Jonathan Dahlén (till vänster) och en puck (till höger)Foto: Bildbyrån

Det går att göra kvalet mer rättvist – utan att klampa in på hela kvalsystemet. Det Jonathan Dahlén säger är rätt.

Jonathan Dahlén gick tidigare idag ut och sågade upplägget inför Direktkvalet. Timrås storstjärna menar att det är fel att SHL-jumbon Karlskrona får hemmaplansfördel i kvalet.
– Man kan ju klaga på systemet, att ett lag som har förlorat hela säsongen får hemmaplansfördel. Så det är klart att första matchen blir väldigt viktig. Vi måste ju vinna en match i Karlskrona, säger han till TT.

Många har gnällt på Jonathan Dahlén och sagt att han inte har någon rätt att gnälla. Andra har förklarat sakligt att ”Jo, men Karlskrona är högre rankat och ska därför ha hemmaplansfördel”. Sen är det förstås några (läs: 75%) som direkt går in och sågar att det ens finns ett kval och att Timrå redan borde ha varit klara för SHL-spel.

SKA BARA GE NACKDELAR

Personligen vill jag verkligen gå till botten med det Jonathan Dahlén sa. För det är viktigt. Häromdagen såg vi en match i NHL mellan Buffalo och Arizona. Ligans två sämsta lag. Buffalo förlorade matchen men blev ändå vinnare eftersom det ökade chansen att få Rasmus Dahlin. Det är ganska sjukt. Att komma sist ska inte kunna ge fördelar. Det ska ge nackdelar.

Visst, Karlskronas nackdel i att man kom sist i SHL blir att de får möta Timrå i stället för Leksand. Timrå är ju ett bättre lag så visst får de en nackdel där. Samtidigt möter Timrå säkert hellre KHK än Mora och fick därmed fördel av att vinna finalen mot Leksand. Men visst hade det varit spännande att ”spica” upp den där finalen något?

DÅ SKULLE DET SVIDA ATT KOMMA SIST

Låt säga att vinnaren av den HockeyAllsvenska finalen inte bara får fördelen i att möta det sämsta laget i SHL – utan att de också får hemmaplansfördel i den matchen. På så sätt gäller finalen något mer än att de slipper spela ett extrakval och slipper möta nästjumbon. Då finns det ytterligare en motivationskraft i att vinna den nu så urvattnade finalen – utan att man egentligen klampar in på hela kvalsystemet i sig. Då skulle den där medaljen Jonathan Dahlén har runt bröstet på bilden ovan betyda något.

Och dessutom finns det en än större motivation i att kämpa om att undvika sistaplatsen i SHL. Då skulle en teoretisk match mellan Karlskrona och Mora i omgång 51 ha betytt något på riktigt – utan att lagen egentligen hade chans att gå upp från en kvalplats. Då skulle det faktiskt svida att komma sist i SHL. Då skulle det faktiskt bara ge nackdelar.

FÖRSTÅR VARFÖR

Jag förstår att Karlskrona är högre rankat (14) än Timrå (15) – men jag ser inga egentliga problem i varför det här inte skulle vara genomförbart. Då skulle det faktiskt ge en riktig fördel för ett lag som varit så otroligt bra om Timrå, och en riktig nackdel för ett lag som varit så svagt som Karlskrona.

Det skulle göra saker mer intressanta. Och SHL-klubbarna skulle inte vara riktigt lika skyddade. Och hela svensk hockeys system behöver inte göras om – även om jag vet att många vill skrota hela det system som finns just nu.

@manskarlssonyao