• Publicerat 14 december, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
René Fasel.Foto: Bildbyrån

René Fasel meddelade nyligen att han inte kommer sitta kvar över nästa ordförandeval i det internationella ishockeyförbundet, IIHF. Vi ska nog vara glada för det. Det fick vi ett bevis för idag.

Dels är det bra för att han då, 2020, har suttit i 26 år och det riskerar att till slut bli otäckt med män som sitter för länge i en maktposition, men framför allt för att han verkar ha tappat all form av omvärldsanalys. Om han nu någonsin har haft någon.

Den schweiziska tandläkaren sade idag att det finns över 100 klubbar i Europa som spelar på en hög nivå, och att det är för många. Det finns helt enkelt inte spelare som kan fylla ut lagen, menar han. Och sen föreslår han att Sverige och Finland ska slå ihop sina ligor till en liga. Att sex svenska och sex finska lag ska göra upp om…SM-titeln? Ja, jag vet inte riktigt vad man ska kalla det. SM funkar i båda länderna, hur som helst.

Visst, han kanske gav förslaget i förbifarten, inte vet jag. Men när IIHF:s ordförande kastar ur sig en sådan sak så är det inget förslag i mängden. När han talar ska det komma substans ur munnen. Det ska inte komma sån här smörja, så är det. När jag skriver en blogg här kan det säkert komma ut så kallat snömos då och då, men när René Fasel talar så ska det han säger vara vettigt.

NATIONELLA PRESTIGEN SOM GÄLLER

Jag vet inte, jag kanske överdriver, men för mig är det här något sorts bevis för att det är dags att mygga av René Fasel. Det var här och nu som han tappade den där gnistan av vettighet som jag ändå tycker han utstrålat många gånger. Fasel har inte blivit någon Sepp Blatter (vad vi vet) även om tillfällena säker funnits både en och tio gånger. Men uppenbarligen har han ingen koll på hockeyvärlden.

Jag vet inte, men hockeyn tycks alltid sträva efter att bilda olika sorters ”superligor”. Dels har vi NHL, sedan ett decennium tillbaka har vi KHL, jag vet inte hur många gånger det snackats om att det ska bildas en Europaliga, det har till och med talats om att ett europeiskt lag borde spela i NHL. Och så har vi förstås det här med Champions Hockey League. Men i slutändan kommer alltid beviset: De är de inhemska, nationella titlarna som smäller högt. De andra? Not so much. Och ingen kommer vilja gå och se Djurgården – TPS Åbo eller något sånt. Har HAN INTE LÄRT SIG?!

Visst, det går inte att säga att NHL är misslyckat. Och KHL har förstås också varit ett i stora drag lyckat projekt, även om det är väldigt många lag som till sist gått i konkurs eller av andra orsaker lämnat ligan. Många klubbar blöder ekonomiskt. Jokerit är ett exempel på en klubb som gått back enormt mycket sedan man lämnade den finska ligan. Trots att man haft relativt goda framgångar ent sportsligt.

OGENOMTÄNKT FÖRSLAG

En liga med sex svenska och sex finska lag skulle vara förödande. Publikintresset skulle vara iskallt och jag tror inte att någon skulle känna någon större prestige att vinna mästerskapstiteln. Alltså, det skulle kännas lite som att vinna World Cup. Det är stort men…alla vet att det inte är på riktigt.

Sen blir jag fundersam när han påstår  att det inte finns tillräckligt med bra spelare i Europa. Nej, i alla länder gör det kanske inte det. Men inte fasen är det i Sverige och Finland problemen ligger. Vi har fantastiska utvecklingsprogram i båda länderna och exporterar stjärnor på stjärnor till Nordamerika. Så, på vilket sätt skulle det hjälpa om man kapar av åtta lag från ländernas båda högstaligor och slänger ned dem i någon sorts andradivision? Eller hur menar René Fasel att det ska se ut underifrån?

Om något kommer det här förslaget bara göra utvecklingsmöjligheterna sämre för de svenska och finska spelarna. Och de HockeyAllsvenska lag som finns idag kan kyssa sin verksamhet farväl. De skulle inte klara av att gå runt.

Så, nej du René. Det där förslaget var inte speciellt genomtänkt. Om du inte vill se en B-version av den redan usla B-turneringen Champions Hockey League.

I så fall har du träffat mitt i prick.

@manskarlssonyao