Foto: Bildbyrån

Transportsträckan vi kallar gruppspel är äntligen över. Nu är det bara vinna eller försvinna-matcher kvar. Ett utmärkt tillfälle att kolla igenom vilka som varit turneringens främsta spelare hittills, med andra ord. Saknar du någon på listan? Hör av dig till @manskarlssonyao!

10. David Pastrnak, Tjeckien
Tillsammans med lagkamraten David Krejci har han fått Tjeckien att gå från ett bombsäkert kvartsfinaluttåg till att i stället vara en guldkandidat som mycket väl kan komma att slå ut USA i kvartsfinalen i morgon samt Tre Kronor i en eventuell semifinal på lördag. Har som väntat varit dominant och med 4+1 på fyra matcher har han drivit Tjeckien. Han tog platsen närmast före Charlie McAvoy, trots att McAvoy varit dominant i de tre matcher han spelat. Pastrnak får platsen i kraft av fler matcher,

9. Mika Zibanejad, Sverige
Har varit bra genom hela mästerskapet och växlade upp ytterligare i gårdagens segermatch mot Ryssland. Var bäst på planen och hade en andraperiod där han hade total lekstuga med ryssarna. Han är Sveriges förstacenter och kommer, tillsammans med målvakten, vara Tre Kronors nyckelpjäs i jakten på VM-guldet. Hittills har han överträffat mina förväntningar. Kan Mika Zibanejad fortsätta göra det?

8. Pavel Datsiuk, Ryssland
Det går inte lika fort längre, men den ryske magikern är fortfarande lika smart och handlederna är fortfarande lika svårlästa. Sin tids mest eleganta spelare fortsätter vara Rysslands stora stjärna i dessa sammanhang. Nikita Gusev och Kirill Kaprizov kanske är mest spektakulära – men Datsiuk är fortfarande hjärnan när det kommer till ryska landslag.

7. Elvis Merzlikins, Lettland
Få, om ens någon, trodde Lettland skulle gå till kvartsfinal. Det var snarare Danmark och Tyskland som skulle slåss om den sista slutspelsplatsen. Men Elvis Merzlikins har via sitt målvaktsspel tagit dem dit. Harri Säteri har bäst statistik och det går att argumentera för att Frederik Andersen också kan slåss om benämningen som turneringens bästa burväktare. Merzlikins får dock platsen i kraft av sin nolla i måstematchen mot Danmark igår.

6. Teuvo Teräväinen, Finland
Oj, oj, oj. Snacka om att Teuvo Teräväinen briljerat i sin seniorVM-debut. Det blev 14 poäng på sju gruppspelsmatcher och en leverans nog ingen hade kunnat drömma om. Passar perfekt med Sebastian Aho och ska vara en av dem som ska leda Finland till landets tredje VM-guld.

5. Rickard Rakell, Sverige
När jag ser Rickard Rakell i VM tänker jag främst på en sak: Spelglädjen. I nästan varje byte bjuder Rakell på något som kan betecknas som spektakulärt på något sätt. Han har en fantastisk vilja att underhålla publiken och samtidigt leverera mål och poäng. Sveriges stora offensiva stjärna har verkligen motsvarat förväntningarna så här långt. Nu är det bara att hoppas att storformen håller i sig veckan ut.

4. Adam Larsson, Sverige
Trots Rickard Rakells makalösa VM vill jag hålla en annan svensk högre: Adam Larsson. Bland alla världsbackar är det grabben som inför turneringen kanske räknades som fjärdeback i Sverige som varit bäst. Han är fysisk, han är en evighetsmaskin, han är bra med pucken och gör till och med mål. Adam Larsson har till sist fått sitt stora genombrott för den svenska publiken. Vid ett svenskt VM-guld kan han bli lika omtyckt som Douglas Murray en gång var.

3. Patrick Kane, USA
Han ser ointresserad ut långa stunder under matcherna. Sen blinkar du till – och helt plötsligt har Patrick Kane gjort två, tre poäng. Superstjärnan har 17 (!) poäng på sju matcher och gör poäng när han själv känner för det. Nu börjar turneringen på riktigt och då måste Kane vara skärpt genom hela de 60 minuterna. Då kan USA ta ett historiskt VM-guld. Det känns faktiskt ganska tungt att inte kunna ha nummer 88 högre upp än trea på listan.

2. Connor McDavid, Kanada
VM:s största stjärna har levererat. Med 14 poäng på sju matcher har han varit en av få kanadensare som varit bra i VM. Han har dock varit jäkligt bra. Frågan är om ens Kanada hade gått till slutspel om inte Connor McDavid varit med? Så pass stor skillnad gör han för det där stjärntäta landslaget. Och precis som Kane lär McDavid inte direkt växla ner nu när det blir slutspel. Snarare tvärtom.

1. Sebastian Aho, Finland
Grattis Finland! Grattis Sebastian Aho! Carolinaspelaren har varit än mer dominant i den här turneringen än han var i JVM 2016 då han var löjligt dominant och gjorde 14 poäng. På sju gruppspelsmatcher blev det nio (!) mål och åtta (!) målgivande passningar. Då var ändå Finland i den svårare gruppen. Jag vill inte ens tänka på hur mycket poäng han hade kunnat göra i Sveriges svaga grupp.

Sebastian Aho har varit VM:s bästa spelare från första till sista match, faktiskt. Han har levererat och briljerat från dag ett och har gett Finland hoppfulla drömmar om ett tredje VM-guld för nationen. Känslan är att Carolinaspelaren, likt i JVM, kan lyckas med bedriften att leda landet till guld.