• Publicerat 11 september, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Getty Images / All Over Press

I en värld där sportvärlden blivit en marknadsplats för att dra in pengar och stora sponsoravtal blir jag glad av att se Drew Doughtys ”hot” om att lämna Los Angeles, skriver Måns Karlsson.

Det är i en intervju med The Hockey News som Drew Doughty är uppriktig. Han är inte säker på att han kommer förlänga med Los Angeles, den klubb han varit trogen i nio år, när hans avtal löper ut om två år. Ett uttalande som kan tyckas vara onödigt ärligt. Ett uttalande som kan skapa spänningar mellan klubb, spelare och agent. Ett uttalande som han förmodligen kommer behöva stå till svars för från och med nästa sommar när han rent formellt kan börja diskutera en förlängning med Los Angeles.

NHL, eller idrottsvärlden i stort, har idag blivit en marknadsplats för idrottare att synas och höra på. En plats där du kan ragga sponsoravtal, få uppleva häftiga platser och kanske bo skönt med härliga skatteregler. Du kan, när du blir free agent, välja och vraka mellan olika överpris och välja det mest lukrativa avtalet. Det kanske kan vara värt att göra det fast du tvingas spela i en sämre klubb. Framför allt om den klubben råkar ha ett riktigt gött väder året om. Hockeymarknaden kanske är svag på den platsen dessutom, vilket gör att du kan gå runt på stan som vilken vanlig spelare som helst.

Sen finns det förstås de som är raka motsatsen. De som gör precis allt för att vinna och inte har något emot att byta klubb varje sommar i sin jakt på att få lyfta pokalen.

Och den finns det dom som till vilket pris som helst ska vinna med den klubben som draftade dem. Här finns det ett helt koppel av dem och en stor andel av dem råkar vara svenskar. Jag tänker på Oliver Ekman-Larsson, Erik Karlsson och bröderna Sedin som verkligen gett sken av att de vill spela en hel NHL-karriär i en och samma klubb. Jag måste säga att jag personligen respekterar samtliga tre typer av spelare. Det finns säkert några fler olika typer också. Exempelvis de som bara drömmer om att få spela i NHL och är beredda att byta klubb 188 gånger för att få göra det, Tim Erixon. Den typen av spelare har också min respekt.

”BARA BASERAT PÅ DET HAN UPPNÅTT NU SKULLE HAN KUNNA VARA MER ÄN NÖJD”

Och jag måste säga att jag verkligen gillar Drew Doughtys inställning och uttalande. Han tjänar svinbra med pengar, bor i en av världens häftigaste städer, han lever anonymt men ändå flott, han lever sin barndomsdröm och spelar i NHL, han har vunnit Norris Trophy, han har dubbla OS-guld och framför allt dubbla Stanley Cup-titlar. Han är 28 år. Han skulle utan tvekan kunna spela av det här kontraktet med Los Angeles, sajna ett nytt svindyrt åttaårskontrakt när han är 30, och bara lira av NHL-karriären. Bara baserat på det han uppnått nu skulle han kunna vara mer än nöjd.

Men i stället väljer han att sätta press på klubben. Klubben som draftade honom för nio år sedan och där han upplevt en hel del mäktiga saker. Han vill se satsning. Han vill se att klubben går åt rätt håll. Annars vill han inte längre vara en del av Los Angeles Kings. Han är inte intresserad av att luta sig tillbaka med en god drink i handen och se tillbaka på det han uppnått. Han vill uppnå mer.

Los Angeles-fansen skulle säkert se honom som en svikare om han drog. Men kanske är det en smäll Drew Doughty är villig att ta. Så länge han lämnar en klubb av sportsliga skäl och är helt öppen med att det är därför han lämnar tycker jag inte de kan klandra honom. Det är om han lämnar för att dra in en extra miljon dollar eller två som vi skulle kunna ifrågasätta honom.

LÄGGER ÖVER BOLLEN TILL LOS ANGELES

Nu ska vi förstås inte utesluta att det här bara är ett tidigt stadie av förhandlingstaktik av Doughty innan diskussionerna på riktigt börjar om tio månader, men om vi utgår från att han är ärlig är det här ett lysande sätt att sätta press på sin klubb utan att klart och tydligt börja gå ut och ”hota sig bort från klubben”.

När allt kommer omkring skulle jag ändå gissa på att Drew Doughty blir en av de där spelarna som faktiskt kommer bli sin klubb trogen genom hela karriären, även om det förstås vore häftigt att se honom komma ”hem” till Toronto. För mig är bara det faktum att han hintar om att han inte garanterat kommer förlänga uppfriskande.

Nu ligger bollen på Los Angeles ledning. Vill ni behålla era bästa spelare – börja fatta vettiga beslut och gör ert lag till ett topplag igen. Svårare än så behöver det inte vara. Klubben ska aldrig känna några garantier att spelare vill stanna bara för att det är så formulär 1A säger.

@manskarlssonyao

Norrisvinnarens nya hot: ”Jag vill vinna titlar – jag bryr mig inte om var jag spelar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *