Justin Azevedo.Foto: All Over Press

Det finns de där lirarna som ofta kliver fram när det behövs som allra mest. De som älskar att möta samma lag varannan dag och som trivs bättre ju mer matcherna gäller.

I NHL var ju Daniel Briére en sådan kille. Han var allt som oftast hyfsat anonym under säsongerna, men var lika ofta en av de absolut bästa slutspelsspelarna.

I Sverige har vi också några sådana killar. Patric Blomdahl var en sådan som ofta höjde sig ordentligt när insatserna gick upp, och numera har Jacob Blomqvist blivit ansiktet utåt för slutspelslirarna.

KHL har också en sådan kille. Han heter Justin Azevedo. När han för några år sedan spelade i Lev Prag var han i grundserien en doldis. Han slutade fyra i den interna poängligan med blygsamma 9+18 på 47 matcher (fyra poäng färre än Martin Thörnberg exempelvis) men exploderade sedan totalt i slutspelet.

Kanadensaren stod för 20 poäng på 22 matcher, sköt 13 mål och gjorde mål i samtliga sju finalmatcher (!!!!!!!!!!!) i serien mot Metallurg Magnitogorsk. Bara i finalserien var han alltså uppe och nosade på samma notering i antal mål som han gjorde under hela grundseriesäsongen.

Med tanke på att han året dessförinnan vann såväl skytte- som poängligan även i det finska slutspelet i Lukkos tröja blev Azevedo sedd som något av en slutspelskung. Redan 2008 vann han dessutom poängligan i OHL-slutspelet med sitt Kitchener Rangers, efter att ha stått för 36 poäng på bara 20 matcher. Han vann poängligan närmast före Mikkel Bödker.

Nu är Azevedo på väg att göra samma sak igen. Efter några år där han inte riktigt varit lika framträdande som normalt i slutspelssammanhang har han dominerat totalt i årets Gagarin Cup-slutspel. 30-åringen har gjort 22 poäng på 18 matcher och leder närmast före Linus Omark. Den spelare som alltjämt är kvar i slutspelet som är närmast Azevedo är lagkompisen Stanislav Galiyev som är sex poäng bakom och därefter kommer Michail Grigorenko som är tio poäng bakom. Det kommer med största sannolikhet alltså bli en ny poängligatriumf i slutspelet för Justin Azevedo.

Och det här med finaler verkar också vara hans grej. Efter att ha gått mållös från Ak Bars första finalmöte med CSKA Moskva slog han naturligtvis till i gårdagens 2-1-vinst och har således gjort mål i åtta av nio Gagarin Cup-finalmatcher i karriären. Ett okej facit.

Han har dessutom slagit klubblegendaren Aleksej Morozovs klubbrekord i slutspelssammanhang. Morozov nådde som mest 19 poäng i slutspelet. 

Nu saknas bara det där körsbäret på toppen – det vill säga en lagtitel. Någon sådan har han nämligen inte vunnit sedan det tidigare nämnda OHL-slutspelet med Kitchener Rangers. Ak Bars är dock på god väg att vinna Gagarin Cup, då de leder finalserien med 2-0 i matcher.

@manskarlssonyao