Jag vet inte om det finns någon annan som funderat på hur sändningarna från C Mores hockeystudio egentligen går till och vad som händer bakom kulisserna i de gigantiska lokalerna. Jag har funderat massor. Det vi ser genom vår tv-ruta (eller dator/mobil/surfplatts-skärm för den delen) är så snyggt, putsat och proffsigt. Hur mycket jobb ligger egentligen bakom det där? Lycklig som jag är har jag ett jobb som gav mig möjlighet att undersöka saken.

Studion ligger i en enorm byggnad i Värtahamnen, i Stockholms hamninlopp. Där finns både TV4-gruppens hockeystudio och travstudio men även Discovery (Kanal 5, Eurosport etc.) har en studio i byggnaden.

När man går igenom entrédörren kommer man rakt in i korridorerna, som har en enorm takhöjd och är ljusa och luftiga. Där finns soffor, bord och auran är lite lounge-ig. Sanny Lindström kommer in precis efter mig, med en väska över axeln och med en kostym hängandes på underarmen. Björn Oldeen och Mike Helber sitter redan på sina platser vid ett bord, redo att dra igång arbetskvällen.

17:01 Genomgång av körschema

Varje sändning föregås av en genomgång för sändningens körschema. Pappershäftet är tjockt, det är många moment som ska planeras in under kvällen. Björn, Mike och Sanny bollar upplägg med producent Tobias och bildproducent Åsa förklarar hur hon har tänkt i de olika segmenten under sändningen. Det är Tobias och Åsa som sedan ”rattar” sändningen inifrån kontrollrummet, tillsammans med sitt team.

Gänget diskuterar karaktären på intervjuerna i omklädningsrummet efter matchen, där Niklas Wikegård i kväll kommer att ha en roll i en av arenorna. Sanny nämner att Wikegård har en tendens av att sväva iväg i sina frågor och försöka få till någon vardagsrumsstämning intervju med spelarna.
– Det ska vara så mysigt jämt. Det är inte Skavlan det här! skämtar Sanny.

cmore-3Foto: Thowe Wagner Larsson

DSC04046

17:25 Middag

Äta bör man, annars dör man.

cmore1

17:48 Studioprepp

Björn har positionerat sig på sin plats i studion och bläddrar bland oändligt med papper. Vi frågar om hur han bestämmer vilka kläder han ska ha, och han berättar om hur han ibland haft nästan samma outfit som en kollega.
– Nu brukar jag alltid ha med mig en extra slips, ifall ifall.

DSC04070-1024x682

17:57 Sminkdags

Mike är sist ut hos sminkösen och medan han blir omhändertagen pratar tjejerna i rummet om hur lyxigt det vore att bli sminkad inför jobbet.
– Är det här lyxigt? utbrister Mike och pekar mot sitt tillpiffade ansikte.
Det där kommer han aldrig att förstå…
Han berättar stolt om hur han i alla fall imponerar på sina döttrar när han berättar att han har både primer och foundation i dyra märken varje kväll i studion.

cmore11Foto: Thowe Wagner Larsson

18:10 Facebook Live

Inför sändningen värmer Sanny och Mike upp med att svara på frågor hos tittarna på Facebook. Sanny pratar hjärtligt och personligt och det märks att han gillar att interagera med följarna.DSC04081

18:15 Genrep

Bara någon minut innan genrepet drar igång kommer Mike fram och berättar att han, som är nyast av kollegorna, skriver ner precis allt han ska säga under första delen av programmet.
– Och så stryker jag under de ord jag absolut inte får missa.
Mike berättar att han hela tiden vill utvecklas och bli bättre i sin roll som expert.
– Jag kan inte göra så mycket åt min brytning, men jag försöker hela tiden förbättra min grammatik och vara noga med att säga rätt ord.

DSC04150Det är bara den första delen av C More-sändningen som repeteras. Alltså allt det som syns ut i tv-rutan innan matcherna tar vid. Det innebär att studion och kontrollrummet kommunicerar med kommentatorerna och experterna på plats ute på arenan för att bestämma hur de snyggt ska kunna knyta an och lämna över till varandra.

I kontrollrummet sitter Tobias och Åsa och styr det hela. Runtom sig har de 8-10 personer, beroende på hur många matcher som sänds. De personerna jobbar med allt ifrån ljud och bild, till grafik och analyseffekter. Ni vet de där ljusstrålarna som följer en spelare på isen, eller alla pilar och färgade fält som används i analyserna? Alla dom sakerna var det Mohammed som styrde. Vi återkommer till honom.

DSC04094DSC04090-1024x682
Under genrepet är stämningen på topp. När den enorma skärmen bakom Sanny visar oss runt i de olika arenorna passar kollegorna på att skoja med varandra och lattja fram bra övergångar. När kommentatorn Johan Edlund, på plats i Skellefteå Kraft Arena, presenterat sitt upplägg inför Skellefteå-Frölunda avslutar Sanny med att fråga; ”italienskt eller spanskt?”. Johan svarar ”spanskt”, och de båda skrattar.
– Pratar ni om viner? frågar Björn.
– Njae, det finns en restaurang på Bryggargatan i Skellefteå där de har olika teman olika dagar. De har en buffé där som är grym! förklarar Sanny innan de går vidare till nästa punkt i körschemat.

Efter genrepet hinner grabbarna bara ta sig en snabb kaffe och gå på toa innan det är dags att köra igång sändningen på riktigt.

18:45 WE ARE LIVE, PEOPLE!

DSC04106

Jag behöver ju inte beskriva det som händer Björn, Sanny och Mike syns i rutan, det vet ni redan. Och under de första 20 minuterna av en studiosändning är de ju ständigt med i bild. Därefter slussas vi ut till de lokala kommentatorerna på arenorna. Under den tiden, när matchen väl drar igång, följer Björn händelserna på avstånd medan Mike och Sanny mer aktivt följer matcherna vid två skärmar vid kanten av det enorma, vita studiogolvet. Hörde att det var 600-700 kvadratmeter. Sjukt!

DSC04097DSC04117

Stolarna ser måttligt bekväma ut, men Mike och Sanny såg ut att trivas. Deras uppgift här är att plocka fram situationer som de kan analysera och diskutera kring i pauserna. Det kan röra sig om tacklingar, strategiska spelarförflyttningar, exemplariska anfall och passningsarbeten, bra eller dåliga powerplay och så vidare. Detta kommuniceras in till kontrollrummet – just det, Mohammed – direkt via deras mikrofoner och får därifrån hjälp att highlighta det som de vill lyfta fram i sekvensen.

Björn följer med i händelserna från sin plats vid det enorma studiobordet. Han tar sig tid att prata med mig om både hockey och annat men har ständigt ett öga på skärmarna i glasbordet och runtomkring.

cmore28Foto: Thowe Wagner Larsson

När första perioden för huvudmatchen som studion följer är över samlas de tre kollegorna vid bordet igen. Nu går de igenom, för tittarna, de sekvenser som plockats ut från spelet. Sanny sitter lutad över bordet för att komma närmare skärmarna och pekar mot Mike när han vill att han ska ta över snacket. Och så fort det blir en liten reklampaus eller annat avbrott det de inte är i bild eller hörs pratar de ihop sig om nästa del på schemat. De ger små, korta heads-up till varandra om vad som ska sägas och vem som ska börja. Allt är otroligt synkat och välplanerat, trots att de inte har något manus eller strikt körschema i pauserna.

20:01 Period 2

DSC04098 cmore24Foto: Thowe Wagner Larsson

20:24 Live från studion

Det finns fem kameramän/kamerakvinnor med tillhörande kameror i studion. Fyra av kamerorna är fasta och avsedda för närbilder, medan en av dem kan flyta fram över en lång räls. Det är den kameran som används bland annat när tränarhologramen syns, och den som sveper snyggt över studion när sändningarna startar och slutar.

DSC04112cmore12Foto: Thowe Wagner Larsson

21:43 Sändningen avrundas

Efter den tredje perioden snackar Björn, Mike och Sanny ner matcherna tillsammans med kommentatorerna i de andra matcherna. De visar ett klipp från 1997, dagen efter att Andreas Karlsson i Leksand avgjort tidernas längsta slutspelsmatch, i mötet med Färjestad. Studiotrion garvar högt när Karlsson berättar att han varvat ner efter matchen med att spela MS Röj. (Finns det fortfarande, förresten?)

Därefter spelar de in ett par ”puffar” som de kan använda inför nästa sändning. Björn säger ”imorgon” istället för ”ikväll” och Sanny, som känner sig redo att gå hem, drämmer näven i bordet.
– IKVÄLL! utbrister han, reser på sig och ställer sig frustrerad och lutande på bordet mitt emot programledaren. Björn och Mike börjar skratta, till slut gör Sanny det också.
Han sätter sig ner igen och så tar de om det. Andra gången går det bättre.

21:47 That’s a wrap!

 När matcherna spelas så här tätt brukar Björn och gänget inte ha speciellt mycket till analys efter sändningen.
– Om det inte hänt något speciellt som vi måste gå igenom, tillägger programledaren.

DSC04146

21:59 Studion släcks ner

När Björn begett sig mot tunnelbanan och Sanny börjat röra sig ut i de luftiga korridorerna står Mike kvar i mörkret inne i studion. Han plockar fram sin surfplatta och börjar ladda ner kvällens sändning från arkivet.
– Jag tittar igenom varenda sändning, för att se hur jag är i rutan. Jag vill hela tiden utvecklas och då måste jag titta på vad jag kan göra annorlunda.

Tidigare under kvällen berömde Mike kollegan Niklas Wikegård för hans förmåga att ”sätta en rubrik” på det han ska säga, till exempel i intervjuer.
– Lyssna på det nästa gång. Han inleder alltid med ”Bra match!” eller ”Tung förlust!” eller ”Du ser arg ut!”. Då förstår man direkt vad intervjun ska handla om. Han är bäst i världen på det där, säger Mike.

DSC04154

Han pekar på surfplattan och visar små detaljer i sitt kroppsspråk som han jobbar med och poängterar hur viktigt han tycker det är att faktiskt analysera sig själv efter ett arbetspass. Samtidigt som han pratar torkar han av sig sin primer och foundation med en våtservett. Sedan packar han ihop sina papper och sin surfplatta.
– Frölunda kollar på video efter sin prestation mot Skellefteå idag. Varför ska inte vi göra det efter våra sändningar? Jag hade gärna haft en Roger Rönnberg som visade mig klipp och gav mig feedback på vad jag kan göra bättre, säger Mike när han till slut går ut från studion.

22:17 Hemgång

Björn och Mike ska vara med i sändningen redan imorgon, så Mike knallar till hotellet i närheten. Sanny sätter sig i bilen med riktning mot Karlstad.

Mycket tar jag med mig från kvällen i den häftiga hockeystudion.

  • Storleken! Ofta när någonting ser stort ut på tv är det i verkligheten mycket mindre. Så var det inte här. Studion kändes ännu större när man väl klev in i den. Jag fick nästan svindel!
  • Apparaten bakom. Jag har sett och arbetat i tv-studios tidigare, men aldrig en så här stor. Och när så många människor ska göra olika jobb på olika håll och få allting att synka med varandra blir jag så sjukt imponerad. Stämningen i kontrollrummet var alltid lugn och trygg, de visste precis vad de höll på med. Björn, Sanny och Mike sade upprepade gånger att kontrollrummet får dem att se bra ut. De kan rädda situationer som är på väg att gå snett, utan att tv-tittaren märker någonting. Mäktigt.
  • Proffsigheten hos Björn Oldéen. Även om han var dirigent för det som hände i studion, och antagligen har en hel del press på sina axlar, så var han extremt cool. Hade jag suttit i en liknande situation hade jag aldrig kunnat ta mig tid att prata med frågvisa studiebesökare under matcherna. Jag hade haft fullt upp med att fokusera på att inte göra fel när kameran väl slogs på igen.
  • Engagemanget hos Sanny Lindström. Här har vi någon som verkligen vill att sändningen ska bli så bra som möjligt, och jobbar hårt med sina analyser och reflektioner.
  • Ödmjukheten hos Mike Helber. Den forne klubbdirektören verkar så himla säker och trygg i det han gör när man ser honom genom rutan. Men han är inte mätt, han är inte nöjd. Han vill ständigt bli bättre och lägger ner mycket tid på att analysera sig själv och vara självkritisk. Det var fantastiskt uppfriskande och respektingivande. Visst älskar man när människor överraskar en?
  • Stämningen. Även om alla vet att det är tusentals personer som tittar, många saker som kan gå fel och mycket som inte går att förbereda är atmosfären avslappnad. Alla verkar ha roligt! De skämtar, skrattar mycket, småsnackar med varandra, skojar med kontrollrummet genom örsnäckor och mikrofoner. Kanske är det slutspelsstämningen, kanske hade jag bara prickat in en bra dag. Men de tre musketörerna verkar verkligen njuta av att vara på jobbet.

Nu vet jag precis vad som händer bakom kulisserna på en hockeysändning i C More-studion. Hoppas ni också fått en hyfsat bra bild av det. Här nedan kommer min Instastory från kvällen, sorry för den stående bilden. Tack för att ni läser!

Studiebesöket gjordes den 23:e mars.