• Publicerat 17 november, 2017
  • Skrivet av Kajsa Kalméus
  • 0 Kommentarer

En näst intill omänskligt tidig morgon förra helgen begav jag mig till Jönköping för att närvara och prata på en nätverksträff med den nystartade gruppen Hockeytjejer. Inte nog med att klockan ringde klockan 05, jag hade tack vare NHL-matchen i Globen inte kommit i säng förrän 02. Ni som känner mig inser att det länge var kritiskt huruvida jag skulle överleva morgonen eller inte. Men två timmars nackbrytande sömn på bussen gjorde susen och jag var någorlunda människa när jag kom fram.

I Jönköping möttes jag av drygt 20 hockeyälskande tjejer som slutit upp ifrån olika delar av Sverige. Initiativet togs av Röglesupportern Jenny Karlsson som sitter i styrelsen i supporterklubben Angel Island Army. Mer om bakgrunden till initiativet finns att läsa här. Jenny hade fått hjälp av HV71:s publik- och supporterkommunikatör Linda Brevitz och tillsammans hade de planerat för en helg full av gemenskap, nätverkande och hockeysnack.

Jag ska vara ärlig. Jag kom till träffen med en del förutfattade tankar om vad som skulle dyka upp som samtalsämnen. Tydligen hade min hjärna målat upp en mörkare bild av verkligheten än vad som faktiskt var fallet. Jag inbillade mig att många av tjejerna skulle känna sig orättvist behandlade av killar och män på läktaren eller i vardagen, att de skulle prata om att de ofta blev ifrågasatta i sitt hockeykunnande samt att de skulle vittna om sexuellt ofredande och nedvärderande kommentarer. Eftersom jag själv inte vistas i de supportermiljöer som dessa tjejer gör, hade jag målat upp en egen bild av hur det var för många.

Och – ursäkta ordvalet – jäklar, vad glad jag blev när jag blev motbevisad!

Supportrarna på träffen delade inte alls den bild jag målat upp i min egen cyniska lilla hjärna. Tvärtom. De allra flesta upplevde att de accepterades och var en del av supportergänget precis som vem som helst annars. Och istället för att prata orättvisor och trakasserier pratade gruppen om handklappor, publiksiffror och den gemensamma avskyn för ”Ladies Night”. Dag två pratade de statistik, spelsystem, värvningar och satte gruppvis ihop en drömfemma och med målvakt baserat på första delen av säsongen.

Så om gruppen nu inte ska prata om ”typiska tjejgrejer” – för att använda ett föråldrat och rätt fjantigt uttryck – varför ska det då bara vara tjejer på träffen? Varför var inga killar inbjudna? Svaret är enkelt för Jenny Karlsson.
– Det handlar inte om att göra skillnad på kön. Men vissa tjejer behöver den här gruppen för att blomma ut och stärka sitt självförtroende att ta för sig. Det kanske finns tjejer som inte känner att de får komma till tals bland alla grabbar och då kan man boosta sig själv i nätverket och sedan våga ta plats i sina supporterklubbar.

Jenny Karlsson och Linda Brevitz i Kinnarps Arena.

Självklart kom frågor som diskriminering upp, men det handlade mer om att man på bortaresor med buss inte stannade på rastplatser med ordentliga toaletter (man förutsätter att alla kan/vill kissa i skogen, något som bekant är en enklare uppgift, rent fysiskt, för den manliga delen av befolkningen), vilket lett till att vissa supportrar som nätverksdeltagarna känner valt bort att åka supporterbuss till bortaresorna. Ett problem som känns nästan löjligt enkla att åtgärda, och med en extra boost från nätverket kanske frågan kan lyftas i supporterklubbarna runtom i landet.

Kända hockeyprofiler som Lena Sundqvist, Björn Oldeen, Sanny Lindström och Johan ”Mr Madhawk” Svensson skickade videohälsningar till nätverksdeltagarna med uppmuntrande ord om det viktiga och roliga initiativet. Linda Brevitz berättade om sin resa från supporter på ståplats till, styrelsemedlem i supporterklubben och till slut arbetet hos HV71, där hon brinner för supportrar, publik och klubbens hjärtefrågor. Hon inspirerade många och någon i gruppen summerade alla samtalsämnen i frasen ”det är för våra lag som vi är här”.

När jag klev på bussen tillbaka till Stockholm var jag inte trött längre. Jag kände mig upplyft av att få ta del av en annan verklighet än den för tjejer tuffa och motiga värld jag målat upp framför mig. Jag kände mig peppad och glad över att få prata hockey med tjejer som var lika frälsta av sporten som jag. Och jag vet att supportrarna på träffen i Jönköping känner likadant.

Är du en kvinnlig hockeysupporter som är intresserad av att vara med i nätverket kan du gå med i Facebook-gruppen via den här länken, eller följa dem på Twitter.