• Publicerat 14 november, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Lindström, Ryno, Högström, Axelsson och Fasth tar alla plats.Foto: Bildbyrån

I kväll drar SHL igång igen efter sitt första uppehåll för säsongen. Med andra ord ett perfekt läge att kolla närmare på SHL-starten och utse de tio främsta spelarna hittills. Det är förstås svårt att dra allt för stora slutsatser – men jag gör ett försök. Diskutera gärna med mig på @manskarlssonyao.

10. Mikael Wikstrand, Färjestad
En av många Färjestadsspelare som höjt sig jämfört med förra säsongen är backen Mikael Wikstrand. Han har stundtals varit helt briljant och definitivt etablerat sig som en av SHL:s allra främsta backar. Efter allt strul som varit de senaste åren har han verkligen funnit trygghet nu. Bör vara högaktuell för en OS-plats.

 

9. Eero Kilpeläinen, Örebro
En total doldis som trots allt blev utsedd till finska ligans bästa målvakt förra säsongen. Har fortsatt med sitt fina spel även i Örebro. Det ska sägas att det var hård konkurrens kring målvaktspositionerna på listan och att en sån som Adam Reideborn var ytterst nära att ta sig in. Kilpeläinen rankas dock snäppet högre av mig i nuläget. Kommer vara galet viktig för Örebro om de ska hålla sig undan bottenstriden.

 

8. Elias Pettersson, Växjö
Vi har alltså att göra med en junior som är den bästa utespelaren i det bästa laget. Elias Petterssons intåg i SHL saknar nästan motstycke. Oj, vad bra den här killen är. Han visade upp sin spelskicklighet redan i HockeyAllsvenskan förra säsongen men har hunnit utvecklas väldigt mycket sedan dess, bara på den här korta tiden. Vilken spelare han är!

 

7. Viktor Fasth, Växjö
Han har inte fått de där rubrikerna som vi kanske trodde han skulle få, men Viktor Fasth har motsvarat de närmast omänskligt höga kraven som ställdes på honom. I det tysta har han hjälpt Växjö till en del poäng och varit SHL:s främsta målvakt i min mening. Han kommer vara den som leder smålänningarna till ett nytt SM-guld. Det är min bestämda uppfattning just nu.

6. Jesse Virtanen, Färjestad
Visst, poängproduktionen har stannat av. Men Jesse Virtanen har varit en absolut fullträff för Färjestad. Grymt rörlig och spelintelligent. Bra i powerplay. Bra skott. Det här är en av SHL:s absolut bästa backar och en av anledningarna till att Färjestad varit så sensationellt bra i säsongsinledningen. Grymt bra spelare som betyder mycket för värmlänningarna och som lär spela OS för Finland i vår.

5. Dick Axelsson, Färjestad

Det är klart att skyttekungen i SHL ska vara med på en sådan här lista. Dick Axelsson har kommit in i svensk ishockey igen och faktiskt överträffat de förväntningar jag hade på honom. Med råge, dessutom. Man märker verkligen hur han njuter av att vara tillbaka i SHL-hetluften igen. Mår Dick bra, mår Färjestad bra.


4. Marcus Högström, Djurgården

Frågan är om inte Högström är seriens MVP så här långt? Spelar galet mycket och har gjort en på förhand ifrågasatt backuppsättning till ligans kanske främsta. Marcus Högström har hållit bra SHL-klass även tidigare – men att han skulle kunna vara så här bra? Det såg i alla fall jag inte komma. Orkar han hela säsongen, med ett eventuellt OS-spel dessutom, kommer Djurgården vara ett topp sex-lag. Men kan man verkligen ställa de kraven på Högström?


3. Ryan Lasch, Frölunda

Med tanke på hur tveksamt Frölunda inlett SHL-säsongen är Ryan Lasch inledning än mer imponerande. Länge hade han mer än dubbelt så många poäng som tvåan i den interna poängligan. Nu leder han ”bara” med sex poäng före Victor Olofsson. Jag blir inte förvånad om Lasch i slutändan blir Joakim Lindströms huvudutmanare om poängligatiteln, trots allt. Amerikanen är precis lika bra som senast han var i SHL och spred skräck i ishallar runt om i landet. En OS-spelare!

2. Joakim Lindström, Skellefteå

Alltså, hur bra är den här killen? Hur många år till kommer han vara så här bra? Alla förutsätter att Joakim Lindström kommer vara i poängligatoppen – och han motsvarar förväntningarna gång på gång på gång. Den här hösten har allt handlat om Johan Ryno – men det är Lindström som toppar poängligan. Trots att Skellefteå inte imponerat fullt ut. Bildar ligans mest fruktade enhet tillsammans med Pär Lindholm och Oscar Möller.

 

1. Johan Ryno, Färjestad
Trots Joakim Lindströms formtopp håller jag ändå Johan Ryno som nummer ett sett till hela säsongen. Assistkungen går mot sin bästa säsong i karriären och bör vara gjuten i Rikard Grönborgs OS-trupp till våren. I ett starkt Färjestad är han den stjärna som lyser klarast av alla och fortsätter han hålla den här nivån kommer värmlänningarna fortsatt vara ett topplag. När han är som bäst är han en nivå bättre än nästan alla andra spelare i hela den här serien. Det är fantastiskt kul att se en Johan Ryno som äntligen når upp till sin potential.

@manskarlssonyao

FOTNOT: Samtliga bilder kommer från Bildbyrån.