Foto: Bildbyrån

I natt spelas de som många anser är årets match i ishockeyvärlden. Faktum är att NHL-historia dessutom kan skrivas. Åtminstone om Nashville vinner.

Hockeyvärldens två bästa (?) lag gör i natt upp i Bridgestone Arena. Tre av fyra platser till konferensfinalerna har Tampa, Washington och Vegas lagt beslag på. Nu är frågan om det blir Nashville eller Winnipeg som tar den sista platsen. Matchen i natt har egentligen alla ingredienser för att bli en klassiker. Det står fruktansvärt mycket på spel och jag tror båda lagen känner att en vinst i natt ger ett gyllene läge för att faktiskt vinna hela Stanley Cup.

Dessutom får vi se slutspelets två mest underhållande spelare hittills: Nashvilles Viktor Arvidsson och Winnipegs Dustin Byfuglien. Medan Arvidsson gör spektakulära uppåkningar, galna styrningar och är en allmän jobbig jävel gör Dustin Byfuglien det till en sport att i varje byta försöka slå två flugor (läs: Predatorsspelare) i en smäll (läs: tackling). Arvidsson och Byfuglien lär säkert stöta på varandra en hel del gånger i kväll.

DUELLERNAS NATT

Dessutom får vi se Filip Forsberg mot Mark Scheifiele i en sorts skyttekungskamp. De båda har varit två av slutspelets absolut bästa spelare och känslan är att vinnaren mellan dem två också kommer leda sitt lag till seger. Om det inte blir så lär vinnaren i ”Vezina-duellen” mellan Connor Hellebuyck och Pekka Rinne fälla avgörandet.

Ni ser. Det finns galna dueller att se fram emot. Då har jag inte ens nämnt stjärnor som Patrik Laine, Blake Wheeler, Nikolaj Ehlers, Ryan Johansen och PK Subban som inte heller brukar vara blyga för att ta över showen, direkt.

För Winnipeg Jets är matchen den största i klubbens historia. Det är den också för många, ja de allra flesta, av lagets spelare. Nashville var i final ifjol och ja, vi ska nog inte helt förbise den faktorn när vi analyserar nattens episka drabbning. De vet vad som krävs för att vinna en, två och till och med tre slutspelsserier. Det vet inte Winnipeg Jets. Än. Patrik Laine gick exempelvis precis ut och kallade matchen den största i hans karriär. Redan i övermorgon kan en ännu större match i hans karriär komma att spelas.

HISTORIA KAN SKRIVAS

Skulle Nashville vinna skulle det vara första gången sedan fyra divisioner infördes i NHL år 1974 som vi fick se de fyra divisionsvinnarna ta de fyra platserna till konferensfinalerna. Inte för att det är någon skam att åka ut mot divisionstvåan Jets i det här fallet heller, i och med att de kom tvåa i hela NHL…

Men slutspelet har varit ganska skrällfritt hittills. Visst, att San José skulle vinna mot Anaheim var en överraskning med tanke på att det blev 4-0, men att de skulle gå vidare trodde många. Och att Washington till sist slut ut Pittsburgh var på många sätt chockerande men Capitals är ett för bra lag för att klassas som ett skrällag.

BLIR FAVORITER I EN FINAL

Skrällen är förstås Vegas, trots att de vann sin division. Men oavsett om Nashville eller Winnipeg vinner i natt kommer ”The Golden Misfits” vara underdogs i konferensfinalen. Bara för att ytterligare påvisa hur enormt stor nattens match är. Det som möjligtvis talar för Vegas är väl om lagen stångat sig allt för blodiga i den här episka matchserien.

Jag kommer inte tippa nattens match. Det kan bli 1-0 eller 7-0 åt båda håll. Det kan avgöras i den tredje förlängningsperioden. Det kan bli 8-7. Det enda jag vet är att jag inte kommer missa matchen. Och att historia kommer skrivas.

@manskarlssonyao