Foto: Bildbyrån

Är det läge för William Nylander att lämna Toronto? Dessutom: Nog borde lönetakssystemet göras om?

Det finns några riktigt intressanta svenskar som fortfarande inte skrivit kontrakt till nästa säsong. Elias Lindholm har redan gjort sitt klubbyte till Calgary efter att inte ha kommit överens med Carolina. Han kommer få ett långtidskontrakt av Flames. William Karlsson lär få åtminstone sex år á sex miljoner dollar av Vegas. Men det kan säkert dröja innan det kontraktet är påskrivet. Kanske juli ut, till och med.

Men William Nylander är tvivels utan det mest spännande fallet. Han gjorde en ny, mycket fin, säsong men orkade inte bättra på sin poängskörd från året dessförinnan. En förklaring till det är säkert att Auston Matthews var borta en hel del den gångna säsongen. Att William Nylander gjorde en finfin säsong råder det dock inga tvivel kring. Men tvivel finns det ändå. Ända sedan Auston Matthews draftades och Mitchell Marner slog igenom i samma veva har det funnits frågetecken kring Nylander. När Maple Leafs försöker få en back (det har snackats om både Oliver Ekman-Larsson och Drew Doughty) är det hela tiden Nylander som ska trejdas bort. När Toronto nu, något oväntat får vi ändå säga, dessutom gjorde klart med John Tavares intensifierades ryktena.

Ända sedan William Nylander slog sig in i NHL har det debatterats huruvida han ska spela center eller forward. Om vi säger så här: Det är inte längre en fråga. Det har vi fått svar på den naturliga vägen. Toronto har ligans bästa centeruppsättning med Tavares, Matthews, Nazem Kadri och Pär Lindholm, som det ser ut just nu. Och med tanke på att Tavares har ett sjuårsontrakt, Matthews lär skriva ett åttaårskontrakt och Kadri har kontrakt till 2022 finns det ingenting som tyder på att William Nylander någonsin kommer bli ordinarie som center. Hur känner han själv inför det?

Tavares-Marner och Matthews-Nylander kommer vara en av NHL:s bästa one-two punchuppsättningar för många år framöver. Men William Nylander kommer få jobba för att ens bli mer en fjärdeforward i Toronto. Hur känner han själv inför det?

Han kommer förmodligen inte tjäna de pengar i Toronto som han skulle kunna tjäna på annan ort, i och med att det finns så många andra stjärnor som kommer ta upp den stora kakan. Hur känner han själv inför det?

General manager Kyle Dubas är för smart för att slarva bort William Nylander, det är min känsla. Han sa också häromdagen att han kommer hitta ett sätt att behålla såväl Marner som Matthews och Nylander. Så att Toronto vill behålla honom råder det inga tvivel om. Frågan är om de kommer kunna. Frågan är om de kommer känna att de får ut det de vill av William Nylander, eller om de känner att han fastnar i ett lite för lågt stående fack och hellre plockar in en ny stjärnback som ska hjälpa dem?

Well. I min värld finns det inget bättre lag för William Nylander. Framför allt inte nu. Visst är det en tuff marknad. Visst kan han säkert få en bättre lön någon annanstans. Men får han ett sexårskontrakt (som jag tror det landar i till slut) kan han också få sex chanser att vinna Stanley Cup. Jag tror han kommer resonera ungefär likadant, även om det faktiskt inte är en helt enkel situation att analysera eller förutspå. Men ett kontrakt på 6×6,5 miljoner dollar tror jag han ändå kan få. Det är åtminstone ett avtal i de trakterna han förtjänar. Jag förutsätter att Kyle Dubas hade en plan för hur han skulle lösa situationen redan när han sajnade John Tavares.

Men jag blir inte förvånad om det dröjer till efter säsongsstart innan William Nylander skriver på sitt nya kontrakt med Toronto.

****

På tal om Tavares. Det talades en del om att han tog ett lite billigare kontrakt i Toronto (elva miljoner dollar per år) jämfört med det kontrakt han erbjöds av San José, som var på 13 miljoner dollar per år. Men glöm då inte hur enormt mycket han kommer kunna tjäna vid sidan om isen som Torontos ansikte utåt.

Tänk alla TV-reklamer han kommer kunna göra. Tänk hur många företag som kommer vilja ha John Tavares som sin ambassadör eller ansikte utåt. De där två miljoner dollarna per år han tappade på att inte välja San José kommer han kunna tjäna in på annat håll, tro mig.

Men Tavares tog en liten ”hometown discount” när han valde Toronto. Samma snack gick kring Steven Stamkos när han nobbade just Toronto för att skriva på en förlängning med Tampa Bay värd 8,5 miljoner dollar per år. Genom att stanna i Tampa Bay slipper han dock betala delstatsskatt, så han och Tavares tjänar ungefär lika mycket i slutändan ändå.

Men det fick mig att tänka på att det finns klara luckor i NHL:s lönetakssystem. Borde inte delstatsskattens vara eller icke vara finnas med i beräkningarna? Ska verkligen Tampa Bays och Torontos lönetak vara lika höga? Jag menar, just med tanke på de olika skattereglerna kommer ju Tampa Bay komma undan med lägre löner på sina spelare och därigenom kan ett bättre lag byggas. Bara en tanke som slog mig.

Dessutom är det dags att en gång för alla väga in tränarnas löner i lönetaket. Annars kommer fortfarande de rika klubbarna, som Toronto, kunna locka till sig de bästa coacherna hela tiden. Det blir i min värld skevt när de lägger sex miljoner dollar på sin coach samtidigt som Washington lägger 1,5 – utan att det syns i lönetaket. Också bara en tanke som slog mig.

Håller du med?

@manskarlssonyao