George Parros.
NHL
KALMÉUS: Slagskämpe som säkerhetsförespråkare – funkar det?
ANNONS

Jag vill berätta för er om en person inom fotbollsvärlden som gjort en häpnadsväckande resa de senaste sju åren. ”Vadå fotboll?!” kanske ni tänker, men häng kvar. Jag lovar att det här inlägget byter idrott längre fram.

För sju år sedan fanns en fotbollssupporter som levde för sin fotbollsklubb, älskade läktarkulturen och att utmana systemet för korta kickar. Han var ordförande i supporterföreningen, var med i stökigheter runt matcherna och blev till slut en så kallad ”problemsupporter”. År 2010 var han så trött på alla förbud som fanns att han använde pyroteknik på läktaren – utan att försöka dölja sin identitet. Och han blev avstängd.

Fotbollssupportern heter Erik Bergkvist, fotbollsklubben heter Gais, och idag är Erik klubbchef i organisationen han vuxit upp med att älska. Vill ni läsa mer om hans resa kan ni göra det i intervjuerna här och här.

Nu till hockeyn.

Igår kom nyheten att den forne fightern och utvisningsveteranen George Parros kommer att ta över som Head of Player Safety i NHL från och med kommande säsong. Parros har en lång karriär som ”enforcer” bakom sig, med över 1000 utvisningsminuter och runt 160 slagsmål, och nu ska han alltså ansvara för att spelarna ska vara säkra och undvika skador ute på isen. Sug på den.

Beskedet har, som så ofta sker, bildat två läger – de som hyllar och de som sågar. På Twitter är det många som gratulerar George och menar att han är rätt person för uppgiften. Men det finns även de som tycker att han inte har i säkerhetsrådet att göra. En av dem är The Hockey News-skribenten Ken Campell. I sin text skriver han att NHL skickar helt fel signaler, att den typ av spelare som George Parros var kommer att driva verksamheten och hjärtefrågorna åt fel håll. Han menar att en person som Parros kanske inte kommer att ta uppdraget på allvar.

Jag förstår hans tanke. Hur ska man kunna förespråka säkerhet, trygghet och skadeförebyggande arbete om man själv hade en karriär som till stor del bestod av att agera på ett sätt som minst sagt utmanade dessa grundstenar? Kan det verkligen fungera?

Min spontana känsla är: JA.

För er som gått någon form av yrkesmässig utbildning – visst hatade man när en gammal och grå professor stod och berättade hur allt gick till i yrkeslivet, utan att ha någon som helst erfarenhet från det? Någon som stod och svamlade om hur man skulle sköta ett personalkonflikt fastän de i själva verket aldrig arbetat som ledare? Eller hur man skulle genomföra en intervju, fastän de aldrig varit ute på en redaktion? Jag hade oerhört svårt för det där.

En person med den bakgrund George Parros har kan vara ovärderlig för en ledande person inom spelarsäkerhet. Han besitter troligen egenskaper, kunskaper och erfarenheter som kan vara otroligt nyttiga för det arbete han nu ställs inför. Han kan tänka sig in i situationer som många andra aldrig någonsin kommer att erfara. Han kan få spelare, såväl som organisationsmedlemmar, att lyssna och respektera det han säger, just för att han vet vad han pratar om. Så visst, han kanske inte är en poster boy för spelarsäkerhet, men det behöver inte betyda att han inte har någonting att komma med. Kanske är det tvärtom. Kolla bara på Erik Bergkvist.

Tveka inte att skicka en tweet med era tankar kring valet.

Tack för att ni läser!

/Kajsa Kalméus
@kajsakex

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch