Matt Savoie.Foto: Youtube

Han får inte draftas in i NHL förrän 2022. Men förväntningarna är redan nu enorma på Matt Savoie. Nästa säsong kan han skriva historia och bli få statusen som exceptionell talang. Sen ska han bli den nye Sidney Crosby.

Connor McDavid skulle bli den nye Sidney Crosby. Och Crosby var i sin tur den mest hajpade spelaren sedan Eric Lindros. Som i sin tur kanske var den största talangen sedan självaste Wayne Gretzky. Nu finns det en kille som utmanar dem. En kille som redan jämförs med såväl Nathan MacKinnon som den tidigare nämnda Crosby. Själv säger han att han har Connor McDavid som förebild.

Han är 14 år och heter Matthew Savoie. Det är en kanadensare som har de här siffrorna under sin hittills mycket korta ishockeykarriär.

Foto: Eliteprospects

 

 

 

 

”VI VILL UTMANA HONOM”

Hans profilsida på Eliteprospects ligger just nu på blygsamma 14200 visningar. Det kommer bli mer de kommande åren, var så säkra. Savoie kommer nämligen, av allt att döma, bli historisk till nästa säsong. Då kan han bli den första spelaren i WHL:s historia som får en ”exceptional status”. Det är en status som bara ges ut till exceptionella talanger, som ger dem möjlighet att kliva in ett år tidigare än alla andra.

Tidigare har namn som John Tavares och Connor McDavid fått statusen. Men även Sean Day, Aaron Ekblad och Joe Veleno. Skillnaden är dock att ingen av dem spelat i WHL. Det är där Savoie kommer spela. Och bli historisk. Veleno blev för övrigt den första spelaren att få statusen i QMJHL. De övriga fyra har spelat i OHL.

Savoie är egentligen inte tillgänglig för draften förrän 2019 och han skulle då bara få spela fem matcher säsongen därpå. Skulle han bli en exceptionell talang, ja då får han spela hela säsongen 2019/2020 i WHL.
– Vi har pratat om att ansöka om det, säger hans far Scott i ett dokument som TSN gjort om megalöftet även om fadern också hintar om att Savoie kan välja en framtid på college.
– Vi vill utmana honom. Så med tanke på vilken talang han har, om det är den nivån han behöver för att utmanas så måste vi ta med det i beräkningarna.

BLOTT 173 CENTIMETER

Det är scouten Brent Parker som gör jämförelserna mellan 14-årige Savoie och superstjärnorna Crosby samt MacKinnon. Med tanke på meriterna de båda har är det minst sagt tunga ord för en 14-åring att hantera.
– Med tanke på hur han åker skridsko så hatar jag att använda Crosby som jämförelse. Men han spelar på ett liknande sätt, där han är väldigt tävlingsinriktad och kämpar om pucken.
– Jag minns när jag såg Nathan MacKinnon när han spelade ungdomshockey med Shattuck St. Mary’s, och det finns lite av det. Han är inte lika explosiv i skridskoåkningen som MacKinnon. Men han är en extremt bra skridskoåkare.

Om Matt Savoie skulle få statusen som exceptionell talang skulle han få spela mot spelare som är upptill fem år äldre en honom själv. Han är dessutom bara 173 centimeter lång och väger 68 kilo, vilket kanske skulle göra steget än längre än för de som varit mer fysiskt redo och fått statusen. Som Aaron Ekblad, exempelvis. Men Savoie verkar vara en människa som är utöver det vanliga, även utanför isen. Han ligger exempelvis ett år före i studierna, för att ytterligare kunna förbereda sig på en karriär som professionell ishockeyspelare på sikt. Och det verkar inte råda några tvivel om att det är en superstjärna vi har i vardande här.

För ungefär ett år sedan framträdde han i media för första gången, efter en ungdomsturnering. Redan då stack han ut.
– Jag försöker sticka ut så tidigt som möjligt, så att det blir enklare att komma upp på högre nivåer, sade han målmedvetet.

GIVEN ETTA

Han dominerade totalt under turneringen, trots att han mötte spelare födda 2002 och 2003. Själv är han född 2004. Han gjorde totalt 50 mål på 29 matcher under den säsongen.
– Han hanterar allt bra och har anpassat sig bra till den här nivån, säger WHL-laget Edmonton Oil Kings General manager Randy Hansch.

Scouterna tycks vara överens om att han skulle vara given att gå etta i WHL-draften, trots sin ålder. Och trots att han blir den första 15-åringen som någonsin spelat i ligan i så fall.

De som tidigare fått exceptionell status, sedan termen fick namnet, har för det mesta motsvarat förväntningarna. Vi vet ju alla vilka superstjärnor Connor McDavid och John Tavares blivit. Och även om Aaron Ekblad stannat av i utvecklingen är han kanske den rookieback som varit bäst i NHL på 10-talet. Joe Veleno NHL-draftas inte förrän till sommaren. Sean Day, däremot, har haft svårt att motsvara förväntningarna. Han är visserligen bara 20 år, men det har ännu inte blivit något spel i NHL för backen. Han har heller inte spelat något VM på vare sig U18- eller U20-nivå för sitt Kanada.

DRAFTAS OM FYRA ÅR

Men där lär vi få se Matt Savoie. Den Albertafödde 14-åringen verkar redan nu ha bestämt sig för att bli en superstjärna. Och det lär inte dröja länge innan de där 14 200 visningarna på hans Eliteprospectprofil kommer kännas som ett skämt. Connor McDavids profil har exempelvis en dryg miljon views.

Men hur gick det egentligen för Connor McDavid under hans debutsäsong som underårig i OHL? Jodå, det gick helt okej. Han smällde in 66 poäng på 63 matcher. Det är det Matt Savoie ska försöka överträffa i WHL.

Sen ska han bli större än Nathan MacKinnon. Och Sidney Crosby. Det är inga låga krav han har på sig, det 14-åriga ljushuvudet.

Sommaren 2022 ska han väljas i NHL-daften. Jag kan redan nu se NHL-lagen börja tanka för att få välja först.