Foto: Bildbyrån

Om ett år går kontraktet ut för tre av världens främsta backar. Drew Doughty, Erik Karlsson och Oliver Ekman-Larsson kommer alla gå in på sin sista säsong på deras nuvarande kontrakt i höst. Redan nu går avtalet ut för vinnaren av backarnas poängliga, John Carlson.

Medan framtiden är oklar för Drew Doughty, som ryktas till Toronto, och Erik Karlsson, som ryktas bli trejdad, tycks den vara desto mer utstakad för Oliver Ekman-Larsson. Dealen som sägs vara klar mellan honom och Arizona är ett åttaårskontrakt värt 8,25 miljoner dollar. Det skulle göra honom till NHL:s näst bäst betalda svensk efter Henrik Lundqvist som har en lönetaksträff på 8,5 miljoner dollar. Lundqvist kommer vara etta fram tills dess att Erik Karlsson skriver på sitt kommande kontrakt. Ekman-Larsson blir också den blott tredje backen med en lönetaksträff på åtta miljoner eller mer. De övriga är Brent Burns och PK Subban som tjänar åtta respektive nio miljoner.

Svenskens kontrakt kan med andra ord bli något av ett ”prejudikat”, om ni ursäktar den rättsliga termen, eller en första fallen dominobricka, för andra världsbackar som ska skriva på kontrakt inom kort. För let’s face it: Oliver Ekman-Larsson är inte en av världens fem bästa backar. Han är nog inte en av de tio bästa backarna heller. Är det då rimligt att han är tredje bäst betald bland backarna? Ja, kanske. Med tanke på hans närmast obeskrivbara betydelse för Arizona är han absolut värd de pengarna för dem.

SPIKEN I KISTAN FÖR OTTAWA

Men med tanke på att Erik Karlsson och Drew Doughty är i ungefär samma ålder som Ekman-Larsson, men har två respektive en Norris Trophy, och är ansedda som världens två bästa backar, lär de peka på Ekman-Larssons kontrakt och säga: ”Ja, ni vet ju att vi är bättre än honom i alla fall”. Både Karlsson och Doughty kommer, om OEL skriver sitt kontrakt på 8,25 miljoner dollar per säsong, kunna kräva summor upp emot tio miljoner dollar. Sen kanske de inte får det i slutändan, men det är nog ändå det som kommer krävas för att de ska vara kvar i sina lag.

Nu är ju Erik Karlsson situation i Ottawa så speciell att den inte riktigt kan jämföras fullt ut med Olivers i Arizona. Dels med tanke på allt som hände under säsongen, med trejdryktena som aldrig försvann och att det faktiskt var nära att han hamnade i Vegas, och inte minst på grund av den bisarra historien mellan Erik Karlssons fru Melinda och Mike Hoffmans flickvän Monika Caryk. Om Karlsson var sugen på att lämna Ottawa redan innan är han nog inte mindre sugen nu. Men trejdryktena uppstod ju från början just för att Senators inte skulle vara villiga att betala sin världsback de pengar han är värd. Och som sagt, när Ekman-Larsson nu får ett kontrakt värt 8,25 miljoner dollar lär den sista spiken i Ottawa-kistan slås in för Erik Karlsson. Klubben är för snål för att behålla honom.

SLÅR NÄVEN I BORDET OCH SÄGER JÄRNSPIKAR

I Drew Doughtys fall tycks det snarare handla om hans egen vilja att spela för det som var klubben i hans hjärta under uppväxten: Toronto Maple Leafs. Han har redan flörtat med dem och jag blir inte förvånad om han hamnar där. Los Angeles vill förstås behålla backen som man utan problem kan kalla för världens näst bästa, men OEL:s deal med Arizona kan sätta käppar i hjulet även där. Doughty har sedan tidigare hintat om att han vill lämna, och har redan där gett sig ett övertag i förhandlingen med Kings, och det övertaget blir än större nu.

Till sist tror jag att Washingtons general manager Brian MacLellan slår näven i bordet och säger järnspikar. Hans förhoppning om att behålla vinnaren i backarnas poängliga, John Carlson, minskade nog när han såg Ekman-Larssons kontrakt. Carlson kommer kunna använda många argument för att kräva en lön i samma nivå som svensken. Dels vann amerikanen poängligan för backar under en tid där han tjänade blygsamma 3,97 miljoner dollar per säsong, och dels har Carlson ett poängsnitt under karriären som är snäppet bättre än Ekman-Larsson kan skryta med. Visserligen i ett bättre lag, men ändå. Utöver Carlsons monstersäsong nu, med 68 poäng, och Ekman-Larssons säsong 15/16, med 55 poäng, brukar båda ligga runt 40-poängsstrecket. OEL några poäng över, Carlson några poäng under. Dessutom har ju Carlson nu en Stanley Cup-titel.

SÅ STOR INVERKAN KAN KONTRAKTET HA

OEL har en skytteligavinst för backar. Och kan förstås hävda att han, såklart, är en jäkligt bra back. Men kanske, kanske är han lite för hajpad? Kommer han undan litegrann med att folk alltid slänger sig med att han spelar i ett dåligt lag? Kanske litegrann, faktiskt.

John Carlsons stab kommer knappast lägga sig speciellt mycket lägre än åtta miljoner dollar. Det är Brian MacLellan medveten om. Och det kan göra att Washington får se sig om efter en ny stjärnback. Så stor påverkan kan faktiskt Oliver Ekman-Larssons ”prejudikat-kontrakt” ha. Hamnar Carlson rent utav i Vegas, om de misslyckas att lösa Karlsson?

Det här blir sannerligen en spännande sommar. När faller första Dominobrickan?

@manskarlssonyao