Nicklas Danielsson.Foto: Bildbyrån

Nicklas Danielsson presenterades som Brynäs första nyförvärv till nästa säsong. En kanonvärvning – på kort sikt. Hur bra kommer den egentligen vara på lång?

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs slog på stora trumman idag och kallade till presskonferens för att presentera ett nyförvärv. Precis som förväntat var det Nicklas Danielsson som offentliggjordes som ny Brynässpelare inför nästa säsong. Värvningen var väntad. Vi har mer eller mindre vetat om att det skulle bli en återkomst till Gävle för Danielsson, som spelade för Brynäs som ung.

Han förklarade på presskonferensen att han i princip bett sin agent att lösa det med Brynäs och inte bry sig om så mycket annat. ”Det handlade bara om att övertala den här killen”, sade Danielsson och syftade på Brynäs sportchef Stefan Bengtzén. Han är med andra ord ruskigt taggad på att spela i Brynäs. Det är där han vill avsluta sin karriär. Det är en värvning som någonstans sätter an tonen för de andra lagen inför den silly season som nu börjar dundra igång på allvar.

Och det bådar ju gott för Brynäs förstås. Att han är taggad. Men det kan lika gärna slå åt andra hållet. Anledningen? Det långa kontraktet. Att skriva ett treårskontrakt med en spelare som är 33 år är alltid riskabelt. Att göra det med en kille som ”kommer hem” och ”slår sig till ro” är ännu mer riskfyllt. Lite likt de spelare i NHL som får ”för långa” kontrakt med lite för betalt och därför känner att ”äh, nu har jag ju det jag vill ha”. Motivationen försvinner någon procent.

Nu anklagar jag inte Nicklas Danielsson för att vara oproffsig på något sätt. Jag känner honom inte och tycker snarare han ger ett proffsigt intryck, förstås. Men det finns exempel på spelare som någonstans åker hem till ”sin” klubb och parkerar. Han vet att han ska vara här de kommande tre åren. De tre sista i hans karriär, troligtvis. Orkar man ta det där sista lilla skridskoskäret i omgång 34 då? Kanske inte. Jag vet att jag hade haft problem med det. Men så är jag inte professionell idrottare heller.

Nicklas Danielsson är en spelare i europeisk toppklass fortfarande. Han hade säkert kunnat spela OS nu och gjort bra ifrån sig där. Han kommer säkert vara jättebra nästa säsong också, när han kommer hem, blir en stjärna och kan spela på rus. Det är sen hans stora utmaning kommer. Och det är då vi får se hur smart det var att skriva det där treårskontraktet redan nu. Skulle han vara en storstjärna i SHL även då är det bara att lyfta på hatten. Det är förstås ingen omöjlighet.

Jag tror Nicklas Danielsson kommer vara en jättebra spelare i SHL och i Brynäs. Han kommer säkert kunna göra 35-40 poäng nästa säsong. Men jag befarar att hans treårskontrakt inte kommer se riktigt lika bra ut när vi sitter här om två år.

@manskarlssonyao