Simon Önerud och Oskar Lindblom.Foto: Bildbyrån

Idag är det äntligen dags! SM-finalen i ishockey, mellan HV71 och Brynäs, tar sin början. Nackdelen med ett långt slutspel är att intresset blir lägre och lägre i takt med att lagen åker ut, och jag gissar att en serie mellan HV och Brynäs inte direkt får det att pirra till för de som inte redan är inne i hockeybubblan.

Därmed inte sagt att det blir en tråkig finalserie. Tvärtom, egentligen. Om Brynäs orkar stå emot HV de första matcherna, och se till att det är 1-1 efter två matcher, kan det bli riktigt bra. Om HV däremot tar de två första matcherna kan det här vara över redan om sex dagar, när lagen möts i Gavlerinken för den fjärde finalmatchen. Jag håller HV som favoriter, men inte lika stor som de flesta andra. 4-2 i matcher känns som ett gångbart tips.

Det är två lag som är uppbyggda på liknande sätt. Det är två lag som har fyra riktigt bra kedjor, som alla kan producera. Samtliga offensiva spelare som kommer beträda isen under finalserien håller god SHL-klass. Jag har valt att fokusera på fem dueller som jag tror kan bli avgörande i finalserien.

Målvaktsmatchen

Det är förstaårssenioren Söderström mot junioren Sandström. Eller? Brynäs har numera slutspelets statistiskt bästa målvakt tillgänglig igen. Frågan är dock hur kry David Rautio verkligen är, efter två förkylningar den senaste tiden. I hans frånvaro har Felix Sandström storspelat.

Men det har också Linus Söderström gjort. Trots sin orutin tycks han aldrig bli det minsta nervös eller påverkad. Inte ens efter sin jättetavla i slutspelsdebuten mot Färjestad verkade han bekymrad. Han bara spelar på. I en finalserie är det viktigare att ha en glödhet målvakt, än två jämnstarka. Skulle Söderström helt plötsligt darra har Brynäs emellertid en enorm fördel.

Målvaktsduellen känns med andra ord helt oviss på förhand.

Back-klipporna

Egentligen hade jag velat jämföra Andreas Borgman och Simon Bertilsson här. Bertilsson skadeläge gör dock att jag väljer Ryan Gunderson som Brynäs representant i stället. Gunderson slukar rejält med istid och har verkligen klivit fram i Bertilsson och Fälths frånvaro, men faktum är att han varit osedvanligt slarvig med pucken under slutspelet. Det kan man inte säga om Andreas Borgman.

SHL-rookien har varit enormt bra under slutspelet – och har dessutom stått för rejält med poäng. Därför går han segrande ur striden med Gunderson.

Grovjobbarna

Oscar Sundh och Jonathan Granström är inte direkt lika i sin spelstil, men någonstans har de ändå liknande roller för sina lag. Även om de inte gör poäng bidrar de enormt mycket, med sitt hänsynslösa spel. Båda två kommer få nyckelroller nu under finalserien.

Det här slutspelet har Sundh dessutom varit glödhet i poängfabrikationen (åtta på nio matcher), och spelar sitt livs hockey. Ur Jonathan Granström finns det desto mer att hämta. Han var bra i semifinalserien mot Frölunda, men kan bättre. Den här duellen går därmed till Oscar Sundh.

Målskyttarna

Här hade det varit enkelt att ge Martin Thörnberg HV:s plats, men faktum är att han ‘bara’ gjort tre mål under slutspelet. Den lille (174 centimeter) Filip Sandberg är i stället den som axlat målkungsmanteln. Är bättre än någonsin, och hetare än vanligt runt motståndarkassen. Kan han bibehålla målformen?

Han har dock tuffast möjliga motstånd. Kevin Clark vann skytteligan i SHL, leder den i slutspelet, och gjorde två hattricks i semifinalserien mot Frölunda. Han är en centimeter längre än Filip Sandberg – och har även ett övertag i duellen de två emellan.

MVP-KAMPEN

Målvakterna i all ära. Andreas Borgman och Kevin Clark i all ära. Kampen om Stefan Liv Memorial Trophy står i min värld mellan Simon Önerud och Oskar Lindblom. Beroende på vilka spelare som dyker upp från NHL bör båda dessutom vara högaktuella för Tre Kronors VM-trupp.

Önerud var suverän i SHL och har fortsatt på den inslagna vägen i slutspelet. På många sätt är han dessutom en perfekt slutspelslirare. Har gjort 5+1 på nio matcher, men bidrar med så mycket mer än poäng. Hans härförarkvalitéer på isen påminner om de som Johan Sundström visade upp för Frölunda förra säsongen.

Efter en ganska trög kvartsfinalserie mot Linköping växlade Oskar Lindblom upp i semifinalen mot Frölunda. Rejält. Precis som Önerud är han en härförare på isen, som känns omöjlig att ta pucken ifrån. Orkar han bära Brynäs till fyra nya segrar i slutspelet bör MVP-titel vara hans.

Den här duellen känns helt öppen på förhand. Men jag känner mig tämligen övertygad om att den spelare som vinner den här kampen kommer ta sitt lag betydligt närmare LeMat-pokalen.

Hör gärna av er med era åsikter kring finalserien! Jag finns på twitter.