Henrik och Daniel Sedin.Foto: Bildbyrån

I natt gör tvillingarna Sedin sin sista match hemma i Vancouver. Då vill Måns Karlsson passa på att minnas tillbaka på det han menar är det häftigaste som hänt inom svensk ishockey.

Svensk ishockey har upplevt många gåshudsögonblick. ”Den glider in i mål”. Foppas straff. Vändningen mot Finland. Fredrik Petterssons straff i VM-kvarten 2013. Börje Salming-hyllningen i Canada Cup. Och så Nicklas Lidströms OS-avgörande. Mot Finland. Framspelad av Peter Forsberg och Mats Sundin. (Jag fick gåshud bara av att skriva det där sista)

Men när det gäller häftiga prestationer, snarare än enskilda ögonblick, finns det annat som är mäktigare. Att Nicklas Lidström som förste europeiska lagkapten förde ett lag till en Stanley Cup-titel är en sak som är med i toppen. Att både han och Henrik Zetterberg vunnit det tyngsta individuella priset som finns, Conn Smythe Trophy, är också prestationer som för alltid kommer vara högt rankade i den svenska hockeyhistorien. Men för mig finns det två andra saker som sticker ut ännu mer.

STÖRRE ÄN FOPPA MOT NÄSLUND

Dels har vi förstås kompiskampen om poängligatiteln i NHL, våren 2003. En kamp mellan Markus Näslund och Peter Forsberg. Två barndomsvänner som blev bäst i världen och dominerade i NHL. Den duellen vann som bekant ”Foppa”. En bedrift som gav honom Hart Trophy. Att de två slutar etta och tvåa i NHL:s poängliga samma säsong är så sjukt och så mäktigt att det faktiskt inte riktigt går att ta in, ens 15 år senare. Men för mig är det bara nummer två när det handlar om att ranka osannolika prestationer i den svenska ishockeyhistorien.

För mig kommer tvillingarna Sedins dominans i NHL för alltid (?) vara det allra mest uppseeneväckande. Att Markus Näslund och Peter Forsberg slutar etta och tvåa i NHL, som barndomskompisar, är en sak. Att ett tvillingpar åker över Atlanten och fullständigt dominerar är för mig ännu mäktigare. Att få ett barn som blir hockeyproffs är sjukt. Att ett brödrapar slår sig in i HockeyAllsvenskan, SHL eller till och med NHL är galet. Att ett brödrapar ens kan livnära sig på hockeyn är tämligen osannolikt. Chanserna att ett tvillingpar gör det, och båda två kan kalla sig för ”bäst i världen” under någon gång i sin karriär är så små att det nästan inte går att uppmäta. Att de dessutom gör det genom att spela i samma klubb och samma kedja genom hela karriären…ja, ni förstår.

Men det var vad Henrik och Daniel Sedin gjorde. De gick från supertalanger till utskällda – till att bli just bäst i världen. De är de två största spelarna i Vancouvers historia. De har fört sitt lag till en Stanley Cup-final. De har slagit sig in som två av de allra största i den svenska ishockeyhistorien. De har på egen hand (okej då, med lite hjälp från Jhonas Enroth också) spelat Sverige till ett klassiskt VM-guld i Globen. Och framför allt har de vunnit NHL:s poängliga. Båda två. Åren efter varandra. Henrik vann Hart Trophy som ligans MVP medan Daniel fick ”nöja sig” med Ted Lindsay Award, priset som går till NHL:s bästaspelare enligt spelarna själva.

DE HAR ALLTID FUNNITS DÄR

Jag tror inte riktigt att vi ens idag kan ta in det fullständigt absurda i att just det skedde. De vann poängligan. I NHL. Båda två. Åren efter varandra. Vi tar det igen: De vann poängligan. I NHL. Båda två. Åren efter varandra. Jag tycker faktiskt inte att det får en tillräckligt stor plats i den svenska hockeyhistorien. Det borde pratas mer om det. Det hade det förmodligen gjorts också – om bröderna själva inte hade varit så förbaskat ödmjuka som de är.

Det örnsköldsvikska hockeyundret gör att Daniel och Henrik Sedin aldrig kommer vara störst ens i sin egen hemstad. De kommer alltid vara nummer två och tre i Ångermanland, som bäst. Men när det gäller enskilda prestationer är det just bröderna Sedin som enligt mig stått för det mäktigaste och häftigaste i den svenska ishockeyhistorien. Därför kommer det nu kännas så otroligt tomt utan dem. Det var bröderna Sedin som var där när jag började intressera mig för hockey, våren 1999. Det var dom som var där när Tre Kronor vann OS-guld i Turin 2006 och VM-guldet 2013. De har liksom alltid funnits där. Ofta kritiserade. Aldrig sura eller buttra. Alltid trevliga, vältaliga – och förjäkla bra på ishockey. Därför kommer det kännas tomt när de nu går vidare i livet.

TACK FÖR ALLT

Chanserna att de kommer läsa just den här texten är minimala. Men om de gör det vill jag bara säga tack. Tack för alla minnen. Tack för det ni gjort för svensk hockey – och faktiskt för mitt eget hockeyintresse. En Vancouver Canucks-tröja med #22 på ryggen var den första hockeytröja jag ägde.

Tack för att ni gav svensk hockey den, i mitt tycke, mäktigaste prestationen vi skådat. Jag törs lova att vi aldrig kommer vara i närheten av att få uppleva något igen. Och då talar jag inte bara om svensk hockeyhistoria.

Och grattis till er makalösa karriär. NHL kommer inte vara densamma utan er.

@manskarlssonyao