Nicklas Bäckström med familj.Foto: Bildbyrån

Grabben som alltid lyfts fram som den mest underskattade stjärnan i NHL har till slut fått den respekt han förtjänar. Men hur stor är egentligen Nicklas Bäckström i den svenska hockeyhistorien?

Nicklas Lidström är störst. Peter Forsberg är bäst. Mats Sundin har gjort flest poäng. Börje Salming är den stora pionjären. De fyra är de fyra stora inom svensk ishockey och den nivån är Nicklas Bäckström förstås inte på. Och han kommer nog inte komma upp dit heller, även om han faktiskt mycket väl kan avsluta sin karriär som den näst bäste svenske poänggöraren i NHL-historien.

På den listan är Nicklas Bäckström idag elva. Efter nästa säsong lär han vara topp-åtta. Han behöver 71 poäng för att passera Markus Näslund, det vill säga samma poängskörd han hade den här säsongen. Med en riktigt bra säsong kan han till och med göra de 87 poäng som krävs för at passera självaste ”Foppa”. Innan karriären är över passerar han gissningsvis också Henrik Zetterberg, och sen är det bara ”Sedinarna”, Lidström, Alfredsson och Sundin kvar. Det är den nivån vi pratar om när vi pratar om Nicklas Bäckström.

STANLEY CUP ÄR INTE ALLT – MEN…

Valbos spelgeni har gjort 799 poäng på 815 NHL-matcher. Poängsnittet på 0,98 poäng per match är femte bäst i historien. ”Lill-Pröjsarn”, Sundin, Kenta Nilsson och ”Foppa” är de enda som är före. Och då ska man komma ihåg att Bäckström gör de där poängen i en tid där målproduktionen gått ned betänkligt jämfört med tidigare. Det är alltså svårare att göra poäng. Trots det har han ett närmast identiskt poängsnitt med Mats Sundin.

I alla statistiska kolumner kommer ”Bäckis” alltså vara bland de allra största när han lägger av. Han har sedan tidigare två VM-guld. Och nu har han också den där Stanley Cup-titeln. Jag är lite allergisk mot att just Stanley Cup har ett så enormt stort värde när en karriär summeras. Jag menar, skulle vi bara gå efter det skulle Mats Sundin inte ens vara nära en topplacering i den svenska historien. Ändå är han i Hall of Fame, han blev framröstad som den femte bästa spelaren i Torontos historia, och som en av de hundra bästa i hockeyhistorien. Men just för ”Bäckis” betydde den där titeln extra mycket. Annars hade han kommits ihåg som en loser. Den stämpeln sattes aldrig på Mats Sundin eftersom han under ganska många säsonger ensam fick dra runt på en hög av dynga, ungefär. Dessutom är Sundin, mer än någon annan, Mr. Tre Kronor. Skulle vi bara gå efter Stanley Cup-titlar borde Anders Kallur, Stefan Persson och Tomas Holmström vara de största i svensk historia, vilket de ju inte är. Därför frångår jag dem trots deras enorma prisskåp.

KAN PASSERA ”ZÄTA”

Men när ”Bäckis” nu har den där Stanley Cup-titeln går det att argumentera för att han åtminstone närmar sig topp-fem. Bröderna Sedin har ingen titel, Henrik Lundqvist har ingen titel, Erik Karlsson har ingen titel, Daniel Alfredsson har ingen titel. ”Bäckis” har vunnit lika många Stanley Cup som Håkan Loob, Kenta Nilsson och Henrik Zetterberg. Den ”trumf på hand” som de där spelarna haft mot ”Bäckis” är därmed eliminerad. ”Zäta” har dock vunnit Conn Smythe Trophy och Bröderna Sedin har både vunnit poängligan och röstats fram som ligans bästa spelare. Det har inte ”Bäckis”. Han har, i samma era som Sedinarna, två fjärdeplatser och en sjätteplats i poängligan. Så, ser vi till karriärspeak är bröderna Sedin större. Ser vi till den jämnaste långa karriären är Henrik Zetterberg större. Än så länge. Henrik Lundqvist har en Vezina Trophy och kommer vara en av de fem vinstrikaste målvakterna i NHL:s historia inom kort. Det är också otroligt mäktigt.

Nicklas Bäckström är ”bara” 30 år. Han kommer nog aldrig vinna någon poängliga men han kan som sagt vara före de tidigare nämnda i den svenska poängligan när han lägger av. Är han fortsatt förskonad mot allvarliga skador kommer han kunna vara lika bra, förmodligen bättre, än ”Zäta” när han är 37. Och framför allt kommer ”Bäckis” kunna vinna fler Stanley Cup. Det kommer inte Henrik Zetterberg göra.

ÄR INTE EN LIKA STARK IKON

Väger vi in ikonstatus är Zetterberg, bröderna Sedin, Håkan Loob, Erik Karlsson, Kenta Nilsson och Henrik Lundqvist fortfarande större än Washingtoncentern. Men det är också för att ”Bäckis” aldrig varit den stora stjärnan ens i sitt klubblag, och för att han inte direkt är personen som söker sig till rampljuset. Med det i åtanke går det att argumentera för att han aldrig på alla nivåer kommer bli den legend han förtjänar att bli i svensk ishockey.

Så, för att summera. Är Nicklas Bäckström topp-fem i den svenska ishockeyhistorien nu? Nej, han är nog inte det. Det går att argumentera för att hans individuella troféer är för få. Att hans poängskörd fortfarande är för liten. Några individuella priser lär ”Bäckis” nog inte få, men poängskörden kommer växa. Han kan med andra ord, när han lägger av, faktiskt vara den femte största spelaren i svensk ishockeyhistoria. Det finns några som står före honom i ledet just nu. Men de får se upp. Speciellt när Washington Capitals till sist lärt sig hur man gör för att vinna.

Själv är jag glad över att det åtminstone finns en opinion för att räkna Nicklas Bäckström bland de största. Det förtjänar han. Det är inte många svenskar som har varit bättre än honom någonsin, och ändå har han på något sätt alltid glömts bort.

Det kommer han inte göra från och med nu.

@manskarlssonyao