Nyheter
KARLSSON: Det vore spiken i kistan – då blir det garanterat lockout
ANNONS

Gary Bettman har redan drivit igenom tre lockouter. Om ett par år är det dags igen. Det känns stensäkert efter de senaste uppgifterna som kommit fram.

1994/1995 och 2012/2013 blev säsongerna kraftigt förkortade. 2004/2005 ställdes NHL-säsongen in helt och hållet. Om ett par år kan det vara dags igen. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut säsongen 2022/2023, men kan brytas redan 2020. Då får vi ännu en lockout säsongen 2020/2021. Senast i september 2019 får vi ett svar på huruvida kollektivavtalet kommer löpa linan ut eller om det förhandlas om i förtid.

Det finns några nyckelfaktorer som kan avgöra NHL:s eventuella lockoutsituation. OS är en av dem. Spelarna ville spela OS och erbjöds att få göra det så länge NHL fick igenom att det nuvarande kollektivavtalet skulle förlängas, men då sa spelarna nej. Det kan alltså bli svårt att få båda parterna att bli nöjda i en OS-förhandling. Just OS-spel lär dock ha en marginell betydelse överlag.

BONUSTYNGDA KONTRAKT

Det finns andra betydligt större faktorer. Tidigare har NHL-kontraktens allt mer bonus-vägande kontrakt varit ett irritationsmoment för ligan. Allt fler kontrakt skrivs numera med en mängd bonusar i stället för en ren lön. Steven Stamkos kontrakt från 2016 är det tydligaste exemplet på det. Av de 68 miljoner dollarna han kommer tjäna på sitt åttaårskontrakt kommer 60 miljoner betalas ut i bonusar. Klumpsumman betalas ut den första juli varje år. Det gör att spelarna är svårare att köpas ut, vilket förstås talar till spelarnas fördel och klubbarnas nackdel. Eftersom bonusarna räknas som en ”garantisumma” kommer klubbarna tvingas betala ut en betydligt större andel av den kvarvarande lönen än vad som normalt är fallet när en spelare köps ut.

Enligt New York Post har Gary Bettman (eller Hall of Fame-Gary som han kan kallas från och med nu) redan nu tröttnat på det hela och har vädjat till klubbägarna att se till att deras klubbar sluta betala ut bonusar. Visst, det finns en motsägelse i det hela eftersom ägarna äger klubbarna och därmed också ligan, samtidigt som klubbarna själva är dem som betalar ut de bonustyngda kontrakten. Men det är alltid spelarna som har makten till slut – och om en spelare som Steven Stamkos får ett sådant ”lockoutgaranti-kontrakt” blir det förstås svårt för de andra klubbledarna att stå emot när andra stjärnspelare begär samma sak. ”Men han fick ju!!!”-mentaliteten fungerar ganska bra i idrottsvärlden överlag.

FEMÅRSKONTRAKT SOM MEST?

Men den kanske största anledningen till att vi i stort sett garanterat för en ny lockout är det New York Post skrev om häromdagen. De menar att ligan nu, precis som de hintade om att de ville göra redan vid den senaste avtalsförhandlingen, vill ha maxkontrakt på fem år. Det har tidigare också talats om att spelare som sajnar på den fria marknaden bara ska få fyra år, medan spelare som förlänger kontrakt med sin nuvarande klubb ska få skriva på för fem år. Nu är den regeln som bekant åtta år.

Åttaårsregeln kom efter att en mängd galna kontrakt skrivits på. Alex Ovetjkin, Henrik Zetterberg, Rick RiPietro och Ilja Kovaltjuk var bara några av dem som skrev på kontrakt mellan tolv ovh 15 år. Kontrakt som hade enormt höga löner de första åren och väldigt låga löner de sista åren, för att få ned lönetaksträffar. Det var ett otyg som ligan lyckades få bort och jag måste säga att jag personligen tycker att åtta år en bra gräns.

SPELARNA KOMMER INTE GÅ MED PÅ DET

Och det tycker förstås spelarfacket, NHLPA, också. Men ligan vill få ned det hela till fem år – och det kommer de inte få igenom. Det finns inte en chans i världen att spelarna viker sig till en sådan nivå. Det kan förstås vara ett förhandlingsknep att inleda vid fem år och kanske åtminstone få ned det till sex eller sju – men det har jag svårt att se. Jag tror att det där är en fråga som kan få NHL att stänga ned stora delar av den säsong då lockouten kan infalla.

NHL har ju använt lockouterna som ett sätt för dem att rätta till sina egna misstag, och de vet att de till slut får igenom mer än spelarna. Men spelarna vek redan ned sig efter 2004/2005 och gav med sig för ett lönetak, vid den senaste lockouten gav de med sig och tappade från 57 procent av ligans intäkter ned till 50. Men att de ska släppa från att ha kunnat skriva mastodontkontrakt på 15 år, ned till åtta, och sen ned till fem…nej, det kommer inte hända.

SPÄNNANDE FÖR SEATTLE

OM NHL går på linjen att de säger att spelarna måste gå ned till fem år är lockouten oundviklig. Då kan vi få en ny säsong där fansen drabbas av ägarnas girighet. Eller så kanske vi får en säsong likt den 2004/2005 – med massor av världsstjärnor i Sverige.

Det blir också intressant att se vad som händer med det nya laget från Seattle, eftersom de ska in i ligan i samma veva som det kan bli lockout. Hur kommer en lockout påverka expansionsdraften och det lag de kan få?

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch