Rhett Rakhshanis många färgerFoto: Bildbyrån

Rhett Rakhshani blev idag klar för Frölunda och är därmed den Nordamerikan som avverkat flest SHL-klubbar, tillsammans med Kent McDonell. De båda står på fem klubbar var. McDonell har dock också hunnit med en sväng i Karlskrona i HockeyAllsvenskan.

Det är med andra ord en närmast unik karriär Rhett Rakhshani byggt upp. Kent McDonell var visserligen en skicklig spelare under sina bästa år, men att ha den spetsen Rakhshani har och ändå stanna i Sverige i sju år är unikt. Han har dessutom levererat i alla klubbar. Av de sex år han spelat i Sverige har han varit dålig en säsong, 2014/2015 i Växjö. Då gjorde han bara sex mål i SHL, men följde upp det med att göra åtta mål i slutspelet och vinna hela slutspelets skytteliga när Växjö knep sitt första SM-guld.

Ändå finns det ett sådär ”halvdant” rykte kring Rhett Rakhshani. Många Frölundasupportrar muttrade rejält när uppgifterna om att amerikanen var klar kom ut. Visst, förväntar man sig en möjlig poängkung är väl Rakshani inte någon toppvärvning. Men herregud, kolla vad grabben presterat under sina sex år i Sverige. Poängskörden har varit: 39, 38, 18, 29, 27, 31. Han har dessutom ett fint slutspelsfacit med 41 poäng på 63 matcher. Han har i princip samma poängsnitt i slutspel som han har i SHL. Det säger också något.

Rhett Rakhshani kommer leverera i powerplay. Han kommer kunna ha lekstuga med Ryan Lasch. Jag blir inte förvånad om de båda amerikanerna blir ett radarpar likt Lasch och Victor Olofsson hade den här säsongen.

I min värld borde Rhett Rakhshani vara en drömspelare på alla SHL-sportchefers bord. Han är säkert dyr, men det är en nordamerikan som:
1) Levererar överallt. Den försäkringen får du inte av någon annan, egentligen. I synnerhet inte en Nordamerikan.
2) Kan SHL bättre än de flesta.
3) Du vet att du får runt 30 poäng av.
4) Har enorm spets i powerplay.
5) Är perfekt om du vill ha en nordamerikan som du inte behöver chansvärva in.
6) Är en bra kille att ha i gruppen.

https://twitter.com/Graham_Falkirk/status/1012267640524627973

Så, varför muttras det när Rhett Rakhshani värvas? Ja, vill du ha in en kille som gör 50 poäng är han inte rätt kille. Vill du ha in en spetsspelare som alltid levererar är han perfekt. Därför borde han vara en drömvärvning för alla sportchefer – och alla fans.

@Manskarlssonyao