Foto: Bildbyrån

Ishockeyturneringen i OS var redan förknippad med bråk, kaos, maktkamper och profillöshet. Nu kommer ett helvete bryta lös.

Ryssland stoppas från deltagande i OS under sin egen flagg. Man kommer i stället tvingas spela under en neutral flagga och vare sig den ryska flaggan eller den ryska nationalsången kommer synas eller höras.

Tidigare har KHL, via den ryska staten, som bekant hotat med att stoppa alla sina spelare från att deltaga i OS i ren protest mot IOK:s agerande. Jag tror inte direkt det bara var tomma hot. Risken att vi får se ett OS utan både NHL- och KHL-spelare är sannerligen överhängande.

Jag har liksom så svårt att se de stolta ryska hockeyspelarna, som alltid kommer när moderlandet kallar, ställa upp under en neutral flagg. Kan ni se Kovaltjuk, Sjipatjov, Datsiuk och de övriga göra det? Visserligen lyckades ju NHL få Anze Kopitar, Marian Hossa och de övriga att verkligen ställa upp på sitt World Cup-koncept och spela i ”Team Europa”. Men det var en helt annan sak. OS är OS. World Cup är inte en turnering på samma sätt.

Så, även om nu KHL faktiskt släpper sina spelare är jag långt ifrån säker på att de ryska utövarna vill vara med. Jag ser det inte som omöjligt att de i stället åker till någon paradisö ute i Stilla Havet och tar ett par veckors semester i stället. Det hade nog jag gjort i det här laget faktiskt.

Hockeyn är redan en stor förlorare men kommer bli en än större sådan nu. I flera av de andra sporterna, framför allt skidor och skidskytte, har Ryssland och doping varit så tajt sammankopplat att det inte är ovanligt att ryska stjärnor försvinner på grund av avstängning från ett år till ett annat. Hockeyn förlorar väldigt mycket av sin själ utan ett ryskt landslag. Det går inte att komma ifrån. Dessutom är ju doping väldigt ovanligt inom ishockeyn överlag – åtminstone att spelare döms och får hårda straff.

Jag tror Ryssland kommer utöva den makt de har nu. De kommer göra vad de kan för att driva igenom att åtminstone hockeyn ska spela under rysk flagg – annars kommer de inte vara med alls. Då kommer ett totalt kaos utbryta.

SHL har inget längre OS-uppehåll i sitt program. Det är okej i och med att det bara lär bli sex till åtta SHL-spelare (från Sverige, såklart ett gäng från Norge, Kanada och USA också) – men skulle KHL stoppa sina spelare från att vara med kommer OS mer eller mindre bli ett mästerskap med de bästa spelarna från Schweiz och Sverige. Då kommer SHL tvingas ta ett panikartat uppehåll och göra om hela spelschemat. Ett spelschema som redan nu är märkligt.

Det kommer bli totalkaos även där, med andra ord.

Min naiva förhoppning är att Ryssland ställer upp under OS-fanan och att KHL släpper sina spelare. Att det bara var ett tomt hot. Då får vi en underbar turnering ändå.

Annars väntar ett helvete under några månader. Ett helvete som förmodligen avslutas med ett svenskt OS-guld. För utan KHL-spelarna blir Tre Kronor guldfavoriter i OS.

@manskarlssonyao