Rasmus Dahlin, Auston Matthews, Patrik Laine och Nico Hischier.Foto: Bildbyrån

I år kommer vi få ett tredje år i rad där en kanadensare inte kommer väljas som etta i NHL-draften. Dessutom lär ingen nordamerikan väljas topp-tre. Och på U18-nivå är det Finland och USA som dominerar. Vad kan vi utläsa av det här?

Sedan Connor McDavid valdes som nummer ett i draften 2015 har den kanadensiska dominansen avtagit. Helt. Visst, det är klart Kanada alltid är nummer ett. Det kommer fortfarande draftas kanadensare i en takt som ingen annan nation ens är i närheten av att matcha. Men det är ändå ett intressant fenomen vi håller på att få se.

Året efter var det Auston Matthews som gick som etta, Patrik Laine som tvåa, Jesse Puljujärvi som nummer fyra och Olli Juolevi som femma. Det var fyra icke-kanadensare och tre finländare topp-fem. Därefter följde två amerikaner till, en svensk, en ryss och sen kom nästa kanadensare. Förra året var det en schweizare (!) som gick etta, även om det var kanadensisk dominans efter honom.

FÅR VI SE EN EUROPEISK PRISPALL?

I år kommer vi för tredje året i rad få se en draft utan att en kanadensare väljs som nummer ett. Rasmus Dahlin och Andrej Svetjnikov är givna att gå som nummer ett och två och sen finns det en del som talar för att vi får se en europé också som trea. Såväl FIlip Zadina och Jesperi Kotkaniemi nämns som troliga tredjeval. Kanske, kanske också Adam Boqvist även om det är mer otroligt. Brady Tkachuk kan också komma att gå där och han är som bekant amerikan. Precis som Quinn Hughes. (Ja, det finns kanadensare som Noah Dobson som också nämns).

Men det kan alltså bli en draft utan nordamerikanskt topp-tre. Det KAN bli en draft utan att en kanadensare går topp-fem, även om det inte är lika troligt. Det säger ändå någonting om någonting. Exakt vad det säger går förstås inte att säga, men det säger någonting. Det är hur som helst första gången någonsin det går tre år utan att en kanadensare väljs etta i NHL-draften. Nästa år väntas centern Jack Hughes gå som etta. En kille född i Florida, USA. Väljs han som etta är det andra gången på bara fem år som två spelare födda i Arizona respektive Florida väljs som nummer ett. Det är häftigt. Och ett fjärde år i rad utan att en kanadensare får höra sitt namn ropas upp först, även om mycket förstås kan hända på ett år.

Det är förstås dumt att säga att kanadensisk hockey har ”problem” ett år när de ändå är regerande mästare i junior-VM. Men det var trots allt bara deras andra titel i turneringen de senaste nio åren. I U18-VM, där Kanade precis som i J20-VM sällan får ha sina bästa spelare med, har de inget guld sedan 2013. De har två VM-guld sedan 2008. USA har i stället tagit över positionen som den ledande nationen på juniorsidan. Finland har blivit den stora utmanaren, vilket också förankras både i tidiga draftval och i VM-framgångar.

KAN VI DRA NÅGRA SLUTSATSER?

Men vad kan vi dra för slutsatser? Är det en slump eller en trend? Well, till att börja med går det förstås inte att bara ha NHL-draften som en måttstock. Och bara för att Nico Hischier väljs före alla kanadensare är inte Schweiz den nya maktfaktorn i hockeyvärlden. Men det är ändå ett fenomen värt att uppmärksamma och på något sätt följa upp. Vad kan det bero på att den kanadensiska tokdominansen upphört? Säger det någonting om att hockeyvärlden kanske är på väg att ritas om, åtminstone marginellt? De senaste åren har ”bara” omkring 45 procent av alla NHL-spelare haft kanadensiskt pass. Det är också något att lyfta fram.

Intressant är det hur som helst. Och uppfriskande. Något som åtminstone går att slå fast är att amerikansk, finsk, schweizisk och svensk ishockey mår bra av att få synas i sådana här sammanhang. Även om Finland ännu inte fått fram någon draftetta. Att de gått förbi oss på juniorsidan är dock tydligt. Där har svensk hockey något att undersöka. Varför ser det ut så? Även om Sverige fortsatt är överlägsna i Europa på att fostra NHL-spelare.

@manskarlssonyao