• Publicerat 12 februari, 2016
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 2 Kommentarer
SPELAR HAN? Jaromír Jágr kan åtminstone bidra med lite stjärnglans till Tjeckien - om han spelar.Foto: Icon Sportswire

Ärligt talat. Skulle man gå på ren ishockeykvalitet är jag tveksam till varför Tjeckien får ha ett renodlat lag i World Cup, när inte Slovakien får det. Jag förstår att Tjeckien är en stormakt i den här sporten, och att det inte skulle gå att genomföra turneringen utan dem, men det här laget kommer inte ha speciellt mycket att hämta.

I en grupp med Kanada, USA och det europeiska laget tror jag snarare man får slåss för att undvika sistaplatsen. Det kommer bli väldigt svårt för Vladimir Vujtek att coacha laget till en semifinalplats.

Vill ni se mitt förslag till trupp för Kanada kan ni förresten göra det här.

Målvakter:
Petr Mrázek, Detroit
Ondrej Pavelec, Winnipeg
Michael Neuvirth, Philadelphia

Okej, allt är inte dåligt med Tjeckien. De har en bättre målvaktssida än de haft på ett tag,och Detroits Petr Mrázek har varit briljant den här säsongen. Han har förmodligen varit en av NHL:s fem främsta målvakter, och kommer vara förstemålvakt framför Pavelec och Neuvirth. 23-årige Mrázek, som blir 24 på söndag, kommer få bära ett enormt ansvar i turneringen.

Pavelec har under flera säsonger setts som NHL:s sämste förstemålvakt, och lär knappast få vara förstavalet något mer i sin NHL-karriär i och med att Winnipeg har Connor Hellebuyck att tillgå. Även hans plats i Tjeckien är hotad ordentligt, men jag tror att han åtminstone kommer med i truppen tillsammans med Philadelphias Michael Neuvirth. Ingen av dem lär hota Mrázek, emellertid.

NHL: JAN 17 Flyers at Red Wings

Backar:
Andrej Sustr, Tampa Bay
Radko Gudas, Philadelphia
Marek Zidlicky, New York Islanders
Michal Rozsival, Chicago
Roman Polak, Toronto
Zbynek Michalek, Arizona
Jakub Kindl, Detroit

Det här är turneringens svagaste backsida. Ingen av dessa spelare gör en speciellt bra säsong i NHL, och det är inte många av dem som ens håller speciellt bra NHL-klass. Bara det faktum att spelare som Tomas Kaberle och Jakub Nakladal i högsta grad är aktuella för truppen säger det mesta. Severstals Ondrej Nemec ska inte heller uteslutas ur diskussionerna.

Jag kan inte ens plocka ut ett bra första backpar. Tjeckien kommer i princip få ställa upp med tre jämndåliga backpar, som inte kommer ha en chans att hänga med mot de snabba och tekniska lagen i gruppen.

Rozsival har haft stora skadeproblem de senaste åren, och är tveksam i truppen. Hans veterankompis Marek Zidlicky rosar knappast marknaden numera, men kommer förmodligen få en nyckelroll (!!!) i den här uppsättningen.

Centrar
Tomas Plekanec, Montréal
David Krejci, Boston
Jiri Hudler, Calgary
Jan Kovar, Metallurg Magnitogorsk

Här har Tjeckien det åtminstone helt okej ställt. Plekanec gör en bra säsong med Montréal, och Krejci är en erkänt duktig spelare som kan hålla till både på kanten och centralt. De kan absolut leda en varsin offensiv kedja, och framför allt Plekanec är skicklig i poweplay.

Jiri Hudler hade en galet bra säsong i fjol, men har inte nått upp till samma höjder i ett ganska svagt Calgary den här säsongen. Men som tredjecenter är Hudler ett fullgott alternativ, även om jag nog tycker att han håller bättre klass på kanten. Jan Kovar är inte jättekänd för den breda publiken, men han har de senaste åren varit en av de allra främsta poänggörare i KHL. Jag tror han kommer med i World Cup-truppen, och jag hoppas han kan få ett genombrott även utanför KHL.

DBK1602020305_Canadiens_at_Flyers

Forwards:
Jakub Voracek, Philadelphia
Jaromir Jágr, Florida
Tomas Hertl, San José
Martin Hanzal, Arizona
Radim Vrbáta, Vancouver
Michael Frolik, Calgary
Ondrej Palat, Tampa Bay
David Pastrnak, Boston
Milan Michalek,Toronto

Här hänger förstås mycket på om Jaromír Jágr kommer vara med eller inte. Han gav egentligen sitt avsked till landslagsishockeyn i samband med VM förra året, men om han fullföljer sitt löfte och spelar vidare i NHL tror jag inte det är omöjligt att han ställer upp för Tjeckien i World Cup. Å andra sidan har han fått ett redan magiskt avslut i landslaget, i och med att han blev vald till turneringens MVP när han bar hemmanationen till semifinal i våras.

Utöver Jágr är förstås Jakub Voracek den store stjärnan. Han kommer vara den som leder detta lag, och är den enda spelaren som kan räknas som världsklass i den här truppen. Om Jágr inte ställer upp finns Dmitrij JaskinAles Hemsky, Vladimir Sobotka och jättetalangen Pavel Zacha som alternativ att ersätta, och det är inte direkt namn som skrämmer även om samtliga fyra absolut kan gå in i truppen.

En sån som Radim Vrbata kan ramla ur truppen. Han gjorde en briljant fjolårssäsong med Sedinarna och sköt över 30 mål, men den här säsongen får han svårt att nå upp till 20. Jag blir inte förvånad om 34-åringen ratas helt ur truppen, och han är sannerligen ett gränsfall.

Spelare som Tomas Hertl och Södertälje-bekantingen David Pastrnak är förstås spännande, men de måste fortsätta ta stora kliv för att kunna hävda sig på den nivå som World Cup kommer hålla. Kan de ta stegen kan Tjeckien bli en liten joker i turneringen. Känslan är dock att den här forwardsuppsättningen är något för svag för att laget ska kunna åstadkomma någonting över huvud taget.

Jakub Voracek kommer bidra med stjärnglans under turneringen, och Jágr skapar hysteri vart han än går. Men i en grupp med båda USA och Kanada kommer Tjeckiens båda superstjärnor få spela andrafiolen.

2 thoughts on “KARLSSON: Får svårt att nå semifinal – det här är min tjeckiska World Cup-trupp

  1. Pingback: KARLSSON: Får svårt att nå semifinal – det här är min tjeckiska World Cup-trupp | Hockey Time

  2. Pingback: KARLSSON: Får svårt att nå semifinal – det här är min tjeckiska World Cup-trupp | Senaste nytt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *