Foto: Bildbyrån

Det är Aftonbladet som idag avslöjar att Crowns inte ger upp. Leif R. Carlsson och de övriga tänker inte överge planen med ett svenskt lag i KHL utan hoppas ha ett lag med i ligan nästa höst. Ens första reaktion är förstås ett fnissanfall, med en snabb flashback till förra årets sanslösa presskonferenshaveri. När anfallet lagt sig kommer nästa tanke: ”Vad är poängen?”

Dagen innan presskonferensen skrev jag en bloggtext där jag sakligt analyserade vad som skulle vara bra och dåligt med ett svenskt lag i KHL. Jag kom på ett par bra grejer som att Tre Kronor skulle kunna bli bättre, att mer pengar skulle kunna komma in i svensk hockey och lite sådär.

Men det var som sagt innan presskonferensen.

Efter presskonferensen skrev jag en text på närmare 1000 ord (fortfarande ett av mina mest lästa blogginlägg faktiskt) som totalsågade hela projektet. I pressmeddelandet innan presskonferensen hade Crowns-gänget byggt upp en fasad som visade att det mer eller mindre var klart att de skulle spela i KHL. Några dygn senare fick vi beviset att så inte var fallet. De skämde ut sig. Vi förstod redan där och då att det inte skulle bli något KHL-spel.

Därför blir jag faktiskt lite förvånad över att de inte gett upp ännu. Och trots Leif R. Carlssons kommentarer i Aftonbladet tror jag inte de lärt sig ett enda dugg.
– Klart att vi lärt oss oerhört mycket av det som hänt. Nu tar vi små steg och den största utmaningen som vi har är att få intäkter och få ihop en budget på cirka 100 miljoner kronor. När den biten är på plats så kan vi nog få tag på spelare och övriga ledare runt laget.

Han får det att låta som att de pratar om att rasta en hund. ”Oj, vi råkade vänta lite för länge med att rasta hunden så den kissade inomhus. Nu vet vi det till nästa gång”, typ. Det är helt obegripligt att ta in att det han pratar om är att starta upp en stundande miljardindustri i Europas mäktigaste ishockeyliga. Han säger att deras mål är att spela i KHL om ett år, men de måste få in ett hundra miljoner kronor innan dess.

Hur de ska få in pengarna? De måste dessutom få in det relativt snabbt för att kunna börja förhandla med tränare, spelare, planera hela nästa säsong och så vidare. Det verkar de inte ha någon som helst aning om. För mig är intervjun i Aftonbladet inget annat än ytterligare ett tecken på att de är precis lika oförberedda nu. 

Vid presskonferensen förra våren talade man om en premiär på någon av de stora fotbollsarenorna i Stockholm och att laget sen skulle vara kringresande utan någon speciell bas. Det talades också om en bas i Malmö.

Nu tycks basen bli i Estland, om de får som de vill. Det är, i min mening, det enda området där Crowns faktiskt tycks ha en idé om någonting. Leif R. Carlsson vill dock spela några matcher i Sverige, med motiveringen:
”NHL spelar ju matcher i Sverige i höst. Varför skulle inte Crowns få göra samma sak”. Ett citat som snarare visar att den där organisationen alltjämt är lika verklighetsfrånvänd som för ett drygt år sedan.

Jag är en person som skulle välkomna ett svenskt KHL-lag. Det var snack om AIK för några år sedan och jag hade gärna sett att de fått chansen bara för att testa. Men varför Crowns alltjämt kämpar förstår jag inte. Jag förstår varför de försökte för ett år sedan, men den kritiken de fick från alla håll då borde ha varit anledning nog för att lägga ned projektet för alltid. Ingen tycks ju vilja ha med dem att göra.

Dessutom grävde de ett hål som var så djupt att jag skulle bli chockad om några spelare vill spela för dem om klubben nu skulle bli verklighet trots allt, och än mer chockad om det finns några företag som vill sponsra projektet och pumpa in pengar i det. Om de hade skippat att hålla den där presskonferensen för ett år sedan och i stället jobbat stenhårt i det tysta tror jag faktiskt de hade kunnat få ihop ett bra mycket bättre projekt som kanske hade kunnat leda till ett KHL-lag till slut.  Nu? Nu går det inte att ta projektet på allvar. Det går faktiskt inte ens att läsa en intervju med de inblandade och ta dem på allvar.

Och ja, jag är medveten om att de säkert välkomnar uppmärksamheten precis som de gjorde för ett år sedan. Jag spelar säkert Crowns rakt i händerna. Men det gör jag med glädje.

Och om Crowns någon gång blir verklighet är jag den första att lägga mig platt på rygg och applådera de inblandade. Men jag håller inte direkt andan tills dess.

@manskarlssonyao