamnar något i skymundan i ett jämnstarkt lag.

Jens Lööke, Brynäs
Fick två olika sidor av Lööke under helgen. Semifinalen var ingen höjdare från varken honom eller Brynäs som lag. Trots det avgör han matchen. I finalen var det dock en helt annan Lööke som dominerade offensivt som defensivt med två mål och +4 i plusminus. Har en förmåga att kliva fram när det behövs vilket är en väldigt starkt egenskap att besitta.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL