Masken.Foto: Bildbyrån

Precis som vanligt är domarna och domarnivån ett hett samtalsämne under SHL-säsongen. Den senaste diskussionen, som fick nytt liv idag, handlar om eventuella domarutmaningar. Coach’s challenge, som det heter i NHL. I NHL får coacherna utmana domslut som föranleder mål, men bara om det är en misstänkt offside eller en misstänkt interference på målvakten. Inte annars.

Det har medfört att coacherna tar enorm tid på sig innan man ens bestämmer om man ska utmana domslutet, och följs ofta upp av extremt segdragna videogranskningar. Jag tycker det finns mycket som är märkligt med Coach’s challenge. Till att börja med: Varför är det bara två förseelser som får utmanas? Ska man låta coacherna utmana domslutet måste man släppa allting fritt. Eller ta bort det helt och hållet. Offsidegranskningarna har blivit mer eller mindre parodiska. En offside med en decimeter, som är omöjlig att se i realtid, innebär numera att målet ska dömas bort. Ofta efter en granskning på sju, åtta minuter, som drar ned tempot i matcherna och därmed gör sporten mindre publikfriande.

Jag förstår de som anser att ‘rätt ska vara rätt’, men att införa domarutmaningar i SHL skulle vara fel väg att gå. ‘Masken’ uttalar sig i en intervju om att Rögle fått flera domslut emot sig. Ett av dem är såklart det ökända målet mot Skellefteå när de hade sex man inne på isen utan att domarna såg. Men det målet skulle alltså inte ens få utmanas om det skett i NHL, eftersom det varken var offside eller målvaktsinterference. Och dessutom: Det är ett mål som domarna dömer bort i 19 fall av 20. Rögle hade extrem otur. Det var ett skandalöst domslut som vi sällan ser.

Han lyfter även fram ett offsidemål som Färjestad gjorde. Ett mål som hade kunnat granskas och därmed dömas bort. Och för ett lag som Rögle är varje mål extremt viktigt. Det förstår jag med. Men ett felaktigt offsidemål på 31 matcher är ändå ett ganska vasst domarfacit, om jag får säga det själv.

Att införa något på prov behöver inte alltid vara dåligt, men med tanke på hur illa domarutmaningarna fungerat i NHL (jag vill nästan kalla det ett fiasko) ser jag inte hur det skulle funka i SHL: Dessutom rings det på ‘varenda jävla mål’ i SHL nuförtiden, så jag skulle inte orka med att tempot i matcherna dras ned ytterligare. Och vart ska gränsen dras? Ska den vara vid målvaktsinterference och offside här också? Det blir poänglöst. Om några år kommer det nämligen inte räcka att bara de där två förseelserna granskas. Då kommer någon vilja ha en granskning på precis allting.

Och ärligt talat: Hur stora skillnader skulle vi få se om domarutmaningarna införs? De grova misstagen, så som det vid Skellefteås mål, är så sällsynta att de inte alls skulla påverkas av någon domarutmaning. Det enda som skulle hända är att de minimala misstagen, typ som en offside på någon decimeter, skulle innebära en lång videogranskning och färre gjorda mål i SHL.

Fel väg att gå, om du frågar mig.

@manskarlssonyao

Maskens önskan: Inför domarutmaningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *