Duggregnet och solen varvar varandra i den kvava luften, precis som den största av Göteborgsklyschor. Det är slutet av augusti och luften är full av grill, skratt och musik. Sommaren är inte lagd till handlingarna riktigt än. Men istället för på en träterass med djupa loungemöbler, eller på en filt på en slät västkustklippa är det utanför Frölundaborg vi befinner oss. Det är hockeydags.

Igår skrev min kollega Uffe Bodin om hur CHL blivit ett sorgebarn i svensk ishockey. Han beskrev svårigheterna som Champions Hockey League tampas med – åtminstone när det kommer till publiksiffrorna i Sverige. Och vi har alla hört de något slitna formuleringarna ”Kalle Anka-turnering” och ”hittepå”-liga. Men Uffe poängterade också att det självklart finns flera anledningar att ha kvar Champions Hockey League, problemet är att själva hockeyn inte verkar locka tillräckligt.

Så vad ska man göra för att få publik till något som många inte känner sig sugna att se? Det är den nöten som måste knäckas. Och det var den nöten Frölunda Indians började klämma lite smått på idag, med grilldoft och Despacito.

Utanför Frölundaborg hade man nämligen bjudit in till förfest redan två och en halv timme före match. Under ett stort partytält (japp, man chansar inte i Göteborg) trängdes hockeygäster och Frölundafans, och när det började närma sig match anslöt ett femtiotal schweiziska glädjespridare. Två foodtruckar, en bar, en musikanläggning och tv-skärmar där Viasat-sändningen skulle visas under match och pauser, samt ett gäng ståbord fanns under tältet. Det var svårt att inte ryckas med i den goda stämningen.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Totalt var det 3128 personer på plats i Frölundaborg. Inför matchen och under pauserna hängde närmare 500 personer i tältet samtidigt (grov estimering gjord av Frölundas presschef Peter Kymmer).  Det är 500 personer som troligtvis kommer snacka gott om eventet till sina polare, och kanske dra med dem på lördag när det är pre game-häng under tältet igen.

Jag tror att om CHL ska kunna växa som turnering är det sånt här som måste göras. När hockeyn inte anses tillräckligt intressant måste man locka med annat. Förfestkonceptet är ett sätt att göra det på. Jag ser fram emot att se vilka andra idéer som de deltagande SHL-klubbarna kommer med. För let’s face it, CHL är här för att stanna. 

Kanske var det hockeytörsten som drev allt folk till Frölundaborg. Kanske var det maten, ölen och gemenskapen. Kanske var det Fredrik Petterssons återkomst på Göteborgsisen. Kanske var det tanken på att göra något annat än sitta framför Netflix en torsdagkväll. Oavsett vad det var, så valde folket att gå på CHL-hockey en torsdag i slutet av augusti. Och det är ju ändå en liten vinst för turneringen.

/Kajsa Kalméus
@kajsakex