• Publicerat 16 december, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Håkan ÅhlundFoto: Bildbyrån

Det kändes märkligt när Håkan Åhlund fick sparken från IK Panterns bås. Nu har vi fått veta varför. Och det borde vara ett bevis för att vi inte alltid ska lita på vår första instinkt. 

Sportbladet avslöjar idag anledningen till varför IK Panterns spelare inte vill ha Håkan Åhlund i båset. Det är graverande uppgifter som kommer fram i Sportbladets artikel. Åhlund ska ha kallat Oscar Nord, lagets forward, för ett ”grovt rasistiskt tillmäle”. Helt ofattbart. Obegripligt.

Det finns ju ingen som helst anledning att misstro uppgifterna, i synnerhet eftersom han är anmäld till spelarfacket. Och det är förstås 100 procent förståeligt att Panterns spelare inte vill ha Åhlund i båset, trots att man gjort dundersuccé på isen under hans ledning. Men så tänkte jag förstås inte när beskedet att man tvingar bort honom från båset kom.

Då kände jag och många med mig att det var märkligt. I synnerhet eftersom det kom i ungefär samma veva som sportchefen Joakim Tillgren fick sparken. Då kände man snarare ”Herregud, ni gör ju succé – och så skapar ni ett kaos i klubben utan anledning”. IK Pantern framstod nästan som omogna. Vad var det de var missnöjda över? Allt gick ju så bra, liksom.

Men man borde förstått redan då att det naturligtvis fanns något bakomliggande till beslutet att plocka bort Åhlund från båset. Grejer av det här slaget händer inte utan anledning. Spelarna tappar inte sitt förtroende för sin tränare och tvingar bort honom ”bara sådär”. Och nu verkar vi alltså ha fått förklaringen.

Det som däremot oroar är att Åhlund tycks ha fått ta över en roll som närmast kan liknas vid en sportchefsposition. Visst, han är ju inte i direktkontakt med spelarna på samma sätt som en tränare, men med tanke på att han förbrukat sitt förtroende hos gruppen känns det märkligt att han är kvar i klubben över huvud taget.

Sen framstår ju Håkan Åhlund som gravt oskön i allmänhet när han försöker tvinga Sportbladet att röja sin källa, annars tänker han inte uttala sig i frågan. Visst att han är pressad – men vad är det där för beteende?
”Jag vet inte om du hör dåligt. Fram med vem som har sagt det så ska jag svara. Rakt och ärligt bara”,

Vad är det för jävla svar på en fråga?

Sen förstår även jag att jag gör mig skyldig till samma sak nu – det vill säga att jag litar på min första instinkt. Men med tanke på att det inte finns någon som helst anledning att misstro uppgifterna om det rasistiska tillmälet, med tanke på att spelarna inte skulle tjäna något på att sprida sådana rykten, är det en annan situation just i detta fall.

@manskarlssonyao